用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 龍小升中迷思
go

龍小升中迷思  

想請教各位,小朋友現正就讀一條龍津小,而高中只有DSE課程。如果將來想有其他選擇,或會考慮有其他學制如IB/IAL的中學,可如何部署?

如果升至小六時想試考其他中學,就相等於放棄本來可以直升的中學學位。另外,因妹妹過幾年可以直接跟家姐上小學,而目前亦滿意現讀學校,所以應該不會轉校,純粹想為將來鋪路多作打算,謝謝意見!

回覆 Anna1217 的帖子

我都有同樣想法想小朋友高中或大學出國讀書,係咪有IAL/ IGCSE 會好好多
本身有直屬B1 津校可以直升, 佢讀得開心又有歸屬感,
要佢去考直資為咗多個學制選擇, 係咪正確

Anna1217 發表於 23-2-3 23:20
想請教各位,小朋友現正就讀一條龍津小,而高中只有DSE課程。如果將來想有其他選擇,或會考慮有其他學制如I ...
要問下自己一個問題先,想小朋友多一個選擇既目的係咩?IB/IAL對出國升學及留港行non Jupas 無疑係有優勢,不過如果小朋友起自己觀察下,發現讀DSE都合適,而利用DSE出國升學都係其中一個途徑,咁點解要放棄龍津而為轉而轉?

其實問題不大,讀龍校小六,也可報考其他直資中學,有offer就可以轉校。尤其要有AL/IGCSE課程,普遍亦只有直資中學有提供。

若考不到直資中學,可留在原龍校升讀,只有你參加大抽獎派位,而選擇其他津校才有你擔心的問題,但不見得一般參與大抽獎的中學有開辦IAl/IB/IGCSE等課程。所以,樓主擔心的問題根本都不是問題。😊

Anna1217 發表於 23-2-3 23:20
想請教各位,小朋友現正就讀一條龍津小,而高中只有DSE課程。如果將來想有其他選擇,或會考慮有其他學制如I ...

等高中直接插班入其它中學IBDP/IAL班吧!你就算中一考入他校,唔代表日後可以入到IBDP/IAL班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 11:02
若考不到直資中學,可留在原龍校升讀,只有你參加大抽獎派位,而選擇其他津校才有你擔心的問題,但不見得一 ...
一條龖津校學生就算只係「報考」直資學校,個直升位都會無咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-4 11:54
等高中直接插班入其它中學IBDP/IAL班吧!你就算中一考入他校,唔代表日後可以入到OBDP/IAL班
...

同意, dse已有十年歷史, 升外國大學無問題, 如果好偏理科就話高中考慮轉IAL姐, 直資不可多過一半(or 1/3) 可考non dse, 由中一升上去無保證入到 ib or ial

poonseelai 發表於 23-2-4 12:13
同意, dse已有十年歷史, 升外國大學無問題, 如果好偏理科就話高中考慮轉IAL姐, 直資不可多過一半(or 1/3)  ...
除咗 啓思 同 SPCS外,差不多全部直至最多都只有三份一人讀非NSS學制

回覆 hkpapa852 的帖子

點解報考直資會無左個龍校位?唔係考到先要抽飛咩!

AgapePa 發表於 23-2-4 12:33
回覆 hkpapa852 的帖子

點解報考直資會無左個龍校位?唔係考到先要抽飛咩!

我也有這方面的疑問。另外,還未真正了解升中程序,直至叩門階段才報考有興趣的直資又可行嗎?

poonseelai 發表於 23-2-4 12:13
同意, dse已有十年歷史, 升外國大學無問題, 如果好偏理科就話高中考慮轉IAL姐, 直資不可多過一半(or 1/3)  ...

最近聽朋友分享IAL的好處,其中有提及選科好像比DSE更靈活,所以想開始找多些資料,了解一下

Anna1217 發表於 23-2-4 12:40
最近聽朋友分享IAL的好處,其中有提及選科好像比DSE更靈活,所以想開始找多些資料,了解一下
...

如果用IAL考外國大學,有些國家大學要求英文能力有first Language水平,只係有IELTS唔夠,要補指定英文考試及有要求最低成績(其實係唔低要求),所以要考慮小朋友是否夠能力達標

...

有D 有IAL讀學校只有理科可以選,所以要了解清楚。

另外如果大學唔係諗住讀神科或中文呢科危危乎,IAL學制只是多一個選擇途徑唔洗出國讀中學,其實考DSE亦一樣可以報考其他海外大學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

樓主仲要搞清楚一件事,你所講嘅中學是真正龍校(即100%小學生全升中學部),還是直屬中學(即只有85%乙部大抽獎位優先留給直屬小學生),兩者是有分別的。如:St. Mary 是一條龍中學,民生、Maryknoll 是直屬小學

...

IAL 不同 dse and ib 有core subjects, 可全文或全理科, 如可考哂phy, chem, bio三科, ib最多2 science subjects

...

可以多揀一個學制當然好,不過樓主好似target 係名直先會放棄龍津,而名直讀IAL有人數要求,即唔係你揀人,係人揀你。

hkpapa852 發表於 23-2-4 11:56
一條龖津校學生就算只係「報考」直資學校,個直升位都會無咗
真的嗎?你有相關經驗,或是聽別人說?我的分享,是我親身經驗。我小朋友及同學仔現正讀小六直屬小學,較早前(約10-12月報名數間直資中學),現在正進行面試或等offer。若成功有offer及入飛,就放棄大抽奬,並放棄直屬資格;若沒有offer,同學仔可以繼續參加大抽獎(即統一派位),並保留直屬生的資格及優勢。

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 13:30
真的嗎?你有相關經驗,或是聽別人說?我的分享,是我親身經驗。我小朋友及同學仔現正讀小六直屬小學,較早 ...

St Mary 同天神二間龍小,如果想直升 SMCC, 係自行同直資都唔可以參加。

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 13:30
真的嗎?你有相關經驗,或是聽別人說?我的分享,是我親身經驗。我小朋友及同學仔現正讀小六直屬小學,較早 ...
你講係直屬,hkpapa講係龍小。