用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自一自二叩問題
go

自一自二叩問題 [複製鏈接]

選擇自一自二,之後正取、備取的結果基本是明白的!

但有另一問題想問,自一正取,自二備取(但自二不設叩門只call waiting),到放榜後自二的有位call備取生,會call 番已入自一學校的學生嗎?
   1    0    0    0

PPLLam 發表於 23-1-17 10:01
選擇自一自二,之後正取、備取的結果基本是明白的!

但有另一問題想問,自一正取,自二備取(但自二不設叩 ...
有機會,要睇下本身自二備取身份有無被取錄。
如果自二學校見你之後的考生都入到,即係你給自一收左,咁就未必會再CALL。
當如果備取LIST上只係取錄到排你小朋友之前的學生,自二唔會知你入左自一,咁有機會CALL。

worldcat 發表於 23-1-17 10:09
有機會,要睇下本身自二備取身份有無被取錄。
如果自二學校見你之後的考生都入到,即係你給自一收左,咁就 ...

不致上明,簡單d講,只係冇叩門只call waiting的學校,才可以call返已入自一的學生,而不會因自一自二選擇次序而影響?

PPLLam 發表於 23-1-17 10:18
不致上明,簡單d講,只係冇叩門只call waiting的學校,才可以call返已入自一的學生,而不會因自一自二選擇 ...

有學校(例如英華女)放榜後會 call
不在收生名單上的自行正取/備取生

PPLLam 發表於 23-1-17 10:18
不致上明,簡單d講,只係冇叩門只call waiting的學校,才可以call返已入自一的學生,而不會因自一自二選擇 ...
理論上是的,但CALL WAITING係學校自行決定,點CALL法同CALL 唔CALL都係學校話事。
我估你意思係怕自二知自己自二,會減低CALL WAITING機會。
正如上個POST講,除非自二備取已經排到你小朋友,但又無入自二。自二先會知佢哋係自二(自二收但無入=入自一),否則自二唔會知你揀的自一自二選擇次序。到真係自一已經收左,正常都唔再CARE自二收唔收。

worldcat 發表於 23-1-17 10:53
理論上是的,但CALL WAITING係學校自行決定,點CALL法同CALL 唔CALL都係學校話事。
我估你意思係怕自二知自 ...

多謝你不厭其煩的解答,不是怕自二知自二會減低call waiting的機會。
而係一直知道正常自一自二分別係次序上,自一自二都正取時,次序一定入自一。

但沒叩門的學校,又攞上帖英華女校做例子,如放榜前自一收自二(英華)都收,咁我結果一定入自一(明白的)。但原來我又係自二英華女備取生,放榜之後入咗自一而英華先有位call waiting,英華女只會跟學校本身備取生的優先次序而call,不用理因自一自二次序,而冇咗收call waiting的機會。對嗎?

不好意思,可能其實係好易明的情況,但我真係有未明的,多謝解答的各位!

PPLLam 發表於 23-1-17 11:58
多謝你不厭其煩的解答,不是怕自二知自二會減低call waiting的機會。
而係一直知道正常自一自二分別係次序 ...
無錯,兩樣無衝突,到時可以再決定讀邊間。
自一  正取/備取自二  CALL WAITING = 叩門位

我意思係一般自一已經係最鍾意的一間,好少會入左自一之後又再想入返自二。

PPLLam 發表於 23-1-17 11:58
而係一直知道正常自一自二分別係次序 ...

英華女放榜後想收就會 call
例如有人要直資棄自行收 call

worldcat 發表於 23-1-17 12:10
自一  正取/備取自二  CALL WAITING = 叩門位
我只希望1 間收我...唔好去到放榜另一間又CALL我....真係未煩夠咩I

worldcat 發表於 23-1-17 12:10

都係,不過我見有家長咁放,我就想知吓個情況,原來個做法都ok喎,只call waiting的不受自一自二次序影響!自一放間心儀又近level的,自二又有機會等call waiting(例如英華女呢類神校)

PPLLam 發表於 23-1-17 13:29
都係,不過我見有家長咁放,我就想知吓個情況,原來個做法都ok喎,只call waiting的不受自一自二次序影響 ...
到時自1,2都call 你…叩門冇再call點算

都係,不過我見有家長咁放,我就想知吓個情況,原來個做法都ok喎,只call waiting的不受自一自二次序影響 ...
倒轉放英華自一有影響咩?..到時自2收你…自1英華一樣可以Call架喎

HK-MAN 發表於 23-1-17 13:46
倒轉放英華自一有影響咩?..到時自2收你…自1英華一樣可以Call架喎

因為一早已交自一

HK-MAN 發表於 23-1-17 13:44
到時自1,2都call 你…叩門冇再call點算

主動出擊 call 自2

PPLLam 發表於 23-1-17 13:48
因為一早已交自一
哦,希望如你所願…

Poyau 發表於 23-1-17 13:53
主動出擊 call 自2
可以嗎?

回覆 Poyau 的帖子

即係英華女,會在放榜後根據自行list 去call?因為想自一入,如果失敗,就take 自資,但萬一係後備生,就冇咗機會。

bb2911 發表於 23-1-17 14:25
回覆 Poyau 的帖子

即係英華女,會在放榜後根據自行list 去call?因為想自一入,如果失敗,就take 自資,但 ...
EDB唔畀講備取生名單就係唔想"太影響"二線直資收生。3月只公告自行正取都算係一個平衡。

所以正常都係放最心儀一問係自一,自二就放一間唔後悔的。

因為如果自一和自二同時有正取或備取,自二會連CALL WAITING的機會都無。
當然,如果自一已經交表但有少少後悔,唯有祈求自二正取備取都唔收,但又CALL WAITING啱啱CALL 到。難度分都好高下。

Poyau 發表於 23-1-17 10:46
有學校(例如英華女)放榜後會 call
不在收生名單上的自行正取/備取生
路過一問:

多唔多呢類學校, 唔俾叩, 淨係call waiting

有冇咩出名例子
‹ 上一主題|下一主題