用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...

睇YouTube嘅英文同真正學習上嘅英文好係有距離嘅。希望你清楚明白。

小朋友ORT睇到Level幾?愛睇英文書嗎?

直資學費減免條門檻都唔係低。你有錢可以比小朋友去補phonics,我估都唔會基層得去邊。你當自己無減免。

至於直資是否一定活動教學?唉,其實,你應該諗多佐。好多直資都係比較傳統嘅,同你想像是完全不一樣。

不要以為直資就代表活動教學,免費津小就一定好傳統。你深入了解一下。不要有美麗的誤會。

Winghtsang 發表於 23-1-2 17:16
再次感謝大家意見。
其實我覺得自己真係基層,住公屋,每個月洗錢比仔仔外補學興趣班,但自己就節衣縮食, ...

TSL YW Logos都不算係好活動教學。

活動教學,並不等於唔谷。呢d學校,特別係一條龍嘅學校,個個星期,科科都不定期Quiz,家長真係要成日跟功課。否則,就會收到老師電話。

當然,入到直龍,你係win嘅,大可以不理老師電話,但求合格,順利升上中學。

西瓜包 發表於 23-1-3 07:23

我都好好奇好多家長話自己冇學嘢考到,除咗APS, SFA, TSL,福 ...

Agree with you。

我都識人零外補有好多offer,係因為家長係高學歷FTM,自己都可以操流利英文,在家教學。自己又識樂器,仲係演級。

網上嘅嘢,信一半就好啦。

移民潮之下,又真係知道有少量券幼都入到DGJS呢d神校。

kennethlau96 發表於 23-1-3 09:49
家長自己教,外補其實都唔係重點,條條大路通羅馬,最緊要學校係要揀選一啲會重視仔女教育嘅家長就夠。相信 ...

小朋友認真受教,加上家長又肯認真教,一定好過外補㗎。

問題係,幾多小朋友會肯聽家長教?

有時自己教,會犧牲親子關係。所以,有d錢要比人使嘅。

hkpapa852 發表於 23-1-3 16:57
間間直資學費減免都唔同, 不少都係參考政府個"要超窮先有減免"既AFI計法:
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/t ...

AFI計法,3人家庭要32萬幾家庭收入,才有機會有減免。

樓主,考佐先啦。

有時入去面試完,就會發覺間學校不是自己杯茶。
‹ 上一主題|下一主題