用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1or2邊緣人
樓主: AndreaLaaa
go

band1or2邊緣人 [複製鏈接]

soulsorrow 發表於 22-12-15 14:32
其實好正常, 小女小學時, 常識中文會差d 當時overall 大約20左右
而家中學就中文...中史 below average,  ...

我係認為小學任何一科低於平均水平個排名都會有直接大嘅影響(呢度指各科成績平均分排名)。我唔係咁明你講中文常識差D即係點?(低於該科平均水平定係同英數成績比較)要低於平均水平又考級20先可以駁到我個觀點。

而中學科目增多,除咗少量學霸級嘅表現,學生更有機會顧此失彼。一科兩科嘅影響力相對小學嚟講較弱,更有一些垃垃雜雜嘅科。我會focused我想睇嘅科。e.g.中英數

ha930 發表於 22-12-15 13:07
如果學校全級的視藝成績是 85-98, 平均分是90, 咁樣只有88分的同學, 會不會被這科拖累呢? (假設中文是級10- ...

因為要計埋個標準差, 如果攞到一個低過平均分既分數, 要X 一個負數, 結果呈分排名應該會比級排名下跌少少

今次呈分,中英分數同上次差唔多,數學比上次高啲,但常識81.5, 比全級平均分低,結果,全級排名比上次退了15名。
講真,我哋細過讀書,有8字頭已經唔錯啦。。。

2010YL 發表於 22-12-19 13:01
因為要計埋個標準差, 如果攞到一個低過平均分既分數, 要X 一個負數, 結果呈分排名應該會比級排名下跌少少 ...

啊!!!

如果攞到一個比平均分 高既分數, 就X 好D ?
呈分排名應該會比級排名升?

即係每科分開計排名?

bananaGi 發表於 22-12-19 15:21
啊!!!

主要係睇對手,正常排名較前的學生分數都會更加高分,要前列學生比較偏科先會發生呈分排名高於級排名好多。而且一般本身名次越高,發生的機會越低。

計法都係參考返HKPAPA之前個POST會詳細啲。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

worldcat 發表於 22-12-19 18:14
主要係睇對手,正常排名較前的學生分數都會更加高分,要前列學生比較偏科先會發生呈分排名高於級排名好多 ...

所以除非最叻嗰幾個,其他人都會有強弱科,知道級平均排名可以估呈分排名了,我地知道每次級排名,唔知最終平均級排名(emoji),但老師會講所屬banding!

啊!!!

呈分排名應該會比級排名升?

即係每科分開計排名?
據我理解, 應該係分開每科計標準分, 如果該科考取的成績比該科平均分低, 標準分就會變成負數, 然後再乘該科的比重(999632), 再將各科的已乘比重的標準分相加, 就是該次考試的呈分總分, 排名就是用呈分總分來排次序,有錯請指正

AndreaLaaa 發表於 22-12-20 00:08
所以除非最叻嗰幾個,其他人都會有強弱科,知道級平均排名可以估呈分排名了,我地知道每次級排名,唔知最 ...

是的, 以我女學校為例, 只有級一是全科都在前二名, 級二級三, 已經有少少偏科情況, 仲未計 VA & Music,這兩科都不是級前三的強科。

ha930 發表於 22-12-20 09:10
是的, 以我女學校為例, 只有級一是全科都在前二名, 級二級三, 已經有少少偏科情況, 仲未計 VA & Music,這 ...
偏科偏到低於平均分?係一二線學校頭10%名次的學生,都唔應該會有一科偏到低於平均分或者接近平均分。

worldcat 發表於 22-12-20 11:23
偏科偏到低於平均分?係一二線學校頭10%名次的學生,都唔應該會有一科偏到低於平均分或者接近平均分。

...
不是, 我是指只是某一科不排在全級前十名, 只有級一是全科在前一/二

啊!!!

如果攞到一個比平均分 高既分數, 就X 好D ?      -------> YES
呈分排名應該會比級排名升?   -------> 未必, 要睇對手

即係每科分開計排名?  -------> 不是

‹ 上一主題|下一主題