用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇德信中學用家
發新帖回覆
go

有冇德信中學用家

請問有冇沙田德信中學用家,可以講下大約學校及教學情況,希望係實際用家,唔好只forward之前啲欺凌新聞,謝謝(emoji)

celiawo 發表於 23-1-21 15:45
請問有冇沙田德信中學用家,可以講下大約學校及教學情況,希望係實際用家,唔好只forward之前啲欺凌新聞, ...

德信教學如何從成績可見端倪
過去幾年計五科2+過四成考生B3B/C
想想當年收生水平 正/負增值?

德信2022年文憑試成績 #59
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872945&pid=49197892

Poyau 發表於 23-1-21 21:08
德信教學如何從成績可見端倪
過去幾年計五科2+過四成考生B3B/C
想想當年收生水平 正/負增值?

你是用家嗎?想知上堂情況,學校是否太hea?老師是否關愛?因為我兩個小朋友呈二後成績跌到B2尾,報多間直資都冇得面試或已經落選,暫時得德信收左,小朋友面試完覺得學校唔錯,所以想問一下用家(emoji)

celiawo 發表於 23-1-21 21:24
你是用家嗎?想知上堂情況,學校是否太hea?老師是否關愛?因為我兩個小朋友呈二後成績跌到B2尾,報多間直 ...
我會選德信,不會選地利亞,因為人際網絡好重要。

cherrieshum 發表於 23-1-21 21:39

你識用家嗎?知學校上堂及學生情況嗎?暫時佢地仲有間直資2月會見,不過band1c直資,考到都怕跟唔上,心知兩個仔無論我地點谷佢地都唔緊唔要,因為佢地仲未覺得要努力讀書,我想搵間關愛學校,希望佢地鍾意返學,投入校園,跟著慢慢可以為自己成績努力,始終要返學讀書嘅係佢地自己。

此頁也可以了解更多
https://www.facebook.com/profile.php?id=100075868127474

cherrieshum 發表於 23-1-21 21:39
德信人際網絡有咩優勢?

celiawo 發表於 23-1-21 21:24
你是用家嗎?想知上堂情況,學校是否太hea?老師是否關愛?因為我兩個小朋友呈二後成績跌到B2尾,報多間直 ...

不是用家
收生B2為主 成績B3 可見教學成效
觀塘區B2男生可考慮乙1 SJACS

Poyau 發表於 23-1-22 11:30
不是用家
收生B2為主 成績B3 可見教學成效
觀塘區B2男生可考慮乙1 SJACS

謝謝回覆,因為考左收左,如果take offer就冇得大抽獎(emoji)其實佢地啲成績,如果入到band2頭,都怕跟唔上。加上爸爸同佢地去面試,佢地三個都覺得間學校感覺唔錯,想讀呢間,我上網見到負面新聞,所以想問真正用家攞意見。

ok3 發表於 23-1-21 22:30
德信人際網絡有咩優勢?
起碼大家都是中國人/華人,聯誼活動比較多,比較合適。

celiawo 發表於 23-1-22 11:36
謝謝回覆,因為考左收左,如果take offer就冇得大抽獎(emoji)其實佢地啲成績,如果入到band2頭,都怕跟唔 ...

不用客氣
SJACS B2中 程度應該合適
請問自行那兩間

SJACS 2022年文憑試成績 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865100&pid=49187224

Poyau 發表於 23-1-22 15:07
不用客氣
SJACS B2中 程度應該合適
請問自行那兩間

自行揀左何文田兩間中學,一間Band2a,一間band2c,如果自行兩間唔收,應該會讀直資,唔大抽獎了。

celiawo 發表於 23-1-22 15:08
自行揀左何文田兩間中學,一間Band2a,一間band2c,如果自行兩間唔收,應該會讀直資,唔大抽獎了。
...

如果band 2尾,呢兩個何文田自行應該冇機,2A會找1C, 2C收2B

回覆樓主:

校舍大,直資資源、語景、設施、校風一定比band2 尾至band3 政府中中好,如果小朋友英文強,中文差嘅band2尾至band3 學生,徳信係一個好選擇。
至於校風都係2019年不斷翻炒,之前之後已經冇,嗰班人已經畢咗業。
唔明點解有人臨近收生期間就不斷重重複翻炒2019年事件,講來講去都係2019....
有朋友個仔讀緊,年年拎獎學金,家長叫佢轉出去政府英中,小朋友死也不轉。

aryemyem 發表於 23-1-23 22:33
校舍大,直資資源、語景、設施、校風一定比band2 尾至band3 政府中中好,如果小朋友英文強,中文差嘅band2 ...

多謝回覆,我會好好考慮(emoji)

celiawo 發表於 23-1-22 15:08
...
老公兩個仔仔都認為好,你就相信佢地啦!唔好因為某啲片面之詞而想以一反三。讀落去唔適合咪轉校囉。

celiawo 發表於 23-1-21 15:45
請問有冇沙田德信中學用家,可以講下大約學校及教學情況,希望係實際用家,唔好只forward之前啲欺凌新聞, ...

我囝仔讀緊德信中學,如有什麼想知道,可以pm我。
我囝仔就是攞了兩年獎學金,也不想轉校其中之一位
其實以前欺凌事件的學生,一早都畢哂業,學校都幾嚴的。

fishballbaby 發表於 23-2-2 21:27
我囝仔讀緊德信中學,如有什麼想知道,可以pm我。
我囝仔就是攞了兩年獎學金,也不想轉校其中之一位:joyou ...

多謝你,請留意pm(emoji)

回覆樓主:

我仔在疫情中讀德信中學,现在升中三了,佢哋有一個人生導師跟住個學生直到畢業,這導師可能是自己班主任,也可能是已畢業的師兄,直資學校資源充足,唔會因為你學術成績唔好遭被遺棄,反之見到你其他方面突出,會給予鼓勵和方向給學生指引。目前為止,我仔讀得開心,佢覺得係學校揾到自己存在價值。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊