用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Shrewsbury Vs Headington
go

[英國] Shrewsbury Vs Headington [複製鏈接]

請問如果無特別偏好男女校或女校,邊間會好d。見到Shrewsbury 宿生比例較高但headington 好似公開試成績較好,應該點揀?
   1    0    0    0

oceanshores 發表於 22-11-29 23:54
請問如果無特別偏好男女校或女校,邊間會好d。見到Shrewsbury 宿生比例較高但headington 好似公開試成績較好 ...

year幾?

sleung2020 發表於 22-11-30 01:21
year幾?

Y12

oceanshores 發表於 22-11-30 07:29
Y12

咁就揀成績好啲嗰間,headington去機場都比較方便

oceanshores 發表於 22-11-29 23:54
請問如果無特別偏好男女校或女校,邊間會好d。見到Shrewsbury 宿生比例較高但headington 好似公開試成績較好 ...
我個人意見。
成績呢個問題我喺無數帖講過(剛剛隔離帖都又講一次),基本上學校整體成績同教學質素冇咩正面關係,主要關收生門欖事。冇咩學校老師識變魔術,亦唔存在入咗一間整體成績比較好少少嘅學校,自己成績就必然會好。況且唔係講緊80%同30%之比,如果個別年份爭十個八個%,根本分別不大。

而且去英國讀寄宿,冇理由唔想開下眼界,充分享受下寄宿體驗(哪怕只係讀兩年sixth form)。咁全寄宿比例真係非常重要,而Headington 寄宿比例真係好低...

如果你唔介意宿舍全部都係中國同香港人,Headington 成績可能好小小,交通亦方便啲!

beastiebistro 發表於 22-11-30 12:14
我個人意見。
成績呢個問題我喺無數帖講過(剛剛隔離帖都又講一次),基本上學校整體成績同教學質素冇咩正 ...

多謝你嘅意見。其實我自己都係傾向於你嘅諗法,-場去到,應該多享受寄宿生活。

只係Headington成績確實高少少,所以有d掙扎。不過正如你所講,其實都係相差無幾!

多謝你!

oceanshores 發表於 22-11-30 16:04
多謝你嘅意見。其實我自己都係傾向於你嘅諗法,-場去到,應該多享受寄宿生活。

只係Headington成績確實 ...
無論如何祝讀得開心...

oceanshores 發表於 22-11-30 07:29
Y12

Shrewsbury Y12 出咗 results ?

Headington 全校約1千人包括中小學
Sixth form 國際生比例應較全校高
AL 佳績可能同學生組合有關

https://www.academic-asia.com/web/School/Headington/Headington_factsheet.pdf

全校人數 1000

寄宿人數 200 (20%)
週末留宿 79.9% → 160

國際學生 22.1% → 221
不同國籍 39 (不包括英國)
香港學生 95 + 內地學生 36 = 131

Poyau 發表於 22-12-1 00:08
Headington 全校約1千人包括中小學
Sixth form 國際生比例應較全校高
AL 佳績可能同學生組合有關

謝謝你,請問有冇shrewsbury國際生比例及香港學生人數作參考?

oceanshores 發表於 22-12-1 08:45
謝謝你,請問有冇shrewsbury國際生比例及香港學生人數作參考?

不用客氣
Shrewsbury 全寄宿為主 宿生過七成
國際生約兩成 香港學生人數唔清楚

https://linkedu.hk/school/shrewsbury-school/
‹ 上一主題|下一主題