用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

回覆 Jean1769 的帖子

- Deleted -

回覆 lot888 的帖子

我覺得九龍區係St Mary, MCS, 油真同埋上智

回覆 Rpp 的帖子

唔係嘛!!! 我女入到九真, 我都放棄顏啦!!! 如果保一收我女, 我必定讀呀! 差天共地

回覆 Rpp 的帖子

咁我唔知點解呢位SPCC家長會覺得顏有名氣 如果講IB仲有好多選擇啦, 顏唔會係首選囉! 又可能係我孤陋寡聞, 有眼不識泰山啦.  況且我一路都諗住要阿女讀DSE, 所以對於IB課程真係識條鐵咩
當年我都有幻想過如果阿女有B1A成績咁我就會報協和, 因為保一真係好谷, 成班人中龍鳳坐埋一齊, 真係少啲心血都搞唔掂呀!!

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我認同你既講法, 做家長既真係要認真做功課, 千祈唔好人講你就信, 更加唔好聽啲已經甩哂個market既人講既廢話囉 最終害咗仔女又苦了自己, 何必呢?

回覆 lot888 的帖子

咁又唔可以話有疑點既... 只係好夢幻啫 通常自行報保一同協和都應該係區內小學生仲要係B1A生 (我諗B1B都唔敢咁大膽), 仲要兩間都收咁呢位小朋友99%係勁嘢, 呢啲勁學生通常老師甚至校長都會𥄫實佢既自行分配會點揀, 就好似你咁講, 學校都想威嘛 (除非佢讀PLK小學, 因為佢地中學派位一向都唔差), 咁又點會俾阿家長咁容易俾鄰居講兩句就去咗顏呢?!
點都好啦, 顏都唔差既, 小朋友讀得開心咪得囉

回覆 Rpp 的帖子

所以我成日都講"甲之蜜糖 乙之砒霜", 有啲大家都認定既好學校可能喺某啲人心目中只係一般甚至唔好, 又有啲學校唔知點解會吹捧成"名校"但其實只係地區B1學校啫, 咁呢啲嘢通常我唔會同人地拗, 畢竟大家心中把尺唔一樣, 只要仔女讀得開心, 讀邊間學校有咩所謂吖? 除非係家長想威既啫
SPCC都放棄又真係奇啲喎, 但因為唔喜歡普教中呢個理由我又覺得成立喎! 因為我都係咁諗吖嘛

回覆 Rpp 的帖子

又假如你個寶貝係學校選為旗手做升國旗儀式,你會唔會轉學? -> 咁又唔會喎, 非學術既問題除非牽涉到人身安全, 如果唔係我唔會阻止喎, 況且做旗手都幾好吖, 同其他制服團隊一樣之嘛, 除非嗰位家長好討厭升國旗, 咁... 不如唔好喺香港讀書喇, 因為好多中學都有升旗禮喎

回覆 pccw2017 的帖子

SPCC好多都係世襲生, 即係父/母係舊生, 甚至父/母既父/母係舊生, 咁幾十年前入讀SPCC既都係非富則貴或者乜乜家族成員, 所以佢地啲學生係比較富貴, 我地呢啲蟻民確實係會格格不入既
‹ 上一主題|下一主題