用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 卷幼想轉校 - 急跳船
樓主: Kismart0423
go

卷幼想轉校 - 急跳船   [複製鏈接]

其實好多排名好前的好多卷校,因為佢個評分評好多野,唔止學術。其實好多卷校都好好,有愛心,以小朋友出發,唔係谷小朋友,同埋佢地要火網政府,唔可以教太深。而私校亦唔代表一定教得好深,好似聖公會佔d 都唔深,樓主如果要深又名幼,應該得sc,LH,Kv 個類。

其實樓主話幼稚園教得淺,甘你點解唔自己教下小朋友或外補?我囡都係讀happy school,岩先5歲細b,但都已經有小1程度,亦有4間私小收了,細囡2歲幾無讀n 都已經識哂英文26個字母同26個phonics 讀音了,其實小朋友學幾多野,家長都要付出。

Kismart0423 發表於 22-12-5 11:42
回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

其實我唔係話要名幼 要好深 但至少返左學幾個月 都睇唔到佢學左咩個下迷惘
無愛心又無學術的話,甘就唔好留了,轉校啦。如果小朋友識2,300個中文字,甘佢好叻啦,轉私校啦👍,希望更上一層樓

快樂火雞 發表於 22-12-5 12:00
如果話SKH教得淺,你一定係有乜誤會。SKH只係飛走英文課,其他内容係深的。家長好多時誤會英文教的多就叫深 ...
應該甘講,學校幾深都一定有家長話淺,跟住家長就會比教私幼程度,覺得a 唔夠深,轉b,跟住a又少左學生又再深d,香港成個教育system 都有問題(家長都係幫兇當然)。到考小啦,考得淺又話唔知學校用咩choose 人,又比人插。考得深,家長又會問點解岩升k3 就要有小1,小2程度,其實真係crazy。

認同你中文難過英文,好多家長只重英(可能我地以前無咩資源谷好英文,明白英文差好慘),所以而家d 小朋友其實係死係中文科到,睇dse 就知,所以我落重藥去中文到反而

kitshek 發表於 23-1-5 20:51
聖公會幼稚園出名教得淺,無英文語境,但咁又點?最多人入Co-Ed, DGS, DBS,個個家長爭住入。
...
Spk 都係,學術出名淺都甘多人想入,你就知家長出力先係最緊要

Kismart0423 發表於 23-1-8 22:25
回覆 Jean1769 的帖子

我而家就係覺得好辛苦 返學之餘仲要拎住第二間私幼既materials 得閒教下佢老實講係 ...

想問下小朋友係邊間幼稚園?spk? 聖公會?

我等緊spk 放榜,細囡都有幾間龍幼同happy school 係手,本身唸住如果spk 收就spk,因為有靚龍,但當研究完,發現幼稚園同小學都係要家長出力谷(我無唸過連小學都無net,甘佢英文好同band 1a 點黎,我只能相信是家長出盡力,如有錯請更正),學校好似幫唔到手,我就係驚到時返完學,如果仲要甘出力同小朋友外補,應該大人同小朋友都會好辛苦,我唸我都係讀返教到野的學校算,返正我唔係target 佢間 band 1a 中學。

CamilleLily 發表於 23-1-8 23:49
學校有NET當然好,呢樣私幼係優勝既,因為有較佳語境。但個人認為NET數量並非學生英文程度唯一指標。
例如D ...
我唔知我甘唸岩唔岩,有錯請指教:
St paul coed, 男女拔個d入得去好多都英文勁或唔差(native 的都唔少)。英文分聽講讀寫,香港教育主要train 小朋友讀+寫,所以唔擔心,亦唔關有無net 事。但如果想聽講好,一個真英文語境學校(eg net 數量,學校裡面是否講英文)就變得重要了。我聽其他家長分享,神津eg st joe, mps, 神校內小朋友係講英文的,就算唔多net,但因為本身同學仔英文勁,好多native,所以自然都成形個靚的英文語境。所以神校唔須要net 多,小朋友聽講讀寫都好。

但聖保祿好少人講,我聽人話佢小學都係講廣東話,學校又無net,甘小朋友聽講好係因為咩因素?係唔係因為靠家長發功?請問有無人知內部環境。

kitshek 發表於 23-1-10 12:54
其實政府設計個幼稚園課程係有原因,因為有大B細B,原則上K1唔會寫字,K2寫單字,K3就寫句字。名私幼專收大 ...
Agree,讀咩都好,媽媽肯比心機,唔會差。但都明有d 家長好忙或唔想自己教,甘私幼的確係好d。
‹ 上一主題|下一主題