用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Melbourne PLC 女子中學好唔好
go

[澳紐] Melbourne PLC 女子中學好唔好 [複製鏈接]

收到offer明年讀Year 11, 個女在香港成績平平,驚就算送佢去外國讀也讀不好。有冇人遇到同樣的困難? 唔知應該留係香港讀IB好,還是應該早點送佢去澳洲考VCE?有冇人知呢間學校好唔好?
   2    0    0    0

MUMREDBB 發表於 23-1-18 06:21
收到offer明年讀Year 11, 個女在香港成績平平,驚就算送佢去外國讀也讀不好。有冇人遇到同樣的困難? 唔知應 ...

讀唔讀到書主要睇個人唔係睇學校,就算神級學校亦有學生讀唔到書,大把香港學生去到外國都「讀也讀不好」。

Melbourne PLC 係當地一間出名的女校,好似香港Marymount 咁級數(雖然相對MLC 比較細)。

我自己當年考VCE , 阿仔舊年香港考完IB, IB要最少兩個語言、文理兼備,仲要TOK, extended essay CAS 等其實好煩好多野搞。HK有啲IS 可以揀BTEC或school diploma 就相對容易好多,但用嚟升大學就會比IB麻煩一點。

相對來說,VCE直接好多,但有唔少海外生讀完VCE都升唔到大學,要讀TAFE(工業學院)。

回覆樓主:

謝謝你的回覆。
‹ 上一主題|下一主題