用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選擇?
go

自行選擇? [複製鏈接]

觀塘區2線小學,中數9X分,但英文科弱7X分,兩次呈分老師評1C,唔係邊緣人,自行1心儀九龍城培道,2觀塘官中,但老師提議自行2可以保守D揀呂郭碧鳳/羅陳楚思?想聽聽大家意見thanks
   5    0    0    0

小夫人 發表於 22-12-27 14:26
觀塘區2線小學,中數9X分,但英文科弱7X分,兩次呈分老師評1C,唔係邊緣人,自行1心儀九龍城培道,2觀塘官中,但老 ...

呂郭/羅陳大抽獎有B2生中
老師為何提議B1C生自行此兩間???
自行可考慮嘉諾撒 成績較觀官佳

Poyau 發表於 22-12-27 14:49
呂郭/羅陳大抽獎有B2生中
老師為何提議B1C生自行此兩間???
自行可考慮嘉諾撒 成績較觀官佳

你指嘉諾撒聖家?呢間我覺得好勁,而且女女英文科麻麻,好彩入到都會讀得辛苦~
自行1心儀培道,但老師話冇過去數據幫我分拆,話既然喜歡就鼓勵報,自2就話過去觀中只係收我哋校1A-1B學生,老師又知我想自行有著落,所以提議報羅陳/觀中,咁就大機會入~
真係好難決定

小夫人 發表於 22-12-27 15:18
你指嘉諾撒聖家?呢間我覺得好勁,而且女女英文科麻麻,好彩入到都會讀得辛苦~
自行1心儀培道,但老師話冇過去 ...

Poyau 建議你應該是鰂魚涌嘉諾撒書院。

tpmon 發表於 22-12-27 15:22
Poyau 建議你應該是鰂魚涌嘉諾撒書院。

明白、我會了解下,thanks

觀塘區2線小學,中數9X分,但英文科弱7X分,兩次呈分老師評1C,唔係邊緣人,自行1心儀九龍城培道,2觀塘官中,但老 ...

若喜歡九龍城區,自行建議不選培道,更改為丘佐榮。

總括建議:
自一: 何文田丘佐榮(男女)/鰂魚涌嘉諾撒(女)

自二: 觀塘官立(男女)

回覆樓主:

留意hkpapa852 用7年DSE data 計,最新評觀官為B1C-2A校。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

tpmon 發表於 22-12-27 15:28
若喜歡九龍城區,自行建議不選培道,更改為丘佐榮。

總括建議:

自行想揀九龍城區,因為本身屋企屬九龍城,想知道點解唔好揀培道呢?因為中中?觀中我喜歡,但有少少比老師所講打沉咗,怕浪費咗一個自行機會~

tpmon 發表於 22-12-27 15:32
留意hkpapa852 用7年DSE data 計,最新評觀官為B1C-2A校。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vi ...

唔該你,我會用心睇下~

小夫人 發表於 22-12-27 15:32
自行想揀九龍城區,因為本身屋企屬九龍城,想知道點解唔好揀培道呢?因為中中?觀中我喜歡,但有少少比老師所講 ...

hkpapa852  最新計到培道和觀官為B1C-2A校。

hkpapa852 最新計到丘佐榮和鰂魚涌嘉諾撒為絕對B1C校。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

tpmon 發表於 22-12-27 15:36
hkpapa852  最新計到培道和觀官為B1C-2A校。

hkpapa852 最新計到丘佐榮和鰂魚涌嘉諾撒為絕對B1C校。

呢個表有晒我想揀嘅中學banding,好實用,thank you~

回覆樓主:

鰂魚涌嘉諾撒在鰂魚涌地鐵站旁,返學交通會快過去九龍城區(冇地鐵到)

tpmon 發表於 22-12-27 15:52
鰂魚涌嘉諾撒在鰂魚涌地鐵站旁,返學交通會快過去九龍城區(冇地鐵到)

我都了解梗嘉諾撒,見佢交通算方便

小夫人 發表於 22-12-27 16:11

多間東區中學很喜歡收官塘和將軍澳的誇區學生。

新界的學生多會出去九龍區考自行,但少出去東區。

所以你若願意過海,東區的競爭或會細過九龍城或官塘本區。

網頁就成日都登入唔到。

HK-MAN 發表於 22-12-27 16:32
網頁就成日都登入唔到。

我剛也試過,網站暫時係down 咗。建議你未來幾天試吓。

小夫人 發表於 22-12-27 15:32
自行想揀九龍城區,因為本身屋企屬九龍城,想知道點解唔好揀培道呢?因為中中?觀中我喜歡,但有少少比老師所講 ...

觀官近五年有四年3322<B1水平70%

觀官2022年文憑試成績
-------------------------------------------------
年份 3322(人數)
-------------------------------------------------
2022 64.1%(82/128)
2021 62.6%(82/131)
2020 72.7%(93/128)
2019 68.6%(94/137)
2018 64.4%(85/132)
2017 79.7%(106/133)
2016 76.8%[139/181]
2015 75.5%[139/184]
2014 78.1%(150/192)
2013 80.0%(152/190)
2012 68.2%(135/198)

School Report
https://www.ktgss.edu.hk/CP/pG/4/92/56

School Annual Report 2021-2022 (p.39)
https://www.ktgss.edu.hk/CustomPage/4/2021-22_Annual_School_Report.pdf

或許自行

1 聖家
2 丘佐榮

都不錯  

嘉諾撒書院成績較培道及觀官佳

嘉諾撒2022年文憑試成績
----------------------------------------------------
年份 33222 | 22222
----------------------------------------------------
2022 80.4% | 98.1%
2021 ~76% | ~94.5%
2020 ~76.5% | ~94%
2019 ~78.5% | ~97.5%
2018 76.7% | 94.2%
2017 83.7% | 98.4%
2016 81.0% | 95.1%

年份 主科 | CEM 4+
2022 52.3% | 55.1%
2021 ~41.125% | ~42.33%
2020 ~47.875% | ~51%
2019 ~50.75% | ~50.83%
2018 48.5% | 48.2%
2017 59.3% | 59.7%
2016 47.2% | 50.0%

年份 中文 / 英文 / 數學 / 通識 4+
2022 61.7% 43.0% 60.7% 43.9%
2021 ~46% ~40% ~47% ~37.5%
2020 ~50.5% ~46.5% ~56% ~38.5%
2019 ~43.5% ~46.5% ~62.5% ~50.5%
2018 57.3% 36.9% 50.5% 49.5%
2017 55.8% 56.6% 66.7% 58.1%
2016 48.6% 47.2% 54.2% 38.7%

~棒形圖數字

https://web.archive.org/web/20220724081653/https://www.canossa.edu.hk/index.php/curriculum

tpmon 發表於 22-12-27 16:39
我剛也試過,網站暫時係down 咗。建議你未來幾天試吓。
上年已經有呢個問題…
‹ 上一主題|下一主題