用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 代問:轉唔轉中中好?
go

代問:轉唔轉中中好?  

朋友叫我代問大家意見,佢唔識玩EK佢個女抽奬入咗區1A中學,無奈英文底子極差,真係一見到英文就唔掂個隻。

用咗各種方法補習未見進步,英數如果有中文解釋做卷就睇得明,可以高分。老師都覺得煩腦,無中文解釋就即死。現除咗中文,中史係掂之外,用英文教嘅科目都唔合格。

佢阿爸阿媽考慮再三強調俾一年時間努力,如果英文再唔掂,與其係度係咁搞英文又唔掂不如轉去2B/2C中學入中文班授課,此方法可唔可以行?
  但係轉2B中學雖有中文教學,英文可能會更加差,群埋啲唔太想讀書嘅同學真係睇自己造化,如何好?

轉去中文中學英文會更差,同夾硬留係英中,亦唔代表英文會好,起碼其他科唔會俾英文拖累先吖。

Yanamami 發表於 22-11-21 21:48
轉去中文中學英文會更差,同夾硬留係英中,亦唔代表英文會好,起碼其他科唔會俾英文拖累先吖。 ...

如果中文中學授課,考DSE可以用中文考試?

Rpp 發表於 22-11-21 21:50
如果中文中學授課,考DSE可以用中文考試?

高中課程有部分係中文考,for b2及 b3中學。

但都要搞搞科英文,英文DSE 2咗,大學門檻都入唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

其實早些轉,可以去那些比較好的中中啦! 再在外面自己讀英文! 以免小朋友讀到失信心重衰。

Szetimmy0225 發表於 22-11-21 23:11
其實早些轉,可以去那些比較好的中中啦! 再在外面自己讀英文! 以免小朋友讀到失信心重衰。
...

有無好的中中介紹,九龍區。

Rpp 發表於 22-11-21 23:42

sorry. 我九龍區吾熟悉. 港島東區金文泰中學 就幾好! 係老牌傳統中中。

家長肯接受轉中中的想法很好呀,至少知道不要打擊小朋友自信心

現實有人抽入1B的英中,讀左五年先讀中三,中文中史好高分,所有用英文的科都唔合格,學校多次勸考慮轉中中,家長死都唔肯,個小朋友日日返學被英文折磨

回覆樓主:

當年讀書都有這類同學,英文強差人意,但中文很優秀,她們中三揀科就揀了中史、中國文學,再加科中文,起碼有三科是保證高分,英文和數學就力求僅僅達min requirement,最後都升到大學。

中文授課,考DSE自然係中文卷啦。如果入到培正就好,不過應該非常難,而且都係英文數。九龍塘真光?培道?唔係band1,但學生乖。

Yanamami 發表於 22-11-22 09:41
中文授課,考DSE自然係中文卷啦。如果入到培正就好,不過應該非常難,而且都係英文數。九龍塘真光?培道? ...

以上面試用英語都已經死咗。

揀啲同時有中文亦有英文學校,例如直資,如果英文讀讀得嘅就可以上番英文班

Rpp 發表於 22-11-22 10:34
以上面試用英語都已經死咗。

話哂都係band1學生?英文點會差成咁?咁甲部抽獎時就應放呢幾間中中。先唔好assume面試會死先吖。九真同培道多band2生,或者都想收 band1生呢?

cyiuming 發表於 22-11-22 11:19
揀啲同時有中文亦有英文學校,例如直資,如果英文讀讀得嘅就可以上番英文班 ...

直資唔得,朋友負擔唔到。

Yanamami 發表於 22-11-22 12:00
話哂都係band1學生?英文點會差成咁?咁甲部抽獎時就應放呢幾間中中。先唔好assume面試會死先吖。九真同培 ...

對英文可以講係白痴,對中文係天才,尤其係文言文,加上從小無乜注重英文。

Rpp 發表於 22-11-22 12:20
對英文可以講係白痴,對中文係天才,尤其係文言文,加上從小無乜注重英文。
...

咁小學個band1點考番黎?操卷?咁升中策略真係錯哂。

Yanamami 發表於 22-11-22 15:19
咁小學個band1點考番黎?操卷?咁升中策略真係錯哂。

操卷高分唔代表真的係識嘛。

Rpp 發表於 22-11-22 15:26
操卷高分唔代表真的係識嘛。

小五小六中英數是但一科斷腳已經係b2生,可能b1尾尾b2頭大抽獎抽入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

明知小朋友英文底子極差點會揀1A㗎,太貪心捉蟲害了孩子。
現今衹有2種方法,一係狂追惡補英文,每日操練加狂睇書希望達標,否則轉B2中文班。轉中中擔心英文更差,其實留英中都唔代表英文就會好,如果真係跟唔上又何必勉強。

看看 九龍城區 KTSSS 如何

KTSSS 2022年文憑試成績
-----------------------------------------------
中文 93.4% (71/76)
英文 82.9% (63/76)
數學 96.1% (73/76)
-----------------------------------------------
CEM 90.8% (207/228)
通識 97.4% (74/76)
主科 92.4% (281/304)
選修 93.5% (129/138)
整體2+ 92.8% (410/442)
整體3+ 54.3% (240/442)
整體4+ 24.2% (107/442)

人均2+ 5.395/5.816
人均3+ 3.158/5.816
人均4+ 1.408/5.816

選修2+
M1 2+ 100% (4/4)
物理2+ 100% (8/8)
化學2+ 75% (6/8)
生物2+ 100% (15/15)

中史2+ 100% (5/5)
經濟2+ 88.9% (24/27)
地理2+ 71.4% (10/14)
歷史2+ 100% (18/18)

企會2+ 100% (9/9)
企管2+ 100% (18/18)
資通2+ 100% (5/5)

視藝2+ 100% (7/7)

學校報告
https://www.ktsss.edu.hk/en/SchoolReport

學校報告 2021-2022 (p.15)
https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/files/2122_school_report.pdf

中學概覽
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=166