用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華/港華/張祝珊
樓主: Paypaybear
go

九華/港華/張祝珊 [複製鏈接]

mmmandddy 發表於 22-10-13 16:12
回覆 200904 的帖子

謝謝分享,聽落好窩心,系好大家庭的好學校,同我舊年去CCS簡介會 ...

期待小師妹

medicine 發表於 22-10-12 18:22
九華一啲都唔9,港華就非常之大隻講
何以見得大隻講?

選校要睇小朋友性格 我覺得.張祝珊男女校, 若小朋友想參加多D 運動活動但本身又唔係好勁.. 機會會多好多.
選校除左讀書. 小學佢玩開咩活動睇下間中學有冇.

港華九華都好開放.學生十分自由  真係要學習自主. 校舍又大.

張祝珊大部份科目都一步一步咁慢慢教慢慢加深.  補底做得好.

Gavin0111 發表於 22-11-6 23:46
選校要睇小朋友性格 我覺得.張祝珊男女校, 若小朋友想參加多D 運動活動但本身又唔係好勁.. 機會會多好多.
...

張記著重運動嗎?

Paypaybear 發表於 22-12-21 23:20
張記著重運動嗎?

只知張祝珊各方面(包括體育)比較低調,不愛宣傳。以下項目好似打學界D1
- 男子羽毛球
- 女子籃球

運動肯定不及港華和九華。

lot888 發表於 22-10-13 08:55
假設成績跟辛苦成正比,那越好成绩就越辛苦,但也受以下因素影響。1.如果跟一班同小學同學升中,有已健立的 ...

tpmon 發表於 22-12-22 00:10

只知張祝珊各方面(包括體育)比較低調,不愛宣傳。以下項目好 ...

如果同校同學考得比我小朋友後幾名,但他有特異功能,有些羽毛球奬,咁佢嘅機會會唔會比我小朋友大?

Paypaybear 發表於 22-12-22 14:01
如果同校同學考得比我小朋友後幾名,但他有特異功能,有些羽毛球奬,咁佢嘅機會會唔會比我小朋友大?
...

來屆張祝珊自行50個位
- 最多5個特異功能位
- 其他 (50 - 特異功能位)

你孩子同校同學是申請不同的path,特別男子羽毛球是張祝珊强項。如果成績不是太差,是有機會入。

本身張祝珊運動不及其他學校突出。如果你孩子的運動不是張祝珊少量的強項,建議報九華和港華。怕你孩子入了張祝珊,原來在運動上和校園設施的資源十分缺乏而大後悔。

睇下咩項目, 全男全女校體育理應都要比男女校出色

真係要睇下本身咩水平.
去到全男校會唔會無左出場既機會
之後仲浪費左多年既努力就你諗下.
[color=rgb(26, 13, 171) !important]
「小池塘的大魚」、「大池塘的小魚」

Gavin0111 發表於 22-12-23 00:20
睇下咩項目, 全男全女校體育理應都要比男女校出色

真係要睇下本身咩水平.

見樓主在兩個posts 問5間中學,分别九華、港華、張祝珊、中婦、聖馬可,要求:
1) 學術無咁辛苦 (不應選張祝珊和中婦)
2) 大機會入到 (同小學有人特異功能報張祝珊,機會減細了)
3) 運動 (男校較好)

Overall 九華和港華最合適樓主。

tpmon 發表於 22-12-23 01:22
見樓主在兩個posts 問5間中學,分别九華、港華、張祝珊、中婦、聖馬可,要求:
1) 學術無咁辛苦 (不應選張 ...

分析合理。
可惜,樓主全心全意在Band 1A ⋯ 張祝珊/中婦;反而,報兩華,未來會否唔咁心?

回覆 Paypaybear 的帖子

完全同意。試想如果全班大部份學生都不喜歡上堂,其餘的同學就慢慢會學咗;相反如果班中大部份人喜歡上堂,全班人就慢慢有同一個學習目標。

2023 九華dse 非常好!證明唔一定係要多功課先至會成績好。自主學習先最重要。

heidya    發表於 23-9-9 13:26

學術冇咁辛苦⋯⋯不如唔好讀書

2jkidsfather    發表於 23-9-8 23:32

潛水 發表於 23-9-8 11:25
2023 九華dse 非常好!證明唔一定係要多功課先至會成績好。自主學習先最重要。
...
其實冇分別,都係要勤力。分別只係自己嚟,定係人地嚟。

heidya 發表於 23-9-8 20:42
學術冇咁辛苦⋯⋯不如唔好讀書

都唔一定嘅,要睇小朋友資質。

上堂留心,內容真係明白,Short term memory 勁,考試前溫書過目不忘,可以好輕鬆。

heidya    發表於 23-9-10 11:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-10 09:16
都唔一定嘅,要睇小朋友資質。

上堂留心,內容真係明白,Short term memory 勁,考試前溫書過目不忘,可 ...
陳sir,如果頗嚴重偏科呢?可以點處理好呀?

PTL_L 發表於 23-9-10 11:19
陳sir,如果頗嚴重偏科呢?可以點處理好呀?

可以講具體啲嗎?

我自己嘅經驗係小朋友嘅偏好,來自個別科目成績表現及或者誤解升學選科的遊戲規則。

通常在呈分試,小朋友專注主科,忽略閒科,但如果要排得最前,音樂,美勞變成係可以好大差異,我試過跟不同小朋友及家長分析,大家都小心,盡力,結果係好咗,呈分排名明顯改善。

另一個時段係中三升中四嘅分科階段,唔知係咪男女都會較多偏科,可能男生偏數理,女仔偏文科較多。

我跟家長及小朋友研究時係以入大學科目開始,然後推到升大學必科課目,如果冇乜特別要求,偏科嘅影響較低。

如果所選擇的大學科目要指定科目,咁能夠選擇適合科目非常重要。絕大部份中學都係以中三成績決定學生選科組合嘅優先次序,咁樣要整體成績去到某個成績才真正可以有選擇權。

很多學生有個誤解,某些科目成績差咪唔需要再讀,這個誤解不搞清楚,很多事情都事倍功半。

我會解釋俾佢知道強科已經好前,再進步空間有限,但唔大喜歡嘅科目可以拖後腿,後果非常嚴重。(emoji)需要去到前列,只需到中間或者不包尾,可能已經排前好多,咁就可以自主選科。

如果唔咁樣做,後果係未來高中三年要讀你最唔鍾意嘅科目,你自己想清楚。通常小朋友都會明白利害及原因,心態上會配合,更努力,補習的效果會好很多。自己兒子及朋友的小朋友都係有正面效果。

唔知道答唔答到你嘅問題!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-10 12:08
可以講具體啲嗎?

我自己嘅經驗係小朋友嘅偏好,來自個別科目成績表現及或者誤解升學選科的遊戲規則。

小朋友高中生喇,但如你所講,偏文弱理,不過學校選科組合都好彈性,基本上只要揀就會入到,所以都會讀m數,亦有安排補習,但補習老師都未開始讀,已經睇死小朋友搞唔掂m數,其實係補習老師偏見還是一睇就知讀唔到呢?

PTL_L 發表於 23-9-10 12:36
小朋友高中生喇,但如你所講,偏文弱理,不過學校選科組合都好彈性,基本上只要揀就會入到,所以都會讀m數 ...

如果數底太差,係好容易睇到,他自己偏文科,唔讀M科都不是問題。

除非佢係想大學讀經濟或者QFin這些要高階數學科目,其他一般文科需要的統計能力不太高,到大學先學應該冇乜問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊