用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女 23/24 招生
go

聖保羅男女 23/24 招生   [複製鏈接]

31/10/22-18/11/22

今年無簡介會
   22    0    0    0

deleted

回覆 tam_bb 的帖子

那又未必,可能其他同學有其他考慮而有offer不讀呢。無需灰心咯。小朋友能考進前五已經很了不起。以你小學每年有1-2個入讀來看,應該是強校,那麽小朋友肯定是B1A, 其他名校的offer應該也不難拿。加油!祝小朋友順利!

200904 發表於 22-12-30 08:29
感覺是參考教育局的RO及其他特長來選面試者。
另外,感覺如果只是普通小學的級五之內未必有面試機會,除非 ...

謝謝回覆,睇番學校每年有1-2個入spcc。咁我諗面試機會渺茫了⋯⋯

tam_bb 發表於 22-12-29 18:12
SPCC是否只根據P5呈一成績來決定有冇得in?最近出埋P6呈二成績,會否都考慮埋?
因為小女P5呈一不是級5內, ...

感覺是參考教育局的RO及其他特長來選面試者。
另外,感覺如果只是普通小學的級五之內未必有面試機會,除非你們小學是盛產SPCC生的學校。

個人感覺而已。你已報名,就靜候消息吧,想補充資料,就打去學校問問收不收,這是最直接有效的方法。

tam_bb 發表於 22-12-29 21:59
有報~ 11月18日截止嘛~

你報GA都要成3月先知有定冇!
以前識個级四五報左都冇得in,當然你係3私1直,孖仁油天就好大機會有得in!

fatman69 發表於 22-12-29 21:16
你有冇報呀?GA 截左好耐!OS 都in完了!

有報~ 11月18日截止嘛~

tam_bb 發表於 22-12-29 18:12
SPCC是否只根據P5呈一成績來決定有冇得in?最近出埋P6呈二成績,會否都考慮埋?
因為小女P5呈一不是級5內, ...

你有冇報呀?GA 截左好耐!OS 都in完了!

因為小女P5呈一不是級5內,原本打定輸數,面試機會渺茫。但P6呈一級5內,會唔會有面試機會?

回覆 keep-calm 的帖子

應該是總成績排

回覆 keep-calm 的帖子

有分數嘅科目就有。因直接學校資源比較多,基本上DSE 揀Elective, 揀得都收。IB 無研究,唔太清楚

日本妹妹 發表於 22-12-29 13:45
回覆 B.B.BaBa 的帖子

雖然無級名次,但學生會知自己成績是否above median, 或 upper quartile, 所以學生 ...

係咪每一科都會出upper quartile/ median/ lower quartile reference ?

另外高中選DSE/IB stream, 揀elective  subjects 等係根據個別科目成績定係總成績分數去決定priority?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

雖然無級名次,但學生會知自己成績是否above median, 或 upper quartile, 所以學生都知自己每科約乜嘢位置

回覆 Dylanli2017 的帖子

每班/set 頭10名有名次,無級名次的。
不過全級頭 15% 有Scholarship, 所以如學生有Scholarship, 自己都應該知全級約頭3x 名內。
其實無名次都唔代表差,因DSE 英文攞5+有8x%, 所以讀SPCC 學生,英文一定唔會太差, 成績達 頭50% 已好好了。

另外講家底,當然有錢人一定有,醫生家庭都唔少,但普通家庭也有,其實學生唔會太理對方是否有無錢先同佢做朋友,所以家長們不用太擔心。阿囡有位極有錢同學,咪一樣一齊食McDonald,所以係家長擔心,不是小朋友擔心。
好多有錢仔女都好低調,同學都好 humble.

另外補習方面真係乜case 都有,有人零補習(少數),有人補一兩科,也有人乜都補,補唔補好睇個人,有需要咪補,不用比較,補又唔代表成績一定好好。加埋好多中學生都會補習啦!(非SPCC )

回覆 rabbittwin 的帖子

不用後補P6 成績表,講明唔收後補資料

lovemessageoo 發表於 22-12-29 11:20
OS/YT面試完係咪有收到email?

收到email通知,面試結果會於2月20日出

回覆樓主:

deleted

OS/YT面試完係咪有收到email?

fatman69 發表於 22-12-6 16:29
好分享,有好多cases 真係值得去思考!我又做小小分享。  
CC 經常有人補幾科,剩補習費都五六 ...

因為個班有個同學捐十萬嘛

回覆樓主:

上次問過學校唔收後補文件
請問有冇人會補交小六成績表?
‹ 上一主題|下一主題