用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大的大學收生dse 分數統計
樓主: LeeCC
go

[加拿大] 加拿大的大學收生dse 分數統計 [複製鏈接]

dcba 發表於 22-10-23 15:20
謝謝(emoji)不過唔係好明點解加拿大大學要中文合格,因為很看重second language ?(雖然讀大學用唔著)
如 ...
加拿大比較出名既大學, 如UBC, UT 等, 一向係以原本既地區考試要求來收生.
如果DSE, 即係香港地區考試, 香港地區要求3322+33, 所以大學都係要考生達到3322+33
所以中文唔過3, 香港玩完的話, 加國都玩完. 比較多聽中文唔過3的去英國讀吧.

如果以英制AL 考, 加國比英國更"傳統". 加國期望AL 考生, 有GCSE / IGCSE 英文第一語言的B級/6 以上的成績. 因為英制的話, 英文是第一語言/母語. 考生得ESL 既成績係唔夠資格. 所以本地有D 直資只考AL, 而無考IGCSE 英文第一語言, 考加國大學都係唔得.

加國唔係因為大學用唔用中文而要求中文, 係原本地區既要求, 加國係一定跟足. 同樣, 英制以往一直要2A3O 包語文, 加國也一定跟足.

jaycee_mami 發表於 22-10-23 19:34
我見 UBC 可以用 IELTS 6.5 去 fulfill 語文的要求, am I right?

你用甚麼curriculum 考?

如果DSE,除了過3322+33,也要IELTS,因HK curriculum , hk 不是英文為第1語言國家,DSEt英語也只是ESL,所以一定要有特定英語requirements.

如果是英制AL,就當你有I/GCSE張cert,一定會考過ENG (1st language). 要有B或6以上。有IELTS也沒有用,一定要有I/GCSE EFL。

回覆樓主:

當年其中一個“CO”畀大家參考。其他的原來是firm offers

回覆樓主:

呢個其實firm offer,當時要求“繼續現在可以有的成績”,並不想上面有特定要求

回覆樓主:

呢間都只係一樣話“繼續你現在的學術水平”

Poyau 發表於 22-10-25 18:56
據 UBC 網頁 讀 British curriculum
要求 A level Eng / Eng Lit. 最少 B ?
考 A level 有幾多人會選修英 ...

我諗網頁寫漏左I/GCSE。當年用IAL, UT,UBC都要求我們交IGCSE Eng / lit既B/6以上成績。於是即刻去考(好在一年有2次IGCSE考),把1月試成績交了後,幾間加國大學即刻派offers,其中3張就係上面。
‹ 上一主題|下一主題