用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCS vs GHPS
go

SMCS vs GHPS  

如題~ 請問大家會點揀啊?分享下意見 0.0

回覆 KCKCHO 的帖子

恭喜Happy problem! 假設唔外走直上中學,睇鍾意邊間中學多D。 雖然德望唔係直升,但都收好多,同埋自己唔會諗升唔到問題,因為假設讀唔掂,就算SMCC一條龍直升但大人細路都辛苦又有咩意思。

升中更上一層樓問題,GH走得要top過中學部冇幾間,唔係最top唔洗諗,SMCS入左就一心一意上中學,連升中考直資都唔洗諗,因為唔可以,會冇左一條龍學位,想外走更高級數只可以考慮小學/中學 其間插班。

GHS黎緊開IGCSE,IAL就未知,暫睇多個優勢。

SMCS學位就益下一代,如制度不變

最後睇負擔能力。

....

sinsinyip    發表於 22-11-30 07:56
catf2    發表於 22-11-24 16:37

請問有冇SMCS家長都可以分享一下?  Thx!

KCKCHO 發表於 22-11-24 11:09
我小朋友都唔係讀呢兩間,但其中一個都係讀女津小(舊時),兩個小朋友都係讀有直中既學校,雖說課外活動有幾咁豐富都好,最終都係要面對升中呈分,所以我會揀smcs,一條龍,就算有直中85%,做家長既其實一般都唔會鬆懈,加上smcs係搞珠入,學生質素有差異,排頭位比讀直私容易,而ghps好似唔係直屬中小關係?雖然近年聽升中比例大增,但總是同100%不能比。

建議看看 SMCS 每年學校的 DSE 報告, 今天的 SMCS 已不是往惜相似.

lawiskcyu 發表於 22-11-25 07:55
建議看看 SMCS 每年學校的 DSE 報告, 今天的 SMCS 已不是往惜相似.

自從一條龍,小一又冇得揀input , band 3可直升中,SMCS已變成一間non-selective  school, 所以keep到band 1成績已經不錯,不過D勁人仍繼續勁,一樣有狀元,佢teaching quality不變。

gabejang    發表於 22-11-25 09:46

964000 發表於 22-11-25 08:37
自從一條龍,小一又冇得揀input , band 3可直升中,SMCS已變成一間non-selective  school, 所以keep到band ...

明年中六生後,才見到成績的大變動, 絕不簡單!

今年學校已想方設法作質素改善,希望成功.

其實你明白學校收了不少 B3 學生, 這真的令學校....其實學生跟不上,她們同時真的會感到不安 和不開心!

964000 發表於 22-11-25 08:37
自從一條龍,小一又冇得揀input , band 3可直升中,SMCS已變成一間non-selective  school, 所以keep到band ...
最緊要老師有心教

lawiskcyu 發表於 22-11-25 08:56

明年中六生後,才見到成績的大變動, 絕不簡單!

係,真係好難攪,大家都辛苦
主要本地DSE制度冇flexibility , 如果英制,GCSE會篩走一批,唔洗考A level
如果IB, 每科可以揀深淺,再唔掂仲可以考BTEC(實用科),一樣可以入大學。
人哋平時每科仲可以分程度教,十個8個一組教,所以國際學校有條件有資源玩一條龍容納學生大差異,津校…..

gabejang 發表於 22-11-25 09:46
最緊要老師有心教

係,學校本質冇變,叻個班一樣咁叻,中層升中壓力係細咗,好處大家可以遲少少發力(呢樣我贊成),係最底個班比較難攪D。
正常有得揀input先好會玩一條龍,好似直私

一間英文小學 一間中文小學 一間唔駛錢 一間要錢 一間吊腳 一間易去 一間可惠及下一代 一間無 不過你喺呢度問 多數叫你有龍揀龍

暫時好似GH多啲人支持喎......因為津校既學生/家長差異大?我個人覺得一間傳統神校,一間all-round神校 0.0
如果唔理會金錢同地點,會有SMCS支持者嗎?

KCKCHO 發表於 22-11-25 10:56
暫時好似GH多啲人支持喎......因為津校既學生/家長差異大?我個人覺得一間傳統神校,一間all-round神校 0.0
...

兩間我都唔會叫神校
回覆返主題

SMCS
小一中英有教快一年(中文課文用小一書,但試卷係出面小二程度)數學正常
逢星期一默書,一星期中文默書,一星期英文默書,無其他科評估
小班,一班25個同學
功課4-6樣,中文詞語只係寫兩次,英文詞語寫三次,其實抄寫數目正常。女經常上堂老師教點做時快手做埋,返屋企半小時完成。但有同學話多,所以我諗呢啲因人而異
英文教學死板,好著重written english
中文教法欣賞,即使中文底子弱嘅,又或父母無時間跟,靠學校都可見到有進步
數學教法或notes一般,正常啦
課外活動無乜特別,較多文靜啲活動
兩測兩考
家長間都有愛,互相幫助,無乜競爭感覺

可能仲係小一,適應左後比我想像中輕鬆。默書通常早一兩日溫,星期六日下午可照樣出去玩。因為一條龍關係,我唔會因careless mistakes 少十分八分而發愁。我女未有補習需要。

如果錢唔係問題,揀 GHPS

由ghs 去smc應該比由smc去ghs 易

964000 發表於 22-11-25 10:45
係,學校本質冇變,叻個班一樣咁叻,中層升中壓力係細咗,好處大家可以遲少少發力(呢樣我贊成),係最底 ...
所以辦學團體喺預視到困難時仍堅持一條龍,勇氣可嘉

Aidenlo 發表於 22-11-25 11:26

你講中學??如果小學好似係調轉

Aidenlo 發表於 22-11-25 11:26

身邊未試過見到有人想插去ghs,但反而年年有大量ghs,三私的人前來考插班試
因未讀過ghs唔敢講好唔好,但係近年ghs真係多左好多位係真,見過有不少津校成功插入
畢竟個個月免費和幾千蚊都係一大考慮,反觀smc免費,程度不淺,老師有愛心,讀得好一樣可以出去外闖
不過一間英小,一間中小,如果胸懷大志想繼續插神校,確實ghs會幫到你多啲

adako728 發表於 22-11-25 12:50
因未讀過ghs唔敢講好唔好,但係近年ghs真係多左好多位係真,見過有不少津校成功插入
畢竟個個月免費和幾千 ...

有啲亂。 你地講緊邊間SMC? SMC唔係私校咩?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊