用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鰂魚涌嘉諾撒 VS 九真.
樓主: HK-MAN
go

鰂魚涌嘉諾撒 VS 九真. [複製鏈接]

rabbittwin 發表於 22-12-12 10:14
我哋有事去唔到聖家睇,除學術外,聖家吸引力較少既原因係?可以分享下嗎?
...
我估最大原因係D人驚嘥左個機會, 明知收唔少聖小生, 冇謂搏掛

ha930 發表於 22-12-12 10:31
我昨天也帶女兒去參觀, 感覺學生不太主動, 問她們問題, 好多都唔知點回答咁,最後叫我們問返老師
能 ...
琴日真係好似小學open day,係裡面玩咗幾粒鐘。都係資源分配問題啦!

回覆 HK-MAN 的帖子

小事啦, 阿Coffee已經結婚生埋仔都成日俾人話佢gathering啦! 有啲嘢喺口痕友心中係會永不磨滅既

2jkidsfather    發表於 22-12-12 11:27

你肯定? 咁大膽?? 九真女大部份都知又一城係禁地, 隨時隨地有副校/主任/訓導巡視喎!  唔好話拍拖, 俾人捉到著住校服四圍行都會有橙紙呀
今晚一定要八俾阿女知

PuffyBobby 發表於 22-12-12 11:30

你肯定? 咁大膽??  九真女大部份都知又一城係禁地, 隨時隨地有副校/主任/訓導 ...
肯定啦,只係我唔會衰格到影相放上網啫。同亞女講,通知啲同學小心啲呀。

HK-MAN 發表於 22-12-12 10:38
SPSS副校長演講技巧要真係要補返課先得校舍細得可憐

其實DSE成績一定有人問,但竟然LTT無乜prepare過

rabbittwin 發表於 22-12-12 11:49
其實DSE成績一定有人問,但竟然LTT無乜prepare過
都冇乜預時間比人提問。我都幾鍾意呢間學校,離地鐵站都唔係太遠

ha930 發表於 22-12-12 10:31
我昨天也帶女兒去參觀, 感覺學生不太主動, 問她們問題, 好多都唔知點回答咁,最後叫我們問返老師
能 ...

始終係剛剛變英中,講白啲,有不少學生係band 2,加上疫情關係,少咗參加活動,唔好咁高要求啦

HK-MAN 發表於 22-12-12 10:24
我冇去聖家參觀。 其實我唔識點分析學好學術成績…好多野我都係憑感覺。琴日參加九真,好幸運同一個係最差 ...

有什麼無奈呢?

回覆 ha930 的帖子

其實九真學生係我去過幾間中學中學生比較安靜的一間,睇嚟係一間好傳統齋學術的一間中學。但我其實唔明,佢地又賣自己debate team同機械人。。。
我只能講成績是band 1 + 乖
EMI和成績升緊是賣點,但如果小朋友是band 1b我會prefer聖家多少少

或者係少左一份自信的感覺

Joe8889 發表於 22-12-12 19:41
回覆 ha930 的帖子

其實九真學生係我去過幾間中學中學生比較安靜的一間,睇嚟係一間好傳統齋學術的一間中 ...
你聽過邊幾間?佢哋係最乖果間?

Joe8889 發表於 22-12-12 19:44
我見有啲學生話自己係傳統名校。好有自豪感喎。當然我亦認同在課室幫手果班學生係欠咗自信。或者怕醜啦。

真係帶出一個很好的問題,硬件(學校成績)已提升,但軟件(學生心態)還未準備好,我覺得這是校長的責任,不知校長有否在校會上正式告訴大家我們已是B1校,而成績已在上升中,同學應以自己成為一個B1生而高興,對來訪嘉賓亦應以B1生態度面對。自信除可建立學校形象,對學生自己也能產生正面影響。校長可能要多做些。

回覆 10090 的帖子

我唔知你所講既"始終係剛剛變英中,講白啲,有不少學生係band 2"係邊度聽返嚟, 我女係2021年入讀, 佢嗰屆已經係收B1學生 (自行/大抽獎), 同埋佢地由2010年開始已經唔係中中, 係三班全英班, 一班半中文班(小班教學).  我唔係要平反乜嘢, 而係我發現好多不實既資訊喺呢度發放, 真係唔知就嚇死, 知道就笑死 不過我都同意班九真女仔係比較怕羞, 唔識對答如流, 又可能好似你咁講, 太耐無對外活動喇, 啲女仔唔識點應對啦.

這兩年聽左5間包括宣基,優才可能如其他人講是比較怕羞,我星期日入左幾間課室,招待的學生有d唔知點handle,可能我一個人自己去,佢地冇小朋友入手
比較impressed係個drama

PuffyBobby 發表於 22-12-12 22:25
回覆 10090 的帖子

我唔知你所講既"始終係剛剛變英中,講白啲,有不少學生係band 2"係邊度聽返嚟, 我女係2 ...

可能我表達得唔好,我認同佢有band 1學生,但肯定有收band 2的

九龍城區官立加津貼學校有30間,如果banding係平分嘅話,咁只會有10間band 1
(但現實唔係平分㗎,因為band 3班數少啲,加上九龍城區有好多出名嘅直資學校,搶走大量band 1學生)

以下11間學校係公認嘅九龍城區band 1學校 (排名不分先後)
華英、喇沙、瑪利諾、培正、銀禧、旅港開平、民生、迦密、黃笏南、聖家、丘佐榮

咁何來有第12間band 1呢

Joe8889 發表於 22-12-12 19:44
我都覺得係缺乏自信, 亦不會主動問問小朋友有什麼需要幫手(e.g. 試玩apps / 搖控飛機 /  搖控車), 要家長/小朋友問怎樣玩, 然後又好似唔知點回答, 或她們搞了一輪 setting 後就話你試下, 都無教小朋友點操作

暫時參觀了差不多十間中學, 我覺得迦密/開平/NPL的學生最主動, 也很熟識學校, 有問必答, 即使家長/小朋友唔問, 都會主動問我們有什麼想知道, 隨便問都得。

HK-MAN    發表於 22-12-13 09:29

我想到比較合宜的字

唔夠outgoing

其實見到佢地的努力和成績,我覺得是一間好的學校
‹ 上一主題|下一主題