用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一般學校如何提出升中建議?
樓主: rabbittwin
go

一般學校如何提出升中建議?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我女間小學有d模擬面試,由校長(+老師)主理。
之後會幫您執portfo
有講你大概banding, 再幫你建議2個自行。
甲部建議甲一二,乙部建議頭五。
填好模擬表格再幫你睇下排位有乜問題。
叩門會建議叩邊間,出推薦信

Tunghk    發表於 22-12-16 14:36
aptt    發表於 22-12-16 14:30
2jkidsfather    發表於 22-12-16 13:47

adriantai 發表於 22-12-16 15:48
月費幾多 ?

學費包了

adriantai 發表於 22-12-16 16:29
一個月學費幾多

rabbittwin 發表於 22-12-16 16:39
當年我都想交,但唔收我哋

入到地區一線又做到前列咪仲叻

PTL_L 發表於 22-12-16 20:35
唔係啦,私校資源應該係最少,直資資源先最多,只不過收貴學費私校,特別無band 1中學back up既,一定要做 ...

私小係貴。
對於我們這些中下階層來說。
以我個人爲例:學費6K+車費1.4K+飯費0.5K+樂器2K
我冇補習
加埋已$10k

不過當年弱區拎住15分。有私小收飯應。
其他私小不清楚,我小朋友間貴得來(係我覺得貴,其他人可能覺得抵)我覺得尚算值。
師資/教材/設備/支援 都充足。

加上亮麗升中成績,其實那個收費已值了。我小朋友平庸,勉強升了中。但如級內頭1/3的同學仔們,真係輕鬆考取band 1a.

當然,我相信好多小朋友在津校也能有這樣的成績。不過二線或以下可能需更出力才有相似效果。

rabbittwin 發表於 22-12-16 22:06
學校在自行階段會收高少少,如果要自行埋數,就可能要降grade或搏下,搏唔到要有心理準備落大抽獎玩過
...

所以自行基本上衹有級頭才有信心考得對banding或更進取的offer。

級十以後不能進取,因爲這些位都給級頭"認購"了,不過等他們中自一,這些自二便流向級十的小朋友。

自行真是很難玩。高不成低又不想屈就。早埋單又唔甘心冇得抽更好。賭實力更賭運氣。

zoe@3510 發表於 22-12-16 21:51
自行唔係應該挑戰難少少的學校咩?第一次呈分試時,我主動問老師某1C 學校有冇機,佢話大抽獎時有,但自行 ...

自行選校視乎家長策略。冇話一定要進取定保守。
1. 進取型:
~ 級頭有信心橫掃,望高一線仍躊躇滿志,或
~ 級十進取少少搏面試表現,或等上列放位(中自一自動放自二)補上,或
~ 純粹唔甘心屈機離場選比自己banding低的,搏自行唔中都可等叩門

2. 門當戶對型:
~ 選配對返小朋友banding的學校,機會較大,但中標都不是百分百,因爲部分位可能比保守的前列生佔去了

3. 保守穩健型:
~ 選低半格穩入的。不過要先放棄抽更高banding。不想賭運的通常這樣選。
但要預到時見成績更差的碌入更好的學校,都能笑看人生,不感飲恨才好

PTL_L 發表於 22-12-17 12:00
呢個咪市場定位囉,所以先有私校存在既價值,亦好認同你講,「學費包埋」,你車費平啲,當年我哋車費都3K, ...

其實係架。成皮野一個月。
對於我一個小朋友尚可,如果我係2個真係供唔掂,又冇理由厚此薄彼。

幼稚園已比開,小學又比,而家中學又要比。衹能講甘之如飴。

BB-Tiger 發表於 22-12-17 12:39
面試班始終有做好過無,但作為用家嘅我個仔話佢學校請人返黎搞嘅面試班無用,同埋形式唔一樣,反而影響面試 ...

坊間面試班良莠不齊。
也聽聞不少外判服務質素參差。

我小朋友小學的面試班由校方設計/授教,重點針對現實中各中學面試模式和內容,所以效果不錯。
學校"凑了"學生6年,到學成出身呢個關鍵刻,校方尤爲重視,所以用盡其經驗能力幫助學生。外判的這家不做做別家,不能並談吧。

PTL_L 發表於 22-12-17 13:42
我兩個,不過之前係一津一私,都冇話公唔公平,反而係因人而異又或因校定,不過如果小朋友讀到,真係好難 ...

siblings 有津有私好正常,視乎不同兄弟姐妹適合性及是否能考取。
但如取决不在合適度而是經濟考慮,那家長便有點難做了。。
如家姐私校,細妹適合且又考到,最後基於經濟理由犧牲細妹,似乎太難做這決定。

所以有些家長索性一開始全部津校算了

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:21
請問是哪間私小呢?

三私之一

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:47
小女就讀聖瑪加利男女英文中小學小女能講到一口流利英語,現在她看的都是英文成人書籍
...

smc我小朋友考極也考不到
幾次去到三面見埋校長都要打道回府

cherrieshum 發表於 22-12-18 11:28
啊?那麼嚴格呀??難怪校長說縮班或移民潮對 SMC一點也沒有影響,因為仍有很多人在排隊。
看來我阿仔也是 ...

我也不清楚。。事實smc好少收我女間小學,有傳以前收得多d但個個最後跳船,可能因為咁費事增加行政工作,揀擇d
‹ 上一主題|下一主題