用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優教育學苑
go

資優教育學苑 [複製鏈接]

兒子經學校提名已完成甄選課程(數學),現在進行第二程序甄選,見到要交證明文件及創意作品,請問有冇家長可以分享一下會交甚麼證明及作品比較合適?第二輪甄選會比較嚴謹嗎?我自己毫無頭緒,感謝各位分享
   3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

當年,程序唔同,我地交咗經CTY 報嘅SCAT (數同humanity 都過到)同 World Class Test (雙優)嘅成績

入HKAGE 同科大DP都係用呢兩張cert.... 但都聽過有小學生有呢兩張cert但入到HKAGE 但入唔到DP

恐龍家

回覆樓主:

多謝妳嘅分享
剛剛睇過CTY同World class test,我應應該趕唔切在交資料時拎到cert
請問當年程序係咪一樣先上甄選課程,合格後再交證明文件及作品?我見到Hkage寫交證明的資料和作品可和甄選課程的科目無關

adalok 發表於 23-2-14 19:42
兒子經學校提名已完成甄選課程(數學),現在進行第二程序甄選,見到要交證明文件及創意作品,請問有冇家長可 ...

我2020年(p2)也申請數學,第2階段證明交了iq report, igcse math & eng 成績,apa jmp, 樂器考級,創意作品則是自創曲+使用3樂器演奏

小曳人 發表於 23-2-14 22:44
當年,程序唔同,我地交咗經CTY 報嘅SCAT (數同humanity 都過到)同 World Class Test (雙優)嘅成績

入HKAG ...

請問你是如何交CTY test 證明呢?龱為我仔都有test, 但沒有cert, 只是可以 login MyCTY 睇成績。

醒目開學勳章 貢獻勳章

JenLau88 發表於 23-2-25 16:38
請問你是如何交CTY test 證明呢?龱為我仔都有test, 但沒有cert, 只是可以 login MyCTY 睇成績。
...

我手上有cert喎~
英文好似無 (緊緊"合格"),但數係好好成績,有cert,有被邀請去頒獎禮
恐龍家

小曳人 發表於 23-2-25 21:54
我手上有cert喎~
英文好似無 (緊緊"合格"),但數係好好成績,有cert,有被邀請去頒獎禮
...

謝謝回覆,剛郵寄收到cert.了,原來成個幾月先寄到嚟。

聽聞今年有一萬人, 有幸入2nd round, 唔知有幾多人呢...
‹ 上一主題|下一主題