用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)  

hkpapa852 發表於 22-10-19 17:50
對初出嚟工作做事既年輕人, 即係無條件工簽兼可以有機會攞埋英籍, 其實幾吸引既
...
認同. 但大囡話完成大學就回港工作所以要諗清楚條路要怎樣行.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-19 15:05
如果回港工作(計攞到英國PR後), 不用交英國稅, 可以諗諗

英國不似美國全球徵稅, 好似海外employment income 不用交英國稅, 但唔肯定

poonseelai 發表於 22-10-19 18:35
英國不似美國全球徵稅, 好似海外employment income 不用交英國稅, 但唔肯定
https://hk.news.yahoo.com/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8E%BB%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%89%93%E5%B7%A5%E7%94%9F%E6%B4%BB-%E7%A9%B6%E7%AB%9F%E8%A6%81%E4%BA%A4%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E7%A8%AE%E7%A8%85%E6%94%B6%E5%85%A5%E7%AF%87-082624667.html
我睇呢個咋, 唔知啱唔啱.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-19 18:29
認同. 但大囡話完成大學就回港工作所以要諗清楚條路要怎樣行. ...
讀完大學, 世界可能唔同了
現在香港仍然可以搵大錢既行業, 幾年後係點呢?

可能仍然可以賺大錢, 但只限個別身份人仕

申請定其實無壞, 俾多條路自己日後揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 22-10-19 18:35
好似要係在外地工作, 同埋申請恒常居留地唔係英國先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-19 18:40
讀完大學, 世界可能唔同了
現在香港仍然可以搵大錢既行業, 幾年後係點呢?
其實由讀L6開始, 已經話唔喜歡英國的環境呀. 唔關揾唔揾錢的事. 但申請左, 又唔响英國住, 都係無用, 不過我都會問下會唔會再諗下.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-19 18:45
其實由讀L6開始, 已經話唔喜歡英國的環境呀. 唔關揾唔揾錢的事. 但申請左, 又唔响英國住, 都係無用, 不過我 ...
其實連住英國既人, 有得揀都未必想留係英國住 (氣候麻麻), 所以我真係好懷疑話會"喜歡"英國環境係咪真
可能叫佢短期旅居係OK (幾星期或幾個月), 長留 (幾年甚至一世) 可能個個都擰晒頭

hkpapa852 發表於 22-10-19 18:48
其實連住英國既人, 有得揀都未必想留係英國住 (氣候麻麻), 所以我真係好懷疑話會"喜歡"英國環境係咪真
可能 ...

佢地拎左BC都仲好後生,天大地大,有BC身份去邊生活/發展都方便

小時了了 發表於 22-10-19 18:02
我見到 "18歲" 這幾個字,詳细如何運作,稍後我睇英國官方资料

如果去英國讀大學 year 1係 17歲,第一年 ...

可以申請bno visa, 但要以household member身份,即要父母同時申請

可能 ...
英國人都未必想係英國住....哥,佢地同邊度比先?英vs Spain? vs Aust? 但香港人係UK vs HK喎。而家HK咁既環境,唔會唔鍾意果邊既,正所謂無比較就無傷害。如果時日過耐啲,對HK果種不滿越來越淡,而因身在果邊,對UK既不滿更有切膚之痛時,唔鍾果邊既感覺可能會增加亦唔定。總有個honeymoon period既。

可能 ...

每人有每人選擇,特別有年幼孩子的考慮更多

2jkidsfather    發表於 22-10-19 21:06

hkpapa852 發表於 22-10-19 18:41
好似要係在外地工作, 同埋申請恒常居留地唔係英國先得

以前公司D英國同事,來港工作,申請UK non resident tax status, 只交香港稅,十分高興

醒目開學勳章

我見到 "18歲" 這幾個字,詳细如何運作,稍後我睇英國官方资料

先申請student visa 過去,真係想留英發展,就一到18歲再轉bno visa。

正常計,升讀大學時都應夠18歲(可能差幾個月),因如開學未夠18歳,部份科目一定唔收(如醫科)
隨非係中四後過去讀一年Foundation再入大學個班,咁佢地先會係未夠18歳(離18歲可能仲有一年或以上)

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:13
目標梗係吸引年輕專材過去落地生根啦!

同港爸 say 個 hi 先,無見一輪,轉左場?

好似中、小學版久不久都有家長搵你,佢地的心中可能都有唔少迷團呀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

poonseelai 發表於 22-10-19 14:43
這個政策目的不是去取代 student visa

的確唔可以取代student visa,因為唔係個個父或母會有bno。不過對可以用bno visa instead of student visa去英國讀中七或者大學嘅年青人嚟講,吸引之處唔係可唔可以比local fee ,吸引嘅地方應該係多個‘’機會‘’,讀完書(都起碼已經3、4年)可以試吓搵野做吓,之後多個機會比佢地揀邊度發展,留唔留低(攞ILR或者入藉BC)

經歷呢幾年疫情深深體會到人算不如天算,現在英國政府剛好出咗咁嘅政策,正正經經循正途多個機會或者出路旁身都唔係一件壞事

poonseelai 發表於 22-10-19 20:54
以前公司D英國同事,來港工作,申請UK non resident tax status, 只交香港稅,十分高興
...
認真問: 佢地回到英國定居, 要唔要補交稅?
其實係一家四口子

poonseelai 發表於 22-10-19 20:54
...

正確的,英國稅務同美國個global tax concept 有d唔同的,交稅係睇tax residence 。正如攞咗bno visa (未入藉)如果係英國長居做野都要交稅,BC唔係英國做野申請咗non resident tax status就唔駛交英國稅的,但相對地你又唔會享受到全面BC嘅福利,例如even你係BC,仔女都唔可以一返英國讀大學就可以比local fee,一定要之前3年係英國長居(如果一係英國長居就又唔會係non resident tax status唔交英國稅的),所以我覺得英國個rule相對無咁rigid,而且都係fair嘅

BNO visa 下年青人5年後仲可以揀攞ILR或者再下一城攞埋BC,英國政府呢個政策真係對香港年青人嚟講真係好flexible

2jkidsfather    發表於 23-1-22 18:05

一家三口 發表於 22-10-20 10:41
認真問: 佢地回到英國定居, 要唔要補交稅?

salary tax 唔駛,但如果係capital gain tax 就係一個複雜嘅課題,好難一概而論

sp3014 發表於 22-10-20 10:54
salary tax 唔駛,但如果係capital gain tax 就係一個複雜嘅課題,好難一概而論
...
THX.  昨晚問過大囡, 她話唔申請啦, 如果真係要申請, 真係要好好研究下.
其實係一家四口子
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊