用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有冇言語資優
go

請問有冇言語資優 [複製鏈接]

請問有冇小朋友係言語資優?
係如何評估?會否伴隨言語重複問?謝謝
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實日常生活好容易觀察到,特別係想學多種語言,或能力自學外語嗰班

印象中,WISC IV 有部份都可能有關,但我無深入研究

其實記性好,耳仔靈,學語言都會快上手

另一個可考慮做嘅測試係SCAT,因為CTY 會用SCAT 考數同英文,成績同高兩級嘅美國人數據對比,過約60 percentile 就可以報讀CTY嘅數或humanity 課程

其實"會否伴隨言語重複問?"係咩意思?小朋友會又中又英?定係你地大人講慣咗,佢學咋?
我自己覺得資優唔需要做評估,除非你需要額外嘅野,好似CTY咁,佢要學生做咗SCAT先讀得,否則,你想栽培d乜,就花時間資源嗰嗰度,keep住學習動機的話,其實小朋友會帶領你
恐龍家

llwwtt 發表於 22-12-6 12:07
請問有冇小朋友係言語資優?
係如何評估?會否伴隨言語重複問?謝謝
我認為有,不過我唔係做評估得知,係小朋友自發學習而覺得係。

我仔今年15歲,去咗英國寄宿兩年幾。除咗英文係native,法文德文都係native,拉丁文同古希臘文都係top level。自發學日文係N1/N2 level,亦自修緊土耳其文同羅馬尼亞文。

去英國之前一路喺香港local school,除咗一個禮拜一次法文堂,其他語言都冇學過。

其實評估唔評估唔係重點,如果小朋友有興趣學語文,咪盡量滿足佢嘅求知欲囉。

小曳人    發表於 23-1-2 14:35

Thanks both!! 睇完你哋嘅例子,我相信我仔一定唔係(emoji)可能只係記性好。但其實我主要唔係想知道佢係咪資優,係發現佢有時講完啲嘢會自己口型講多一次。。上網見有人話言語資優會有呢類情況。。又或者可能係抽動症都未定。。所以想向你哋請教下再睇下有冇需要跟進(emoji) thanks!!

beastiebistro 發表於 22-12-11 00:25
我認為有,不過我唔係做評估得知,係小朋友自發學習而覺得係。

我仔今年15歲,去咗英國寄宿兩年幾。除咗英 ...

真係好厲害

llwwtt 發表於 22-12-12 13:40
真係好厲害

多謝多謝。我冇發現我仔有口形重複呢個習慣。或者你揾啲外文班俾佢試吓,睇吓有冇興趣。不過我諗要記住,就算有嗰方面資優特質,亦唔代表小朋友一定對嗰樣嘢有興趣...

beastiebistro 發表於 22-12-12 15:05
多謝多謝。我冇發現我仔有口形重複呢個習慣。或者你揾啲外文班俾佢試吓,睇吓有冇興趣。不過我諗要記住, ...

你講得啱,有天份同有興趣可以係兩回事!冇必然關係。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題