用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 化學和生物
go

[澳紐] 化學和生物

化學,生物和Art成績優異,大學選科除咗讀醫有冇其它選擇?

可以讀pharm, 職業治療,藝術類在澳洲/紐西蘭不建議

UQ Art + Law Dual Degree 有冇興趣?

五年(唔讀Art 少一年)

ATAR 收98以上,IB 都要最少39

去得外國讀書最重要都係睇下學生興趣,好嘅學校(Go8)任何科目都會有尖子人尖子分數入 (即係ATAR 98 以上)

eit2003 發表於 22-9-22 13:36
可以讀pharm, 職業治療,藝術類在澳洲/紐西蘭不建議

我有建議女兒選職業治療,但她不喜歡,pharm 她考慮緊。

new-father 發表於 22-9-22 13:46
UQ Art + Law Dual Degree 有冇興趣?
ATAR 收98以上,IB 都要最最少39

我唔需要揀G08嘅大學和熱門學科,最緊要我孩子強項去選科,她讀得開心有自信心便可,外國太多科目選擇,可能我好多學科我未必會認識和知道,所以想問問各位家長有咩科可以揀?

new-father 發表於 22-9-22 13:46
ATAR 收98以上,IB 都要最最少39

我女兒是考Alberta Curriculum

回覆 Cecilia66 的帖子

原來如此,咁佢嘅興趣喺邊度? 遠遠由加拿大去澳洲有冇興趣讀獸醫? 我知道加拿大 On省 OVC 競爭超級激烈,而且北美全部最少都要先讀兩年 science degree(仲要啱 pre-req. subjects)先至可以報,澳洲高中成績夠好可以 Direct entry 直入,UQ 收 alberta diploma 88 (最少)

new-father 發表於 22-9-22 14:22

原來如此,咁佢嘅興趣喺邊度? 遠遠由加拿大去澳洲有冇興趣讀獸醫? 我知道加拿大 On ...

她之前好有興趣獸醫,她不怕污糟,喜歡動物,後來想真一點,她好怕烏蠅和昆蟲類,這份工作一定會接觸到,所以放棄了。
她興趣是Art,生物和化學,加拿大唔會考慮太凍,澳洲天氣好。

烏蠅不就是澳洲三寶之一嗎? 要來澳洲是避不了的

可否問問令千金 “昆蟲類” 包不包括指 蜥蜴類 哪些? 還只是 無脊椎 那些? 老實說 如果因為這兩點而放棄會很可惜

new-father 發表於 22-9-22 15:22

烏蠅不就是澳洲三寶之一嗎? 要來澳洲是避不了的

應該都怕蜥蜴(emoji),佢怕到會喊,唔去郊區無咁多烏蠅,另外嗰二寶,係唔係肥婆和醉酒佬?

Cecilia66 發表於 22-9-22 13:25
化學,生物和Art成績優異,大學選科除咗讀醫有冇其它選擇?

牙醫

佢Art掂,應該做手工都叻,澳洲考牙醫要考手藝,佢有著數。

撇除醫,冷門的學科都可以,有冇關於化學,生物和Art 的學科選擇呢?

Activehealth 發表於 22-9-22 16:50
牙醫

佢Art掂,應該做手工都叻,澳洲考牙醫要考手藝,佢有著數。

牙醫其實真的唔係個個都做到,因為個口咁細,真係好考眼力,功夫和手藝。

Exotic animals 需要讀,因為始終是澳洲 … 熱的地方又有沙漠...

澳洲三寶 - 烏蠅、肥婆、醉酒佬

2jkidsfather    發表於 22-12-8 16:29

想了一想,其實如果同學尚未找到特別志向,加拿大的大學學制可能會適合一點,怕凍可以去溫哥華 (例如 UBC)

加拿大基本上四年,第一年都是給學生們探索,第二年轉科轉系常見。舉例先報 UBC Health and life sciences (第二年才選 Major,例如 Biochem),發現不適合可以轉去 Arts,能力許可 Double Major 甚至 Dual Degree In Science and Arts,兩樣兼得

2jkidsfather    發表於 22-12-8 16:30

new-father 發表於 22-9-23 12:19

想了一想,其實如果同學尚未找到特別志向,加拿大的大學學制可能會適合一點,怕凍 ...

加拿大點解唔會考慮,1太凍2係大女兒在澳洲讀緊醫科,所以佢哋可以互相照顧,做家長嘅我無咁掛心。
想問下你,覺得forensic science 呢科好唔好呢?

恭喜家中有兩位高材生

留意,這等科目必須要以興趣為先,看不對眼絕對不要勉強

老實說只推 UTS,應該是國內第一(如果冇變,很多年前的記憶),

本地生 ATAR 中位數91.70, 上年國際生少於五人

隨便找找見到 2023 handbook ;

https://www.handbook.uts.edu.au/courses/c10387.html

可以給學生看看 Course program 睇下啱唔啱心水

@new-father謝謝回覆她們不是高材生,只係拉車邊。
我已給她看過,她很喜歡這個科目,好多都關於化學,國際生人數真係好小,香港人完全沒有,因為這科目國際生讀完在澳洲找唔到工作,這個行業通常請澳洲citizen,找唔找到工作呢個都唔重要!
她又很喜歡Art,所以我都在尋找中,想兩全其美佢讀到自己鍾意嘅科目。

香港人運氣很好,令千金讀完之後申請485 Graduate Visa 留低三或四年(看你留低的地區)可有澳洲籍,什麼計分呀乜都唔使

到時候交本地人學費再讀上去 Master PhD都得

希望他找到自己喜愛的科目,一切順利

new-father 發表於 22-9-23 15:01

香港人運氣很好,令千金讀完之後申請485 Graduate Visa 留低三或四年(看你留低的地 ...

感謝