用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家小學有冇開始補習?
樓主: pinkladycat
go

大家小學有冇開始補習?   [複製鏈接]

感覺呢個世界令小朋友真正喜歡學習心態變晒,真係唔好講小學,未入幼稚園都已經有人開始補,真係............

回覆 chiubbbb 的帖子

冇錯,有時候仲會越補越差,間接做成冇晒讀書學習興趣.

回覆 swh2020 的帖子

家長冇咁大要求,做到小朋友唔抗拒學習,自然學習動力都提高.

唔知有冇統計,睇到好多冇補習孩子都可以輕鬆學得好,家長普遍都係冇咩排名要求,對小朋友自然咁學到知識就足矣.  特別在於由幼稚園到初小就要小朋友補習這些,小朋友真係有咁差? 還是過早就想小朋友小一就有小四知識心態? 教育學習理應循序漸進穩固基礎,得一想二想快心態不應存在,且對小朋友身心發展正常都唔好. 就好像伊朗沙特事件咁,某國得一想二心態做事,多年來一事無成仲攪到人哋叫苦連天,但另一國簡簡單單就可以解決雙方問題,其實都係同一道理.

fibe0313 發表於 23-3-23 21:27
我女d同學仔多數都係低分補。但普遍係小朋友專注力無咁強,上堂唔吸收,惡性循環。同意樓上所講,作為家長 ...

所以有小朋友既家長,可以講係冇咁自由,且肯定係會辛苦好多,又要想舒服享受,又要小朋友學得好,唔係單靠因為小朋友先天好就得,各小朋友先天都有好既一面,衹係家長既後天做法做成孩子咩成果.
-
專注力會同享受係成正比,每個人對某樣野特別上心,自然就會更專注那件事. 正常幼稚園及初小學的東西,怎麼可能會好難?開心去學正常一定可以學得到,衹係家長既要求及付出既時間和耐性係好重要, 低分補唔係問題,怪就怪為了入讀好學校,補些越級課程等等,所以點解講學校都係做成家長這樣子.
‹ 上一主題|下一主題