用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗校網band2男生轉觀塘網
go

深水埗校網band2男生轉觀塘網

如深水埗校網band2A/B男生,大抽獎轉觀塘網,有咩學校可選擇?
基考/伍邑那間校風較好?
有其他校風較好學校選擇嗎?
如果自己報基考,入機會大嗎?

回覆樓主:

有冇研究觀塘區家長,可幫忙解答(emoji)

celiawo 發表於 22-12-8 21:49
如深水埗校網band2A/B男生,大抽獎轉觀塘網,有咩學校可選擇?
有其他校風較好學 ...

我印象FB好似有家長同樣問法。

B2AB觀塘區可選兩寧/聖若瑟/羅陳(以上3間微調中學)+梁中,初步估算觀塘區今年欠約150個學額,你囝囝未必自行需要交表基考/伍邑/梁中,三間是中中,初中有兩科以校本英文延展課程,高中全中文授課。

B2學生電腦派位階段兩寧/聖若瑟/羅陳乙1競爭大,剛一年有失落乙1,派乙2梁中/乙3後基考/伍邑/青松,聖若瑟係聯繫。

呈3能夠跑上B1,你可考慮進取乙1呂郭,乙2兩寧/聖若瑟/羅陳,B1學生首批派位乙2派入以上3間機會大。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

celiawo 發表於 22-12-8 21:49
有其他校風較好學 ...

呂郭/及梁式芝今年9月起英中落車,其中一班以中文授課。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

基考/伍邑...本人係附近街坊, 學生操行一般, 由其係伍邑比較差。

lisablackpink 發表於 22-12-12 13:58
基考/伍邑...本人係附近街坊, 學生操行一般, 由其係伍邑比較差。

其實我都住附近,不過返工放工時間,撞唔正學生返放學,所以想睇下啲學生乖唔乖有啲難,謝謝解答(emoji)

mrs.so 發表於 22-12-12 07:23
我印象FB好似有家長同樣問法。

B2AB觀塘區可選兩寧/聖若瑟/羅陳(以上3間微調中學)+梁中,初步估算觀 ...

謝謝答覆
我暫時仲未諗好自行報邊兩間,本來一心想考直資,但成績唔太好,面試亦冇信心,所以擔心直資唔收,希望自行搵間可接受嘅收左,再係之後叩直資,自行同大抽獎著重校風多啲。
或者自行可試選陳呂(emoji)

celiawo 發表於 22-12-12 20:08

謝謝答覆
英文好不好?能講到流利英語嗎?

cherrieshum 發表於 22-12-12 23:12
英文好不好?能講到流利英語嗎?

我兩個仔,大仔band1尾,英文唔好。
細仔科科平均,英文可溝通不算太流利。
本來想揀band1尾英中俾大仔,怕佢讀得辛苦,所以可能兩個都揀晒band2中中,兩兄弟唔會讀得辛苦,又有照應。

celiawo 發表於 22-12-12 19:40
其實我都住附近,不過返工放工時間,撞唔正學生返放學,所以想睇下啲學生乖唔乖有啲難,謝謝解答(emoji)
...
有次放假去附近lunch, 有幾個五邑女仔搭枱, 細細個已經學識好多廣東話獨有既精髓

celiawo 發表於 22-12-13 08:35
本來想揀band1尾英中俾大仔, ...
入到B1就入B1,始終整體B2學校操行/朋輩都會同B1有差距。
如果唔計較成績,就算係B1C學校成績相對較低的一批學生,都唔會話辛苦得過B2頭學校好多。
但如果小朋友(特別係男仔)升中後轉性,B1學校的大環境會有比較大的幫助。

celiawo 發表於 22-12-13 08:35
本來想揀band1尾英中俾大仔, ...
是雙胞胎嗎?如果是我,我會為大仔選擇 Band 1學校。如果入讀中文中學,英文不太好。

我也是為阿仔升中而非常煩惱。我阿仔就讀觀塘區學校,我覺得他英文水平很不錯,他每天都會閱讀英文書籍,近來沉迷 Harry Potter,他又能講到一口流利的英語,可惜小五第一次呈分,他的成績不好,屬Band 2 學生,這次小六呈分,仍未知屬哪個 Banding 學生。我很想他入讀英文中學,但 Band 2 學生是很難入讀英文中學的!

cherrieshum 發表於 22-12-13 10:49
我也是為阿仔升中而非常煩惱。我阿仔就讀觀塘區學校,我覺得他英文水平很不錯,他每天都會閱讀英文書籍,近 ...
可留意呂郭碧鳳,雖是1C,估B2都有机,我喜歡又夠guts可多行一步,send個mail俾校長,詳述孩子現况,請教如果做才能入讀貴校。學校定留下印像,再鼓勵小朋友努力點。祝成功。

cherrieshum 發表於 22-12-13 10:49
我也是為阿仔升中而非常煩惱。我阿仔就讀觀塘區學校,我覺得他英文水平很不錯,他每天都會閱讀英文書籍,近 ...

萬一B2,只好揀有英文班的B2學校。
好方面睇,英文班大約佔全級20~50%,有英文班的中學多數都有20~30%升大學。樂觀睇,估計升到上大學的大機會係英文班出身。拎B2A英文班 VS B1C英中的升大學比較,好可能係差唔多。

worldcat 發表於 22-12-13 11:13
萬一B2,只好揀有英文班的B2學校。
好方面睇,英文班大約佔全級20~50%,有英文班的中學多數都有20~30%升大 ...
我又好擔心,入讀 Band 2 中學英文班,英語環境不佳,很可能阿仔英文不會進步。

lot888 發表於 22-12-13 11:10
可留意呂郭碧鳳,雖是1C,估B2都有机,我喜歡又夠guts可多行一步,send個mail俾校長,詳述孩子現况,請教如 ...

呂郭碧鳳同 1C 水平有距離?

呂郭碧鳳2022年文憑試成績
----------------------------------------------------
考生 115人
33222 [···]
22222 86.1%(99)

畢業生出路
----------------------------------------------------
八大 32 (27.83%%)
SSSDP 18 (15.65%)
自資 8 (6.96%)
本地 58 (50.43%)
海外 3 (2.61%)
學位 61 (53.04%)
副學位 40 (34.78%)
文憑/證書 9 (7.83%)
升學/進修 110 (95.65%)
重讀 3 (2.61%)
其他 2 (1.74%)
總數 115人 (100%)

School Report
https://www.lkpfc.edu.hk/en/school-report

2021/22 School Report (p.14)
https://www.lkpfc.edu.hk/sites/default/files/web/21-22%20School%20Report%20(24102022)%20v2.pdf

Graduates' Pathway
https://www.lkpfc.edu.hk/en/graduates-pathway

https://sites.google.com/lkpfc.edu.hk/careers/graduates-pathway?authuser=0

https://sites.google.com/lkpfc.edu.hk/careers/graduates-pathway/previous-pathways

Poyau 發表於 22-12-13 11:41
呂郭碧鳳同 1C 水平有距離?

呂郭碧鳳2022年文憑試成績
呂郭碧鳳八大 32 (27.83%%),成績好不理想

抱歉,原來我嘅認知唔正確。祝入讀心議中學。

cherrieshum 發表於 22-12-13 10:43
是雙胞胎嗎?如果是我,我會為大仔選擇 Band 1學校。如果入讀中文中學,英文不太好。
...

係孖仔呀,兩個成績差2級左右,哥哥band1成績英文差,諗住就埋細佬一齊報中中band2A,細佬就駁下band2B報band2A,所以諗學校都好煩惱。