用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 東華 vs 都大
發新帖回覆
go

東華 vs 都大 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問PT 和 OP 邊間比較好   
   3    0    0    0

ElEl 發表於 22-11-29 18:43

都大沒有開 OT

回覆樓主:

PT  東華

ElEl 發表於 22-11-29 18:43
東華較好,因為旗下醫院 “保障” 實習及就業機會

如果護士,東華?都大?好D?

東寶 發表於 22-12-27 19:58
如果護士,東華?都大?好D?
"好D" 指什麽?

回覆 東寶 的帖子

護士 都大

因為都大資源好D?

想問下邊到搵到護理系副學士收生分數?thanks.

hello_mimi 發表於 23-7-10 10:45

有沒有想過 直接到醫管局 開辦的 護理課程/4年,
畢業出來,就係 註冊護士,

都係 最低入學要求,即 3322 2
今年收 300個學額,21/7 截止。

因為係 醫管局直接開辦,理論和實用性兼備,
會比學院訓練出來的護理系學生,更容易適應醫院的工作環境。

hello_mimi 發表於 23-7-10 10:45

醫管局開辦的課程。

[p=20, null, left]Professional Diploma in Nursing

[p=20, null, left]This is a 4-year full time pre-registration nursing programme leading to an award of Professional Diploma in Nursing (PDN).

護理學專業文憑課程

[p=20, null, left]

[p=20, null, left]Professional Recognition

[p=20, null, left]On successful completion of the programme, graduates are eligible to apply for registration as Registered Nurse (General) under the NCHK.

https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=251613&Lang=ENG&Dimension=100&Parent_ID=10130&Ver=HTML

可以看看今日出的新聞報道:

https://www.i-cable.com/新聞資訊/144901/三間護士學校招生-文科生亦可報讀-讀畢四年課/

焯媽媽 發表於 23-7-17 09:08
有沒有想過 直接到醫管局 開辦的 護理課程/4年,
畢業出來,就係 註冊護士,
那個課程是很低級的,也不是學位課程。
畢業後只是登記註冊護士

2jkidsfather 發表於 23-7-17 11:04
畢業後只是登記註冊護士

我未聽過什麼叫  「登記註冊護士」呢!!

新職位?
申請註冊為註冊護士(適用於本港受訓護士)

申請登記為登記護士(適用於本港受訓護) #
*

https://www.dh.gov.hk/tc_chi/useful/useful_forms/useful_forms_hp.html#nurse

可參考今天新聞報道。

https://www.i-cable.com/新聞資訊/144901/三間護士學校招生-文科生亦可報讀-讀畢四年課/

【有線新聞】醫管局三間護士學校招生星期五截止報名,應屆文憑試考生,甚至文科生都可以報讀,讀完四年課程就可以正式成為註冊護士

2jkidsfather 發表於 23-7-17 11:04
畢業後只是登記註冊護士
你意思係  「註冊護士」好低級嗎?
我們偉大的食物及衞生局前局長,都係 「註冊護士」出身呢!

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/陳肇始

東華學院:護理學榮譽學士,係5年制,

https://www.twc.edu.hk/tc/Programmes/bhsn

HA的 PDN 係 4年制。

https://www.ha.org.hk/visitor/ha ... =10130&Ver=HTML

2個課程的出路,都係註冊護士。

如果完成 4年制醫管局的課程,係可以用 1年時間,Top UP 至學位的。
https://www.hk01.com/社會新� ... 歷-學費齊升級

To  be fair, apple to apple.

焯媽媽 發表於 23-7-17 11:29
我未聽過什麼叫  「登記註冊護士」呢!!

新職位?
我以為你指這課程

登記護士(普通科)訓練課程2023-24

見到這個FB的 貼文,見到作者都係讀 HA的 Prof Dip in Nursing,
然後TOP UP,之後讀中大的碩士。

如果有心做護士,可以直接讀HA 的PDN,4年制課程,一畢業就係
註冊護士。

又係一年一度DSE放榜嘅日子。相信各位準考生,應該十分緊張。就似放榜就是你全部生命。作為一個過來人,可以給你一點忠告:
回望過去,放榜其實都只不過係人生中嘅一件小事。而身邊周圍嘅人不停咁講:「考得唔好就乜乜物物⋯⋯」,到頭來,都係睇你自己點行條路。只要目標清晰,不怕辛苦和走遠一點,最後你都會達到你嘅理想。
自問,當年我嘅成績也是強差人意,只要努力同唔怕辛苦,最後,在中文大學完成我嘅碩士課程,去做個我認為好有型嘅A&E護士。
所以你哋都得架,俾心機喔!
好,講吓香港嘅護士課程,除咗幾間大學及專上學院都有學位課程之外,同往年一樣,醫管局都有註冊護士及登記護士嘅課程。
註冊護士係4年高級文憑課程,明愛,伊利沙白及屯門醫院護士學校開辦,今年7月21日截止。
登記護士就係2 年証書課程,葛量洪醫院護士學校開辦,今年7月23日截止報名。
有興趣嘅朋友仔,可以上去以下呢度睇睇:

講完課程,梗係講吓實際情況,等大家有心理準備,咪一嚟到實習就問我哋:
「呢度幾時有得升護士長?」
「係咪讀咗碩士就可以做經理?」
「俾床盆同換褊,唔係阿姐做架咩?!咁污糟!」

好似今日返下晝,一返工三點聽交更,一聽到今朝又開MCI (multi-casualties incident、trauma),咁你就知一陣個R房有排執,因為一定打完第三世界大戰咁款。
落到去,個場立立亂,梗係睇吓有啲咩case 係急嘅,搞咗先啦,又打藥、又call ICU落嚟。另一面有個病人大吵大鬧,問候晒啲醫生同護士,咁你咪再走埋去,望實情況,打電話俾保安先。
跟住你一打開藥車,成個櫃桶又得返個空嘅包裝盒同一支藥,你喃喃自語地問究竟邊個同事咁無手尾嘅時候,有HCA就跑入嚟同你講,觀察病房天花板漏水,水舞間咁。你問我點算,咪先撤退病人到安全位置、圍封同call FM 嚟搞。

然後有救護員連續推幾張床入嚟,梗係收咗人先啦。你想叫HCA幫你去做張心電圖,但係你抬頭一望,機就有,人就無,個個都忙緊,即係要你自己郁手囉。一做完,你攞過嚟問我點解啲圖案咁怪,梗係啦,阿伯心肌梗塞呀!仲唔大叫R房有case,通知醫生,同推阿伯入R房?!
當你離開R房,將急救完嘅阿伯推咗去通波仔之後,就叫你去食飯,你好開心響茶房食緊飯,樓下打上嚟話救護嗰邊通知,有巴士同小巴相撞,大量傷者送咗嚟,叫你落嚟幫手先。你問我盒飯食到一半咁點,咁點?咪冚埋個盒落咗去先啦。

好彩嘅係,嚟得嘅都係輕傷,會行會走嘅,不過就好熱鬧。當你以為輕輕鬆鬆鄧子峰,跟住就有個師奶跑入嚟話佢送咗佢個老人家嚟,不過落唔到車,要求你幫手。咁你就去拉張床出去,你見到阿婆軟癱在車箱內,你又問我應該點扶佢出嚟。我叫你去拍隔離架救護車,問佢借張spinal board (脊椎板)嚟,救護員都醒目走埋過嚟,見到咁嘅情況,四五個人,三兩吓手勢,就將阿婆搬到輪床,可以推入急症室登記同收症喇。嘩,話咁快晚上十點幾,你話已經唔餓喇,做多一陣就收工,一陣宵夜好過。跟住就係一輪食飯哽骨,煮飯灼傷,食完海鮮個嘴腫晒⋯⋯仲有五分鐘十一點,好啦好啦,你去洗手,準備收工。
點知一抬頭見出面有藍色光閃住由遠走近,知唔係救護員推咗個做緊搓緊嘅病人嚟要急救。我叫你走先,我要留低幫手,因為剛返工要交更。你見我唔走,你又唔走。最後都救唔返,我同你就十一點九先放到工。
記住,明天返朝早七點,唔好唔知醒。

#放榜
#護士嘅一天
#你以為我好得閒
#唔好再問讀完碩士係咪可以做經理
#讀完碩士都仲打針拖地維修影印機
#由揸筆到揸地拖我都要做
#諗清諗楚先好入行

某留言:「前世做錯事,今世做護士」
前世做錯事今世做護士🤣
香港護士咁高人工,其實係用自己健康換返嚟嘅。不停嘅P/AN
曾經我都喺急症室做過幾年,但高壓嘅環境令自己嘅epilepsy發作。不知不覺間,原來身體話俾你聽唔可以再承受呢啲壓力,最後決定轉換工作環境,離開我都幾鍾意嘅急症室。
而家嚟到英國,人工少咗2/3,但換到work life balance同更多嘅親子時間,我覺得值得。
同本地同事傾開香港返工嘅更數,佢哋都覺得好ridiculous

https://www.facebook.com/HKlittl ... de32t123myU8YVGRCsl

Professional Diploma in Nursing

This is a 4-year full time pre-registration nursing programme leading to an award of Professional Diploma in Nursing (PDN).

Professional Recognition
On successful completion of the programme, graduates are eligible to apply for registration as Registered Nurse (General) under the NCHK.

完成4年課程,可以直接申請成為 註冊護士。

https://www.ha.org.hk/visitor/ha ... =10130&Ver=HTML
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊