用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)  

粉紅布丁狗 發表於 22-11-17 12:26

好奇一問,為何不揀去加拿大升學?加拿大也有救生艇計畫及 ...
加拿大救生艇計畫有時限, 如未能開始在加拿大讀一科認受既"2年課程", 應該趕唔切

無咗救生艇計劃, 其實讀完書好難入到籍, 因為加拿大外籍畢業生唔係咁易係期限內搵到工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

bb1225 發表於 22-11-18 09:52
請問有BNO Visa 搵工點解會易d既? 如果讀完大學, 係吁有2年時間可以留英搵工? 係咪多數英國既僱主都偏向請 ...
大學畢業有2年時間留英工作。之後申請工作簽證要有僱主擔保先得。Bno visa 可以在英工作,不用再申請工作簽證。
Bno visa 分兩條link 申請"apply from outside / inside the UK."

peggy 發表於 22-11-18 10:48
大學畢業有2年時間留英工作。之後申請工作簽證要有僱主擔保先得。Bno visa 可以在英工作,不用再申請工作簽 ...
咁即係拎住BNO Visa都有小小著數啦!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 22-11-18 10:38
加拿大救生艇計畫有時限, 如未能開始在加拿大讀一科認受既"2年課程", 應該趕唔切

無咗救生艇計劃, 其實讀 ...
讀2年課程仲趕得切, 2026年8月31日deadline

回覆樓主:

移民是好大件事,要深入了解那個國家是否歡迎移民及是否容易融入主流社会,如果只是看方便入藉而忽略了各方面的生活條件及文化,將貨就價般,咁有些危險。加拿大及英國我也曾生活過,所以好明白点解由80年代至今,很多香港人喜歡移民加拿大。

點解無乜人考慮移民澳洲?近香港探親都方便啲,氣候又無咁凍。

Yanamami 發表於 22-11-18 14:40
澳洲天氣比較無禁凍。相比起,加拿大太凍

peggy 發表於 22-11-17 18:42
我女轉左bno visa, 比多左的IHS會退回

請問程序係點做?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

Jennie 發表於 22-11-18 16:21
請問程序係點做?

bno visa 批左,會自動refund 番落你的credit card

Yanamami 發表於 22-11-18 14:40
澳洲氣候係比英加更適合香港人, 但澳洲生活成本相對較高, 稅率亦不比英加低, 而且歧視問題比英加嚴重
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-18 16:41
澳洲氣候係比英加更適合香港人, 但澳洲生活成本相對較高, 稅率亦不比英加低, 而且歧視問題比英加嚴重
...

真心唔覺歧視問題嚴重,衹係個迷思。稅率唔洗講,無乜地方比香港低,但起碼澳洲無遺產稅。

Yanamami 發表於 22-11-18 16:53
真心唔覺歧視問題嚴重,衹係個迷思。稅率唔洗講,無乜地方比香港低,但起碼澳洲無遺產稅。 ...
我有親友係澳洲住咗20年以上, 佢地子女都係當地出細同長大, 呢D係佢地轉述既經歷
我有同事係澳洲讀書同澳洲回流, 都話有歧視問題

hkpapa852 發表於 22-11-18 17:06
我有親友係澳洲住咗20年以上, 佢地子女都係當地出細同長大, 呢D係佢地轉述既經歷
我有同事係澳洲讀書同澳洲 ...

咁我都有親戚三代係澳洲,兩個女同佢地朋友,我自己既同學都係果邊讀書做野,反而好正面,生活愉快。加拿大有7成係白人,澳洲得五成幾,反而係更多元。

Yanamami 發表於 22-11-18 17:11
咁我都有親戚三代係澳洲,兩個女同佢地朋友,我自己既同學都係果邊讀書做野,反而好正面,生活愉快。加拿 ...

加拿大不会有7成白人啦!加拿大根本無一種皮膚顏色的人是majority.以及西岸如温哥華天氣也不是好凍。

peggy 發表於 22-11-17 18:42
我女轉左bno visa, 比多左的IHS會退回
請問係UK定香港申請轉BNO visa ?

粉紅布丁狗 發表於 22-11-18 17:40
加拿大不会有7成白人啦!加拿大根本無一種皮膚顏色的人是majority.以及西岸如温哥華天氣也不是好凍。
...
就見Wiki話69.8%白人。

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 22-11-18 17:53
我女係UK 申請

Yanamami 發表於 22-11-18 18:00
就見Wiki話69.8%白人。

wiki的figures不updated and 不是加拿大政府的official figures

Brianmommy 發表於 22-11-18 17:53

Uk申請好啲

醒目開學勳章

sylam28 發表於 22-11-18 19:02
Uk申請好啲
冇分別。係HK/UK 都可以申請
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊