用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚vs 根徳vs 創價 應怎樣選擇
go

劍嗚vs 根徳vs 創價 應怎樣選擇 [複製鏈接]

本身有根徳 vs 劍嗚,已選了劍嗚,但身邊的人都説應該選根德,話我選錯了。

現在劍嗚vs創價,請問應該點選擇?謝謝
   2    0    0    0

1. What’s your expectation to your child
2. What’s your target primary school

三者當然揀根德。現在無就唯有揀劍鳴

Hwtsui 發表於 23-1-14 21:23
1. What’s your expectation to your child
2. What’s your target primary school

我想小朋友開心學習,銜接到小學
創價又不知學術如何?
請問有用家分享嗎?

Jean1769 發表於 23-1-14 23:47
三者當然揀根德。現在無就唯有揀劍鳴

當然棟根徳,我身邊朋友也是這樣說

candychan123 發表於 23-1-14 23:56
我想小朋友開心學習,銜接到小學
創價又不知學術如何?
請問有用家分享嗎?

券幼不嬲唔係以學術做selling point

candychan123 發表於 23-1-14 23:58
當然棟根徳,我身邊朋友也是這樣說

咁你當時點解揀劍鳴先?

咁劍鳴英文語境係好過根德既,但考小成績一定係根德好好多。劍鳴只能夠話係比券幼考小成績好

Jean1769 發表於 23-1-15 00:00
咁你當時點解揀劍鳴先?

咁劍鳴英文語境係好過根德既,但考小成績一定係根德好好多。劍鳴只能夠話係比券 ...

當初覺得小班教學,對學習更好,小朋友可多此關愛。
現在有創價選擇,聽聞創價老師好有愛心。

candychan123 發表於 23-1-15 10:01
當初覺得小班教學,對學習更好,小朋友可多此關愛。
現在有創價選擇,聽聞創價老師好有愛心。

我自己覺得,做得幼稚園老師都有愛心㗎啦,爭在超有愛心定普通有愛心。d學校sell老師有愛心,呢d咁主觀的野,個個唔同感受㗎喎。

券幼唔sell愛心可以sell 乜?至多咪加個品德教育做得好(又係主觀野),唔通sell語境同學術或升直私佳績咩。難道私幼就唔教品德咩?

如有得罪就見諒喇

樓主希望有助銜接小學,或者可分享心儀哪些小學?直私/官津/傳統/新派活動取同不同,難一概而論話足唔足夠。EK家長五湖四海好有經驗,相信可按你情況俾到實在的意見。
另外…有感而發關於學校關唔關愛既迷思,我曾經都覺得越關愛越好,但相對家長係呢類學校參與度亦要高好多,事實上除非有特別學習/發展需要,依家既我會較傾向正常程度就OK

Jean1769 發表於 23-1-15 12:47
我自己覺得,做得幼稚園老師都有愛心㗎啦,爭在超有愛心定普通有愛心。d學校sell老師有愛心,呢d咁主觀的 ...

咁又係,有愛心都真係好主觀,未必每一年都遇到有愛心的班主任。

CamilleLily 發表於 23-1-15 14:36
樓主希望有助銜接小學,或者可分享心儀哪些小學?直私/官津/傳統/新派活動取同不同,難一概而論話足唔足夠 ...

傳統和直私都會試,呢一刻未有心儀小學。
之前放咗根德,好似做錯事,依家好擔心再選錯。

回覆 candychan123 的帖子

應該話除非咁唔好彩遇到特別差,否則應該都正常既。既然過左去就唔好再自責,因永遠都點知咩決定最好嘛!

KV都可以開心學習~
依家KV仲call 緊waiting,如果想要返KV,不妨問一問學校可唔可以比多次機會你選擇

你講到好似已經返咗km而覺得差, 所以後悔咁.kv歷史悠久咁多, 學生數量多咁多, 所以咪出名啲, 多啲人叫你揀囉.
實際邊間適合你小朋友多啲真係好難講得埋.
我自己識有家長有一對小朋友, 一個讀kv, 一個讀km, 都冇評價話邊揀特別好過另一間, 只係style唔同.

真心不推介KM
學校行政好麻麻
學生相要求麻煩,影幾次都唔啱,學校又唔安排攝影公司影
有任何感冒症狀,不論大小,都要放假六日,上到K停幾日又排追
校車會有外判公司兼住做,質素參差
評估報告遲出,又反映唔到小朋友真實情況,開學會寫差啲,然後慢慢進步
最重要:N班並唔係直上K, 穩陣起見要出去考K
老師都成日換,上到K NET 質素好一般

bc1019 發表於 23-1-16 17:46
KV都可以開心學習~
依家KV仲call 緊waiting,如果想要返KV,不妨問一問學校可唔可以比多次機會你選擇 ...

之前怕Kv會令小朋友太大壓力,如果都能開心學習就好

KV多人爭,我相信放了就沒有,不過我會試下問,多謝你

lemoncake88 發表於 23-1-16 22:23

你講到好似已經返咗km而覺得差, 所以後悔咁.kv歷史悠久咁多, 學生數量多咁多,  ...

如果有用家都覺得分別不太,咁就好了

ntk1999 發表於 23-1-17 00:19
真心不推介KM
學校行政好麻麻
學生相要求麻煩,影幾次都唔啱,學校又唔安排攝影公司影

請問NET 質素一般是什麼意思?教了小朋友也學不到?還是無耐性?

唔明點解會有一定揀某一間嘅諗法,真係要睇下自己想要咩。
我小朋友KM畢業,讀時都覺得學校成日換老師,行政亦一般,但細校來講係會有呢個通病,但其他尚算滿意。不過最重要係,升到小學後就睇到個好處,首先學校語境好,唔只英文,k2開始英普雙班主任,對小學時普教中幫助好大,至少上堂唔會聽唔明,而且功課量同課深淺都好貼近普遍直私程度,小朋友小一適應得快,唔只我小朋友,佢啲同學仔都一樣係咁。
樓上有人講佢壞處我大致同意,但又唔認為係咩大問題,只係NET同校車質素我無咩不滿,以我所知KV好似一星期先一堂NET。我自己覺得KV都係好好學校,身邊都有朋友讀梗,全部都有讚無彈,尤其中文教得好好,但普遍英文都要自己處理返。只可以話,如果要揀多次我都會揀返KM,因為比到我要嘅嘢,亦唔想自己處理英文。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊