用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鰂魚涌嘉諾撒 VS 九真.
樓主: HK-MAN
go

鰂魚涌嘉諾撒 VS 九真. [複製鏈接]

Joe8889 發表於 22-12-13 10:38
我想到比較合宜的字

唔夠outgoing
冇錯係幾好學校既。冇比較就冇傷害,但係呢度又點可以唔比較又搵到心儀學校呢?

PuffyBobby 發表於 22-12-12 22:25
回覆 10090 的帖子

我唔知你所講既"始終係剛剛變英中,講白啲,有不少學生係band 2"係邊度聽返嚟, 我女係2 ...
九真自行是收b1 大家也知道的, 但抽獎上年學校有同學仔是B2b抽入(可能隋機號碼好前), 但今年升了做全英中情況係點大家也不知

doralawmama 發表於 22-12-13 11:14
九真自行是收b1 大家也知道的, 但抽獎上年學校有同學仔是B2b抽入(可能隋機號碼好前), 但今年升了做全英中情 ...
好彩既B2生入到去的話就要生生性性追落後。

回覆 doralawmama 的帖子

如果B2B生抽入九真我只可以講會讀得好辛苦同埋要好好好努力, 我女今年讀S2, 啲課程教得好快同埋多功課, 又多quiz同埋默書, 另外英文書既課程亦都深咗, 好多好多vocabulary要背 (不過, 都比我以前讀嗰間"神校"淺, 起碼佢地唔駛背idioms), 如果阿女谷得捱得係ok既, 但我亦都見有啲家長覺得太谷所以轉校

以我所知所見, 大部份係B1生而有少數係B2生, 但就唔係你所講既"不少係B2生"喎 我女仲話今年S1 D班既女仔都好叻女, 全部英文對答, 運動好叻, 唱歌跳舞又好叻, 所以我估舊年九真自行係收咗啲"精英"既
Anyway, 我係以用家身份去俾啲意見啫, 唔啱聽/啱睇可以skip

PuffyBobby 發表於 22-12-13 13:52

以我所知所見, 大部份係B1生而有少數係B2生, 但就唔係你所講既"不少係B2生"喎  ...
中1至3係D,C,B,A..D班係最勁架,中4至6就ABCD,A班最勁。

PuffyBobby    發表於 22-12-13 15:10

johnwooo 發表於 22-12-9 17:34

唔係賣花讚花香,上星期去左聖家open day, d同學好主動, ...

可否分享多d聖家?早前因確診去唔到open day簡介會。之後淨係帶阿囡行去一次學校出面睇下環境,係樂富站行去都有d遠。
聖家屬1B定1C? 見dse成績網上左1b-1A, 但有人話1C!   謝謝

adriantai 發表於 22-12-7 09:12
鰂魚涌方便好多

B1B生報鰂魚涌嘉諾撒是降自己的Banding,必入。

vanvan1999 發表於 23-1-2 00:01
可否分享多d聖家?早前因確診去唔到open day簡介會。之後淨係帶阿囡行去一次學校出面睇下環境,係樂富站行 ...

英文幾好,有補課但唔會太催谷
高中理科有兩班,自由配搭文商科都得
校園整潔度高
喺九龍仔公園隔離,唔會好似九真近路軌咁嘈,係要行十分鐘,要取捨一下
屬band 1b,唔可能係1a吧,區內最叻嗰批去咗MCS/HYS

10090 發表於 23-1-2 06:51
英文幾好,有補課但唔會太催谷
高中理科有兩班,自由配搭文商科都得
校園整潔度高

多謝你的意見   請問你係小學直升上去定自行入?

vanvan1999 發表於 23-1-2 00:01
可否分享多d聖家?早前因確診去唔到open day簡介會。之後淨係帶阿囡行去一次學校出面睇下環境,係樂富站行 ...

1. 如果你是外校生, 不用担心融洽問題, D女無論KC, KT, 定外校, 都可以打成一片
2. 學術上, 學校好重英文, 不只英文科, 其他科滲D滲D咁令你學好英文。 有精英班, 但只是將約頭30名放埋一齊, 師資無分別, 老師同時又會教埋同級其他班, 教材亦無不同。 我諗呢兩年好多學校都走唔少老師, 但亞女覺得新黎有不少老師都好有heart, 當然具經驗的有D都好, 每間學校總有好同唔好的老師

3. 距離地鐵站確實遠左D, 不過6年好快過, 慣左又唔覺得辛苦, 係落雨就慘D, D女有遮都濕晒, 但學校好窩心地準備風筒俾同學吹頭髮, 可能全部女仔, 佢地試過除晒袜就咁著對黑鞋周圍走

johnwooo 發表於 23-1-3 17:49
1. 如果你是外校生, 不用担心融洽問題, D女無論KC, KT, 定外校, 都可以打成一片
2. 學術上, 學校好重英文, ...

多謝你詳盡的分享! (emoji)
‹ 上一主題|下一主題