用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤書院好似搵唔到咩資料
go

唐乃勤書院好似搵唔到咩資料 [複製鏈接]

有無人了解過呢間學校 我只讀得3年 18年莊中話自己開初中要脫唐 但見2022年都未實行 唐初好似好多英文教既科
   1    0    0    1

小草王道 發表於 22-11-23 12:57
有無人了解過呢間學校 我只讀得3年 18年莊中話自己開初中要脫唐 但見2022年都未實行 唐初好似好多英文教既 ...
前兩年幫朋友搵資料分班係全英/全中/中英。
記得收過小學畀資料12月有INFO DAY,可以留意下。

小草王道 發表於 22-11-23 12:57
有無人了解過呢間學校 我只讀得3年 18年莊中話自己開初中要脫唐 但見2022年都未實行 唐初好似好多英文教既 ...
咁多B2好學校, 何必搵間高中部同初中部成日有爭拗既呢?
而且莊既成績都係麻麻, 只得B2B/C水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-23 13:24
...

雖然保良局旗下都有B3學校,但由一開始雷聲咁大,到後來爛尾爭拗高初中齊齊走下坡到B2B/C, 到箅係少有。
本來一開始時,我仲以為莊啟程可以重拾以前A Level時嘅威勢⋯⋯

...

見樓主其他POST話小朋友中文好弱,所以考慮
唐初(英中)自己都唔係好明,唐初 B3都入到但又可以做英中,唔通集中左區內偏科(英)的學生 (TOP 40%)? 其實係咪咁計。

worldcat 發表於 22-11-23 15:11
見樓主其他POST話小朋友中文好弱,所以考慮唐初(英中)。自己都唔係好明,唐初 B3都入到但又可以做英中, ...
中文唔好, 繼續去D只能考DSE既學校其實咪嘅係浪費6年時間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 DD仔 的帖子

其實DSE架構下再分初高中,都真係幾難升LV。諗唔到B1生仲乜要揀佢,就算有都應該係少數。

可能原本等到呢兩三年升中人數高返,生源有啲機會改善下,但一個移民潮又打殘佢。

回覆樓主:

佢地成日標榜全英中,其實係靠班NCS 撑住,呢班NCS 算係家境較好一批,佢地只是英語會話較好,其他科好一般,而班本地生就根本冇英中水準,都係B23水平。

worldcat 發表於 22-11-23 15:16
回覆 DD仔 的帖子

其實DSE架構下再分初高中,都真係幾難升LV。諗唔到B1生仲乜要揀佢,就算有都應該係少數 ...

唐初中如果可以產生掂嘅中三學生,莊高中收咗後,培養三年考DSE, 成績好,d叻嘅小六生就會肯入唐初中,正向循環便建成。
聽聞唐初中已經有好多資源,又有好多英文讀,點解始終做唔起?(係喎,話時話,band2學校點解可以有咁多英文讀嘅?)d人費事升中四又煩過所以唔報?莊高中嘅DSE一直未好過?
依家咁様落去,唐初中同埋莊高中應該好快變成B3學校

回覆樓主:

佢地好標榜升莊中的要求好嚴格,但其實最後都係要比你上!
全级六班,A班最好B班部份好,CD班已係陪跑份子,之後兩班都小班,成績更加吾使講!
所以莊唐之亂都係DSE 之爭拗,究竟係先天不足?定係後天乏力?
這亦是莊中想自己收中一,一手一腳做好之原因!

fatman69 發表於 22-11-23 15:48
全级六班,A班最好B班部份好,CD班已係陪跑份子 ...
其實EDB現有制度, 係容許"中三淘汰", 即係唔俾學生由中三直升上中四
唐莊之亂, 只因辦學團體自己無協調好

講真, 唐早8-10年前應收不少B2A學生, 但莊既DSE成績, 可能一直都連B2B都企唔穩, 佢自己攪收初中, 有鬼"好學生"去咩....... 除非佢轉做直資啦! (不過九龍已有NPL, PLK未必願意攪咁多間直資)

fatman69 發表於 22-11-23 15:36
佢地成日標榜全英中,其實係靠班NCS 撑住,呢班NCS 算係家境較好一批,佢地只是英語會話較好,其他科好一般 ...

莊啟程高中 可算全英中
唐乃勤初中 就非全英中
兩間接龍 如何銜接? 中不成英不就

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=1&sch_id=17

2022/2023 學年擬開設科目:

中一至中三

以中文為教學語言:
中國語文(中一部分班別以普通話教授)、中國歷史、普通話、社會及文化教育(非華語生以英語教授)、體育、圖書館課、成長課、全方位學習課、其他學習經歷課

以英文為教學語言:
英國語文、數學、科學、物理(中三)、化學(中三)、生物(中三)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:
資訊與科技*、生活科技*、設計與科技*、綜合人文(地理、歷史)(中一及中二)*、綜合人文(地理、財務及會計、經濟)(中三)*、音樂*、視覺藝術

*2022/2023 學年擬開設科目:

中四至中六

以中文為教學語言:
中國語文、中國文學、中國歷史、
公民與社會發展/通識教育、
其他學習經歷課
(於保良局莊啟程預科書院開設)

以英文為教學語言:
英國語文、
公民與社會發展/通識教育、
數學、
數學延伸單元一(微積分與統計)、
物理、化學、生物、
企業、會計與財務概論、
經濟、
地理、
資訊及通訊科技、
健康管理與社會關懷、
旅遊與款待、
綜合藝術(中四及中五)、
體育
(於保良局莊啟程預科書院開設)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:
閱讀課(中四及中五)

* 有英語延展教學活動。

fatman69 發表於 22-11-23 15:48
全级六班,A班最好B班部份好,CD班已係陪跑份子 ...

如果莊高中飛起唐初中,憑佢依家嘅B2 DSE成績,可以招來乜嘢學生?咪又係唐初中收嘅level, 但如果從中一就由莊中自己教,會唔會可以扭轉乾坤呢?若成事,唐初中咪要摺埋?

worldcat 發表於 22-11-23 15:11
見樓主其他POST話小朋友中文好弱,所以考慮唐初(英中)。自己都唔係好明,唐初 B3都入到但又可以做英中, ...

唐乃勤初中 中一學額六班
開一班全英只要一班夠前列40%就可
不用全級收到85%全港前列40%

worldcat 發表於 22-11-23 13:08
前兩年幫朋友搵資料分班係全英/全中/中英。
記得收過小學畀資料12月有INFO DAY,可以留意下。
...

有 報咗名了 謝謝

...

因為小朋友得英文掂, 其他死 可以b2c都無

hkpapa852 發表於 22-11-23 15:12
中文唔好, 繼續去D只能考DSE既學校其實咪嘅係浪費6年時間

IB既 一來無錢供 2來香港大學收生窄 又無能力比佢去外國 。 唔係唔想 係無本事

Poyau 發表於 22-11-23 16:09
唐乃勤初中 中一學額六班
開一班全英只要一班夠前列40%就可
不用全級收到85%全港前列40%

點解會有B1生入唐初中?係咪因為SSP B1位唔夠?

小草王道 發表於 22-11-23 16:11
因為小朋友得英文掂, 其他死 可以b2c都無
攪唔掂科中文, 都唔會考得掂科DSE
而且普方遍非B1中學都係用中教同埋要求學生考中文卷. 就算搵到間"英文B2中學", 又係咪真係有用呢?

唔好俾籍口自己, 話只係"中文唔掂", 以為轉去"英文中學"就可以解決所有問題

DD仔 發表於 22-11-23 16:04
如果莊高中飛起唐初中,憑佢依家嘅B2 DSE成績,可以招來乜嘢學生?咪又係唐初中收嘅level, 但如果從中一就 ...

個人認為,若拆龍後,莊一定吾會差過以前,而唐就肯定瓜直!
或者等我講吓莊中之前世。

莊預當年之成功只係市場做成。當年大多學校四班中五兩班中六,預科位嚴重不足,尤其是好多名校生,手握2A2B都未能原校上中六,莊預就是他們的最大安全網。
當時有條例,如該校沒有開預科班,學生只要夠14分,莊預就要當原校生收,這亦連帶這些三線中學的中五重讀都好多人爭,因為這是上莊預的最佳跳板。

此外保記其他校的學生亦不少去了莊預,我都識幾個讀保一,何YT的去了莊預,更有些QC WY 仔去讀,他們雖大多是文科生,但放在今天,他們的成績都係超卓的,在原校只是實力非前領份子而矣!
後來太多邊緣人來求位,亦開埋夜校,夜校亦收到爆!
所以莊預之成功,只是時勢造成,好學生自己送上門。但到了DSE 時期成績立即反映真正實力了。
‹ 上一主題|下一主題