用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 放射學簡單分享 + 你問我答
樓主: Angio_radio
go

放射學簡單分享 + 你問我答  

Cherryville 發表於 22-10-24 18:01
請問知唔知道 理工大學呢兩年ib收幾多分?唔該

呢個我都唔肯定

Angio_radio 發表於 22-10-24 14:16
難就一定會難,因為呢一科都要學身體結構病理個類,如果有 Biology 底會好好多。但係好老實講,我自己覺得 ...

多謝解答(emoji)

DSE要幾多份入閘?

cyiuming 發表於 22-10-25 11:36
DSE要幾多份入閘?
RT僅次於PT
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/flexible_admission_score.pdf

用polyU 計法:5**=8.5, 5*=7, 5=5.5, 4=4

2jkidsfather 發表於 22-10-25 12:21
RT僅次於PT
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/flexible_admission_score.pdf
仲要計埋有d science 科,中,英科有加權?

小鹿揀學校 發表於 22-10-25 14:26
仲要計埋有d science 科,中,英科有加權?
https://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements
JS3612

中,英科"無特別"加權: https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/JS3612_2022_SW.pdf

小鹿揀學校    發表於 22-10-26 14:52

回覆樓主:

回覆樓主:

Cherryville 發表於 22-11-1 12:45
由於呢行淨係得poly同埋東華有, 東華係咪收分低過poly好多?出路方面 會否冇咁容易搵工或者人工低好多呢? ...

東華暫時得放射治療 無放射診斷 (Medical Imaging)。無論如何,應該無論東華定理工,一畢業就會有相同牌,所以都唔存在人工差異。我自己本身放射診斷,都會見到啲同事有啲來自海外大學,我唔覺得佢哋做嘢同理大畢業生有任何分別。所以講到尾都係講能力同經驗。

回覆樓主:

Cherryville 發表於 22-11-2 06:46
呢兩科嘅人工差別是否 大呢 而且會唔會話邊一樣有機會唔使輪班呢?

人工和晉升架構在公立醫院都是一樣。MI 在公立醫院通常都要輪班,除非你有特別技能或者是 i/c,senior 等等。
放射治療以我所知是不用輪班的,因為全部都是 book 了的 case,不過我都不肯定,有錯請指正

回覆 Angio_radio 的帖子

請問由 radiographer 1 升至 senior radiographer, 一般要幾耐 ? 而 senior radiographer 是否已經是部門主管級,一間醫院是否一般得一個 senior radiographer 位呢 ?

Angio_radio 發表於 22-11-2 00:47
東華暫時得放射治療 無放射診斷 (Medical Imaging)。無論如何,應該無論東華定理工,一畢業就會有相同牌 ...
請問在澳洲讀完放射診斷是否可以回港註冊呢?

chez 發表於 22-11-4 09:19

請問由 radiographer 1 升至 senior radiographer, 一般要幾耐 ? 而 senior radi ...

1 升 SR,其實好睇際遇同能力,又要睇有冇位,所以好難答。
SR 上仲有 DM 部門主管

一間醫院有機會唔止一個SR,有啲大院一間醫院七八個

Angio_radio 發表於 22-11-2 00:47
東華暫時得放射治療 無放射診斷 (Medical Imaging)。無論如何,應該無論東華定理工,一畢業就會有相同牌 ...

請問放射治療大概是做啲咩架?

thanks for your reply !

blonwingpig 發表於 22-12-5 11:41
請問在澳洲讀完放射診斷是否可以回港註冊呢?

應該可以的 我都有同事 英國/澳洲大學讀完 香港申請牌照

Angio_radio 發表於 22-12-5 11:56
1 升 SR,其實好睇際遇同能力,又要睇有冇位,所以好難答。
SR 上仲有 DM 部門主管
Thank you for your info.

Angio_radio 發表於 22-12-6 11:29
應該可以的 我都有同事 英國/澳洲大學讀完 香港申請牌照
多謝回覆

Angio_radio 發表於 22-10-24 01:16
趁有時間,見之前呢個論壇有啲人對呢一課有興趣/問題,所以想好貼地咁講下放射學呢一科。首先相信如果對呢 ...

請問你:
放射治療係咪都係缺人,同診斷一樣容易搵工?

喺PolyU, 東華 或海外 讀 放射治療, 番來香港做野,邊度畢業有冇影響呢?

Thanks .
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊