用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教, 求意見小一學校
go

請教, 求意見小一學校

求意見, 對小學學校認識不多.  
因為可以搬屋, 所以選擇比較靈活, 小朋友男仔有記性, 愛學習但不太愛坐定定, 有時都想比些紀律佢

1) 屯門 - 順德聯誼會何日東小學, 熱滿學校多band 1 . 升中學又有聯繫中學, 因為舊生有20分應該可以一試入, 而學校有紀律屬谷校多測驗, 會擔心太谷小朋友同大人能否做到,要預左讀書佔多時間

2) 荃灣- 天主教石鐘山紀念小學, 未肯定谷唔谷但肯定多活動, 中學要再諗, 自己比較想選擇荃灣區讀小學,但知道荃灣區唔夠中學, 可能又要搬屋

3) 尖沙咀- 天主教德信小學 , 傳統男校 , 學校多活動, 校風好大多小朋友同家長關係也很好, 谷校課程亦算深

4) 屯門 - 香港路德會增城兆霖學校 , 教會學教, 注重英語

5) 荔枝角 - 聖安德烈小學, 比教happy school , 升中一般

請教請教

德信小學係呢幾個最好吧應該

地理位置是幾個不同的區,你有冇某學校一定入?
抽獎概率也很不一樣

要考慮以後升中學的校網

ifcsir 發表於 22-11-27 20:35
因為可以搬屋, 所以選擇比較靈活, 小朋友男仔有記性, 愛學習但不太愛坐定定 ...
既然可以搬, 點解只局限自己只選呢幾間呢?
認真的, 可以搬的話, 去灣仔區或東區係最理想

2jkidsfather    發表於 22-11-30 11:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

大抽獎,間間機會率一樣㗎。

選何日東,20分自行有機會入。

hkpapa852 發表於 22-11-28 13:42
既然可以搬, 點解只局限自己只選呢幾間呢?
認真的, 可以搬的話, 去灣仔區或東區係最理想
...

係,灣仔同東區好多正野,但太遠所以放棄左

真心…搬得就再遠啲,唔係話學校唔好,但睇遠少少升中都唔太夠位,除非升中外考直資

ifcsir 發表於 22-11-30 06:27
屯門到尖沙咀都考慮, 何不再遠一點?
差一點, 長遠嚟講可能係天與地既分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ifcsir 發表於 22-11-30 06:27

男生 可考慮 12網 31網

何日東你要睇下你係上午定下午校,好似唔同的,計清楚是否20分。
同意如果長遠真係灣仔+東區冇得輸。

Poyau 發表於 22-11-30 10:10
男生 可考慮 12網 31網
如果睇整體, 小學+中學 (B1/2/3中學學位數量)
其實只有東區

九龍城: 小學普遍都只係Average, 中學各類都夠位
油尖旺: 小學唔錯, 但中學網近乎天與地, 非B1就近乎B3, B2都係由B1跌落嚟或B2C為主
灣仔: 情況同油尖旺區類似
東區: 小學同中學都好, 中學各類都夠位

ifcsir 發表於 22-11-27 20:35
因為可以搬屋, 所以選擇比較靈活, 小朋友男仔有記性, 愛學習但不太愛坐定定 ...
前幾日咪有個德信post,兩位會員都係15分自行入到.

假如大抽獎,似乎上述甘多間機會好難講.

Zleep 發表於 22-11-30 10:18
何日東你要睇下你係上午定下午校,好似唔同的,計清楚是否20分。
同意如果長遠真係灣仔+東區冇得輸。

下午校只能報李金小學,才有分加

1st 德信小學看高一線, 男仔油尖旺升中又好

2nd 何日東/ 石鐘山

3rd 聖安德烈, 男仔SSP升中無選擇

屯門 - 香港路德會增城兆霖學校< 這間不太清楚

BSCYL 發表於 22-11-30 14:55
下午校只能報李金小學,才有分加

呢間好多人鐘意

ifcsir 發表於 22-12-2 08:49
呢間好多人鐘意

蘇校長是一位有能力親民的校長。

曾出任東華某小學創校校長,開荒牛不易為, 由開校只得幾班的小校至離任前開足30班的大學。

爭取資源,一般小學難得見到的健身器械室,過百萬的演講廳,幾十萬的全天候跑道。

還每天早上,在校門外迎接學生,家長亦可隨時接觸交談。

祝願李金在她領導下,能更上一層樓。