用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同大家見成點
樓主: Cfwongthomas
go

港同大家見成點   [複製鏈接]

pbsbb 發表於 22-10-17 15:15
回覆 Carly0909 的帖子

我同意。我之前成家確診居家隔離,有証明,但陳守仁都冇得改期,我覺得係有小小不 ...

係呀!而家先係小朋友既開始,反而係要教小朋友,人生不如意事 十常八九,識得正直面對困境先係最重要。
調返轉,小朋友而家懂事了,明明無唔舒服都比父母帶去睇醫生就係為左一張醫生紙,我諗個小朋友好快會學識醫生紙就可以逃避問題,而唔係學識解難同埋面對現實。
所以父母身教好重要。

pbsbb 發表於 22-10-17 15:15

我同意。我之前成家確診居家隔離,有証明,但陳守仁都冇得改期,我覺得係有小小不 ...

我記得女拔都好似係,我一見到就覺得間學校好唔「人性化」

我明佢叻嘅學生收都收唔哂,根本唔會亦唔需要care你一個半個學生,但好似比較「僵化」,好彩阿女當日無病無痛,但已對佢嘅印象打咗折扣(當然佢收我女,我依舊仆到去)

回覆樓主:

關於港小收生特質以下一d家長間分享:

玩遊戲,已經睇到性格,輸咗有冇唔開心,唔輸得,嬴左有冇好驕傲,唔好太認叻,又有小朋友輸咗會主動要求試多次

學術題,生字識曬仲發現詞語間關係,額外造句,就算唔係識曬,唔識嘅會主動問老師可唔可以教佢

情景題,攞分位,最睇到創意,平時有冇睇書,可以有小朋友創作一個故事,有家長分享小朋友甚至作一個新結局

疫情冇開放日,去到學校會感受到嗰種氣埸,以前返去做家長義工見到同學仔個個熱情有禮主動,招呼家長幫助小朋友,個個親和力一流。

有一次賣學校紀念品,我想買遮,但我又怕用咗會壞,唔用又浪費,一位高年班同學,秒答我一把用一把儲!

主動,創意,勇於嘗試,大概就係呢啲特質,港小老師教咗咁多年,十分鐘已經可以揀到適合小朋友。

但港同收生特質唔代表一定代表收小朋友一定最叻

只係每間學校收生要求不同,好似朋友個仔,係乖靜,觀察型,港同,TSL 都唔收但DBS 收咗

回覆 emilystrange 的帖子

我地都差不多有4-5題

回覆 yubaba 的帖子

唔會啦!長遠係人格重於offer 啊!我支持你!

回覆 hughtsai113 的帖子

但唔會可以錯好多掛…唉聽到d 答案真係離一離

回覆 mavis222 的帖子

pickballboy88 發表於 22-10-17 16:53

我記得女拔都好似係,我一見到就覺得間學校好唔「人 ...

站在學校角度,無法肯定小孩係真病定假病,你要知道的確會有家長為左考小去到好盡,濫用人哋善意的機制。

咁女拔只要一視同仁,唔理你乜原因總之就無得補考,我覺得完全無問題亦好公平。

相反有補考的,其實在我看就無法監管會有不公平情況出現。

kitkit89 發表於 22-10-17 17:34

玩遊戲,已經睇到性格,輸咗有冇唔開心,唔輸得,嬴左有冇好驕傲, ...

但真係有小朋友講詞語會無啦啦做句? 玩遊戲其實都好簡單,正常小朋友唔係會笑嘅咩?

至於情境題佢唔係一個想像嘅題目,係好日常嘅題目,所以我覺得冇咩創意可言,最多睇吓平時家長係點樣教

所以就咁憑果10分鐘我覺得係foul左學術弱嘅小朋友,好似仲衰過上一兩年zoom in~_~

回覆 peterwongpeter 的帖子

我自己覺得唔深架! 有準備就ok不過我個仔未訓醒咁 錯曬

haa1160 發表於 22-10-17 17:48
但真係有小朋友講詞語會無啦啦做句? 玩遊戲其實都好簡單,正常小朋友唔係會笑嘅咩?

至於情境題佢唔係一 ...

家長之間分享已經入咗,冇必要講大話,幾千個入面就係有呢啲小朋友,另外絕對有小朋友玩遊戲輸咗會黑面

唔好話小朋友 我都要同自己講 保持正向思維

kitkit89 發表於 22-10-17 17:53
家長之間分享已經入咗,冇必要講大話,幾千個入面就係有呢啲小朋友,另外絕對有小朋友玩遊戲輸咗會黑面

No offense 多謝分享

只係覺得今年zoom 比較hea ,上一兩年我朋友in真係睇到多啲野

kitkit89 發表於 22-10-17 17:34

玩遊戲,已經睇到性格,輸咗有冇唔開心,唔輸得,嬴左有冇好驕傲, ...

謝謝分享!

咁突出嘅我信有, 不過好大可能係經過訓練, 因為一般嘅日常對答根本就唔會咁樣做, 我本來就係覺得, 佢哋要求嘅嘢根本就要trained.

Jean1769 發表於 22-10-17 17:48
站在學校角度,無法肯定小孩係真病定假病,你要知道的確會有家長為左考小去到好盡,濫用人哋善意的機制。
...

我唔敢講公唔公平
但係最統一嘅辦法,學校行政上亦最容易

回覆 haa1160 的帖子

學術題係算幾簡單….我聽唔到老師問係”識唔識讀嗰個字”定係”識唔識呢個字”又真係可以兩個答法, 但係老師冇叫小朋友去解釋或者造句…
情境題同你差唔多, 問有啲嘢污糟咗點處理, 唔通真係即刻作小明有一日xxxxxx? 但係生活經驗係非常緊要, 亦都要識得去解釋自己嘅答案亦都好緊要.

.

回覆 kitkit89 的帖子

感謝分享,原來可以咁答法,學習了。相信有小朋友真係做到,應該係唔怯場,開心又有創意小朋友,超班,lee d小朋友真係本身性格。

我都覺得10分鐘就真係考學術囉, 當然基本態度都睇, 但無需過度解讀.
雖然現役家長會分享佢地當年點點點. 但佢地以前唔係zoom 得幾分鐘, 係集體面試好長時間.

其他方面相信係留返2nd in 至睇

‹ 上一主題|下一主題