用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十 ...
樓主: BSCYL
go

地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十   [複製鏈接]

creambun 發表於 22-12-5 16:08
我既理解是,當無言以對,就要強加他人罪名,轉移視線,掩飾尷尬。
...

我有言以對,是你無言以對咋。d中學搞咁多辯論比賽做咩呢? 等d學生鑽晒牛角尖

creambun 發表於 22-12-5 16:49
如果仍有人鐘意繼續同你討論咪繼續討論囉,EK 又唔係我嘅,我無問題㗎。
...
我見DD仔同佢都一直討論緊,論氣度,你真是要學下DD仔,人地雙方都唔存在罵戰。你如果真有POWER,咪去搵版主封左呢個POST佢囉。

DD仔 發表於 22-12-6 10:57
如果Harvard 收,應該沒有多少人會選擇Brown University,但Brown仍是一等一的長春藤Ivy League好學校。的 ...
我比較實在d,我經常係學術比賽入面見到好多英華仔攞獎,喇小,男拔,spccp都是常客,但好少見有其餘3間3私1直既身影。而sfa有朋友個女讀過,sfa年年有人跳船去其他學校,少學術獎正常,因為學生流失嚴重,而佢d卷我都睇過,英文確是幾深,有可能深過中學中一,二程度。我認為學術來講,是英華最有實力,其次是sfa.津小既英文可能比3私稍低少少,但相差唔遠,不過津小中文,我認為好過3私好多。收得3私多既名校,一是睇體藝,二可能是睇英文,但英文可能又TSL好過佢地,SPCC收果班TSL估計是為左IB.

Zleep 發表於 22-12-6 11:07
讀得3私多數都係家長一齊自谷的了,小學野不難,家長出得手跟,小朋友學術上一定唔會走樣。
亦即係你強調的 ...
其實唔止小學。初中同高中都有分野。我果個年代,有個同學中一,二都是全級第一,但到左AL,佢只考到一個大學水泡科,佢讀書都勤力,但是PICK UP唔到高中理科既難度,加上果時AL又深過而家既DSE,又可能因為女仔係理科較容易弱過男仔。另外,同届會考10A果2個學生,唔見得最後DSE是全級最高分,最高分果個是一個內地插班生。

2jkidsfather    發表於 22-12-6 12:11
‹ 上一主題|下一主題