用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

mengye 發表於 22-11-5 08:41
回覆 Poyau 的帖子

好多謝您既詳細的資訊!吾知朋友問吾問到今年前三/前五自行派位既情況。睇番的資料兩間 ...

首先聲明,我是從陰暗反面去分析估計。
(可能與事實有一段距離,請各自考慮)

志蓮的表列 的40% 50% 10% 太齊整, 是用4捨5入法,可能是35% 54% 11%。或 .......

第一,二,三欄內的中學,不代表 Band 1, Band 2及 Band 3 。 第一欄明顯 王華湘非 Band 1 英中, 統一抽籤,是 Band 1 的保險線, Band 2 生的熱門首選。 羅氏亦有部份 Band 2 生有機會入到。 扣除上述2間後。 實際能入 Band 1 中學的 應該少於30% 。還有這包括自行及統一抽籤派到。 我大膽估計真正自行成功的不足20%

我對區內中學不太熟, 尤其 Band 2, Band 3, 所以第二欄,無把握劃分。

如果誤判 40%為 Band1, 50% Band 2, 10% 為 Band3。與事實會相差較大。
40% (1)50% (2) 10% (3) 區內有個別2線在小學自行收足學生的都做不到。 長年自行收不足生的小學,我會視為3線。 3線更難。

BSCYL 發表於 22-11-5 21:17
要查查 志蓮,基德過往是否有師兄,師姊成功自行入到中婦及聖馬可,如果無,要更加小心,開荒牛成功機率較 ...
謝謝您!我以為係以派band1位超過三成既學校就吾係三線小學,所以吾係好識釐定三線。區內如梁小、明道、聖安德肋。。。等比較明顯既我就知道係二線,上面所提三所小學我就吾清楚係二線或是三線。我朋友佢哋最屬意係迦密主恩,會打算放自一,自二跨區首選係東區。東區民生聽講又係收表王,太多人競爭,所以朋友分別揀中婦及聖馬可,跨區都係想博,因為吾係自一,博到就博,博吾到也吾會覺得可惜嗰種心態吧

mengye 發表於 22-11-6 01:18
謝謝您!我以為係以派band1位超過三成既學校就吾係三線小學,所以吾係好識釐定三線。區內如梁小、明道、聖 ...
派B1校有三成,我相信不是三綫.即是二綫.
但該三間小學,只是講了校名,而沒有講人數,又如何確定到有幾多個學生入去B1校尼?

假如公佈B1校校名有7間,但每一間只入2個,B2校校名有兩間,每校入20個,B3校得一間校名,但入了46個,即全校100人.B1/B2/B3比例是7:2:1還是14:40:46尼?

medicine 發表於 22-11-6 01:35
派B1校有三成,我相信不是三綫.即是二綫.
但該三間小學,只是講了校名,而沒有講人數,又如何確定到有幾多個學 ...

補充:正如樓上有講,王華湘劃入B1,又有幾多個是入王而幾多個入其他真B1中學尼?
他區個幾間,應該是一至兩個(三個不是無可能,機會睇幾大咯.特別是沙田兩間,應該是搬屋才去甘遠返學啦).

但凡是唔講人數,我都會打個問號.

有心的話,計嗮區内公開校名人數的一二綫小學,就會發現,剩餘的百分比沒幾多比到其餘公佈校名未公佈人數的小學.

即區内B1率只有1/3,睇下一二綫普遍高於33%的B1率,特別是一綫,又是大校,人數多,B1率往往高於45%,其餘約100人甚至不足百人的小學要減唔少B1人數.

mengye 發表於 22-11-6 01:18
謝謝您!我以為係以派band1位超過三成既學校就吾係三線小學,所以吾係好識釐定三線。區內如梁小、明道、聖 ...
西貢區22所小學,四間B1官津中學.四校自行收164人.扣除一二綫的前列外闖跨區,實際剩下的可能是一二綫的B1B生和三綫的前列生競爭區内四校.外區入將軍澳似乎不是那麽强烈的意願,因而基本考慮區内競爭.
但講到自行成功迦密個40個,保持前三名,應該有機會,前五似乎要睇同校前幾名如何報名了.兩者都係搏而把握不大.但假如級一二,可能就不同了,穩入.因望落馮晴將天等,似乎主力外求.

回覆 medicine 的帖子

好感謝您詳細及中肯的分析!區內小學好似極少會公布升中派位校名+人數。以前馮晴都會公布人數,但係發覺佢近兩年都衹係公布校名,冇公布人數。我較清楚熱門既一二線,其他都比較模糊係屬幾線。雖然我朋友佢哋都想係自行斬纜,但係都清楚佢哋所在學校不是強校,自行又吾想放景嶺或將官中住,唯有都搏一搏了。

mengye 發表於 22-11-6 09:27
回覆 medicine 的帖子

好感謝您詳細及中肯的分析!區內小學好似極少會公布升中派位校名+人數。以前馮晴都 ...
是的,記得以前是有人數的.可能區内小學校長達成共識,齊齊唔報人數.
僅僅看外區校名,依然可睇出馮晴將天屬強校.

回覆 mengye 的帖子

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津小計算,平均每間分配少於4個,就咁睇牌面,級三都不一定十拿九穩可自行入主恩,要視乎同校級一和級二的取態,如果計算埋有外區生跨區交表,一線/二線學校成績差別,機會率會再低小小。
幾年前港島民生和中婦係shortlist 約200人面試,如果依家都無變, 咁你最好問下老師意見先,識人係你講既其中一間小學考級1X,自行港島民生都無得面試

Chenglc 發表於 22-11-6 13:14

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津 ...

我地舊年一線小精英班,大部部同學自行都填外區。無乜人留守本區,最終放榜後同班只有2-3人留低,其他都他區了

mengye 發表於 22-11-4 15:01
回覆 BSCYL 的帖子

我朋友佢哋話今年迦密主恩DSE成績好好,比較屬意此間,加上又係本區。宣基聽聞係收表大 ...
迦密主恩既DSE成績多年嚟都較聖言好,唔係忽然變好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-11-6 01:48
補充:正如樓上有講,王華湘劃入B1,又有幾多個是入王而幾多個入其他真B1中學尼?
他區個幾間,應該是一至兩個( ...
其實一間不受主流家長追捧既小學要做靚盤數反而仲易
當一級得番20人時,只要教好8個學生考好Pre-S1,B1比例自然達到40%

但當佢日後畢業生增加(如多咗一班),情況會慢慢有變(兩年後一轉用新Pre-S1成績分Banding就會見到分別)

所以要留意呢D學校過去同將來有幾多畢業生

呢個情況係多區既佛教學校經常見到:人少時升B1比例真係可以達到40%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cltw1211 發表於 22-11-6 13:43
我地舊年一線小精英班,大部部同學自行都填外區。無乜人留守本區,最終放榜後同班只有2-3人留低,其他都他 ...
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

回覆 cltw1211 的帖子

一線精英班向外揾食,剩番落黎非精英班既三甲,就會留守區內,呢批先至係樓主既主要競爭對手

Chenglc 發表於 22-11-6 13:14

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津 ...

嗯,明白!朋友都知道佢哋所在學校自行外闖相對較困難。據您所講幾年前有同校1x 自行港島民生冇得面試,吾知朋友前三/前五有冇機呢?!朋友可能都會去試,都係搏一搏。

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:02
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就吾係好識,想請教hkpapa,今年計是否似我朋友所講咁樣?因為出年就到我小朋友開始揀校。現係區內二線就讀五年班,成績暫時保持在級前五內。可能到時揀校策略會同我朋友依家大同小異,吾夠膽去搏張祝珊,謝謝您!

呢個最好問老師,睇下早一兩年有無人報過。不過我覺得,如果我/小朋友真係好鍾意呢間學校,就算之前無人報過,我都會試一試;相反,如果純粹想自行搞掂,揀景嶺會好過揀東區三寶

mengye 發表於 22-11-6 15:11
聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...
迦密主恩成績上年並非"特別出色", 只係保持一貫水平, 只係一直大家"太睇小"佢
迦密主恩聖言藍田聖保祿
整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均整體4+比例4主科4+平均
2011-201257.50%57.75%
2012-201360.50%61.00%67.64%69.82%
2013-201464.10%62.75%66.64%67.82%
2014-201566.90%65.50%63.63%64.55%67.73%
2015-2016~71%67.90%66.25%71.18%76.83%
2016-201771.30%71.20%65.40%62.55%64.87%65.99%
2017-201864.08%61.10%59.50%
2018-201967.53%69.10%65.63%
2019-202065.93%64.00%59.63%
2020-202170.58%67.80%64.25%
2021-202270.88%

藍田聖保祿成績最好個年出咗個狀元, 馬上又受人"吹/追捧". 不過之後其實已經打回原型, 近年再無家長分享成績

mengye 發表於 22-11-6 15:11
聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就 ...

聖馬可成績並無特別進步, 4主科4+平均都只係得 66.85% (上年 66.1%), 只係中婦今年成績大跌, 整體4+得番66.2% (上年係75.2%)

聖馬可一直不如迦密主恩, 中婦除今年外, 過往都較迦密主恩出色

mengye 發表於 22-11-6 14:53
嗯,明白!朋友都知道佢哋所在學校自行外闖相對較困難。據您所講幾年前有同校1x 自行港島民生冇得面試,吾 ...

只是非抱定自行一定要成功,迦密加外闖無問題。

BSCYL 發表於 22-11-7 14:15
只是非抱定自行一定要成功,迦密加外闖無問題。

雖然說西貢中學校網弱,但對統一抽籤的學生有着數。  
首先區內不少前列的學生外闖,自行離開的 Band 1 生不少。
由於名氣或其他因素,外區闖入的佔比較低。
還有區內有一間不錯的王華湘,作為 Band 1 生保險線, 在統一抽籤時,大可盡填本區+外區 的 Band 1, 再填王華湘。 不用怕,如果 連 Band 1 生都派不到王,他早就成為全英文班的英中了 。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊