用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)  

一家三口 發表於 22-11-15 14:29
我大囡sixth form 才去英國,自己揾學校,自修4科Igcse,滿有大志話想响英國工作  只係去了1個多月 ...

我今次留咗4個星期,全部是南邊,東南西南,所以就算到十月尾天氣也可。

當時女搵學校,我話唔好北過Manchester 會好啲

famila 發表於 22-11-16 08:17
我今次留咗4個星期,全部是南邊,東南西南,所以就算到十月尾天氣也可。

當時女搵學校,我話唔好北過Manc ...

今年,大囡响英國讀書 踏入第五年,回港工作的決心未有改變 亦已諗定揾什麼工種
其實係一家四口子

一家團聚(emoji)

famila 發表於 22-11-16 08:17
我話唔好北過Manchester 會好啲
同意唔好太北, Manchester 都唔錯, 大城市

一家三口 發表於 22-11-16 08:22
今年,大囡响英國讀書 踏入第五年,回港工作的決心未有改變  亦已諗定揾什麼工種
...

as a foreigner or new immigrant 在英國整體的工作發展對年輕人想闖一番事業係比較困難。

famila 發表於 22-11-16 08:32
一家團聚(emoji)

其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-11-16 11:05

目標清晰!
一家團聚好羡慕你呀!我嗰兩名暑假短暫停留就返咗去啦。阿大等申請BNO Visa咁搵工會易好多。阿細year 2要睇下financial support嘅要求,現時申請BNO VISA 只要6個月生活費嘅財務証明,如果仲讀緊書,唔知洗唔洗生活費之外學費嘅財政證明?要就唔洗諗住啦。

粉紅布丁狗 發表於 22-11-16 09:52
as a foreigner or new immigrant 在英國整體的工作發展對年輕人想闖一番事業係比較困難。
...
事實都係, 阿女讀完master 拎住BNO (VISA) 朋友仔都未搵到合心意工.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

etoile 發表於 22-11-16 12:14
目標清晰!
一家團聚好羡慕你呀!我嗰兩名暑假短暫停留就返咗去啦。阿大等申請BNO Visa咁搵工會易好多。阿 ...
其實都係得一半團聚, 細囡L6, 暫時諗住讀完大學會先响英國揾工. 有一位囡囡回港, 已經好開心啦
妳2位囡囡都係讀書人, 應該好容易揾到工的. 加油.
其實係一家四口子

Jennie 發表於 22-11-16 12:15
事實都係, 阿女讀完master 拎住BNO (VISA) 朋友仔都未搵到合心意工.
可能要騎牛揾馬.
其實係一家四口子

醒目開學勳章

Jennie 發表於 22-11-16 12:15

朋友個女用bno visa 讀master,今年畢業就揾到工,扣埋税約有HK$40000/月。
阿女的師姐,都係用bno visa 去讀master,畢業後兩個月揾到工。

慢慢揾,唔好心急。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 19:00

醒目開學勳章

etoile 發表於 22-11-16 12:14
目標清晰!
一家團聚好羡慕你呀!我嗰兩名暑假短暫停留就返咗去啦。阿大等申請BNO Visa咁搵工會易好多。阿 ...
應該唔使,只是轉visa 。等details 出左再睇清楚。

一家三口 發表於 22-11-16 08:22
今年,大囡响英國讀書 踏入第五年,回港工作的決心未有改變  亦已諗定揾什麼工種
...

我仔今年也第四年,同你囡一樣,回港工作的決心未有改變,越留得英國耐,越清楚知道邊度好食好住

cfs 發表於 22-11-16 18:34
我仔今年也第四年,同你囡一樣,回港工作的決心未有改變,越留得英國耐,越清楚知道邊度好食好住
...

同我囡想法一樣和香港太方便.我囡細胆, 暫時無諗住學車, 住响英國鄉交就死得.
其實係一家四口子

peggy 發表於 22-11-16 18:01
朋友個女用bno visa 讀master,今年畢業就揾到工,扣埋税約有HK$40000/月。
阿女的師姐,都係用bno visa 去 ...

哇,扣埋稅每月有4萬,係高薪呀!

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 22-11-16 18:51
哇,扣埋稅每月有4萬,係高薪呀!
Uk係高薪。之前佢係香港8萬一個月。

peggy 發表於 22-11-16 19:07
Uk係高薪。之前佢係香港8萬一個月。

請問是那行業?

醒目開學勳章

粉紅布丁狗 發表於 22-11-16 19:29
請問是那行業?
律師

peggy 發表於 22-11-16 18:01
阿女的師姐,都係用bno visa 去 ...

係在英考咗律師牌嗎?

peggy 發表於 22-11-16 19:47
律師

working in London?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊