用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年考小過程的總結同反思
go

今年考小過程的總結同反思   [複製鏈接]

3. 要視乎學校對自己的信心啦,識人住元朗都有spcc

快樂火雞 發表於 22-12-10 18:30
幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高, ...

可否分享下每班七武士是甚麼

快樂火雞 發表於 22-12-11 20:13
未至於咁嚴重,只係有一兩間的網上公關比較勤力。
主要係有些家長的信息有些失真,容易誤導。

你真係一矢中的

有d家長聽埋聽埋,當呢間幼稚園神咁拜。話打算入到去,穩拎赤柱聖士堤反,望超神校喎

聽到真係笑而不語,不過都祝佢成功入到,睇下佢三年後又有乜想法

sandra1004 發表於 22-12-13 13:35
我都有疑問?
屋企住公屋,兩個小朋友讀學券幼稚園,沒有外補,沒有cert,沒有上興趣班,但兩個都係書蟲
大 ...

其實學校無咁得閒一收form幾千人就理你住山頂定寮屋,你仲要話八間拍片都reject, 恕我直言應該係你仔表現問題。你話入到final round兩個一樣能力就可能會考慮埋呢點。

nman0802 發表於 22-12-14 10:08
回覆 melodychui 的帖子

哈哈~ 當我拎出世紙嗰陣,發現原來醫院名係會寫係出世紙度,即刻覺得嗰十萬蚊好 ...

高官都係去QE QM

仲淹范 發表於 22-12-14 19:01
什麼校又點 一出生命運已有初步定案,你可以話我迷信,但實在名校都有白痴,殺人犯,淫魔(現在做大官,當 ...

你,百中無一

有讀書,畢業十幾年後年薪百萬不難

HK-CR7 發表於 22-12-29 10:37
同意呀, 我地都中左女神, 都係N無, 普通打工仔, 又唔係做老師, 又唔係做公務員, 地址都係新界, 唔係高尚地 ...

你會為CKY放棄女神?

jesswu 發表於 22-12-30 12:23
其實考幼考小考中都是實力+緣分遊戲。不用過於陰謀論  
小朋友總有自己的路。

是的,入了神校但輸了親子關係,又或十全大補、或補習都要搵專校補習社又或考試要上專校考試操卷班,又有甚麼意義呢

azure7689 發表於 22-12-30 17:57
回覆 hkpapa852 的帖子

你呢番說話好中,考小過程中我真心覺得我細個係做唔到我仔考小做到嘅嘢,我同另一 ...

D細路考到名校神校,邊個最威先?咪父母囉

對細路黎講,間間學校差唔多

karenaleung 發表於 22-12-30 19:07
咁又唔可以咁講。
小朋友考到名校神校,對佢本身冇好處嗎? (太多好處,唔詳述了)
考到(or 抽到)但讀唔 ...

太多好處?請分享

luckyhei 發表於 22-12-30 20:10
回覆 Jean1769 的帖子

真心唔明白,呢度係教育王國,上來睇留言應該都係想學習點樣為子女爭取入讀最好嘅學 ...

每日上黎留言,就係想睇下部分家長點樣吹棒所謂名校神校同覺得自己點好其他學校幾等。

唔追求名校就係狂妄自大?咁話人就真係唔知邊個先係狂妄自大咯哦,原來你有男神offer,仲有 SPB, PKC, TSL, FFS 和音小的正取,超勁呀,入硬牛劍了。

你不如睇下我之前d留言,我有讚DB㗎喎

luckyhei 發表於 22-12-30 21:46

原來係咁你係咪就係幫襯金撈張的家長?接受到無老師資格的「老師」話自己細路知唔知定,又或者「老師」話唔buy佢果套的家長就係玻璃心(唔記得exactly佢用乜形容詞,一陣搵下啦),呢位老師仲要叫d學生一齊笑唔叻的學生,請問係乜教育。為左考入神校名校而要自己仔女接受咁的教育,仲要當佢神咁拜,的確係怪獸家長。

唔好意思,我覺得你因為你仔表現失準而喊,真係有點問題。係我心目中,香港的學校不論官津直私,衰極有個譜,唔似呢度咁,入唔到名校神校就覺得人生好似玩完咁。就算係最受追棒的神校,我親眼見到個小學細路著住校服在街邊大聲爆粗。無意踩神校名校,只係覺得唔駛將呢d學校棒到天上有地下無。中學黎講,一間學校收哂學霸中的學霸外校生,畢業生成績好好不是正常嗎?

你再問多十次我都會咁答你,出盡九牛二虎之力的父母,自稱不辭勞苦「為你好」的父母,要仔女不停學野考cert參加豬肉獎比賽加十全大補忙過返工,為左送仔女入名校神校而忘記初衷,是失敗的!

從你所講:
「上來睇留言應該都係想學習點樣為子女爭取入讀最好嘅學校度」

咩叫最好的學校?好明顯你已經有一個標準答案。

「我教我個仔一個最重要嘅道理,職業有分高低、但係人嘅本質一定冇高低之分」

我想講,我同你相反,我覺得職業無高低之分,而我最尊重的職業係清潔工人。

Anyway,好明顯我哋係唔同channel,你唔駛說服我我都唔需要說服你。

luckyhei 發表於 22-12-30 22:21
回覆 Jean1769 的帖子

香港一直以來最可愛的就是對和以不同的尊重,我尊重你對愛小孩初衷的堅持。

既然你講呢d,我又分享下我睇法。現今香港向上流機會接近無,因為幼稚園開始已人以群分。

我認同你所講名校神校有一d普通學校無的例如人脈或較好語境、學校設施(係咪就等如其他學校就不是好學校就睇你點定義好)。而要入呢堆學校又的確如你所講要「栽培」包括兩文三語一體一藝見慣大場面唔怕生保,而呢d,好老實,都係要用錢去堆砌(又稱栽培)。

「考名校其實係我哋爭取回我的應得嘅權益。」

而好明顯,而家只有中產或以上先有機會爭取「呢d應得的權益」,名校神校轉直私,考小面試過三關,我只能說是基層的悲哀。

Anyway,我在笑怪獸風氣時認同是香港教育制度所做成,要玩呢個遊戲唯有跟返規則,只不過想各位父母諗真d,香港的學校其實一般黎講都唔會差,入唔到神校名校人生唔會玩完,亦唔需要為左入呢d學校而逼迫子女忙過返工,又或上埋d甚麼老師班。

hkpapa852 發表於 22-12-31 01:42
其實你似乎只係想盡力去「爭取」番政府既資源,而唔係想子女入名校噃?
如果作為名校畢業生依家係一人之下 ...

hkpapa講得好中。依我觀察而家香港d家長就係執輸行頭慘過敗家的心態。見人哋做乜學乜就自己跟住學。幼稚園都要上中文認字班,金撈張面試班自稱考小成績優秀就撲去理得你用乜方法,缺乏自我思考能力。真係悲哀

azure7689 發表於 22-12-31 16:40
會覺得係一場戰爭,因為they are fighting a proxy battle,分唔開個人同子女嘅成績/成就。
會喺教育王國將 ...

係啦,父母要面子,仔女係棋子。
做到咁上下職位,難度唔知乜名校都好,實力最重要。地區名校有時仲實幹過名校神校。應該話,人係獨立單位

azure7689 發表於 22-12-31 21:43
同意人係獨立個體,子女只係通過父母嚟到呢個世界。
又,上司下屬只係工作夥伴,大家都係受薪。正常唔會好 ...

睇佢句職業有分高低就知啦
‹ 上一主題|下一主題