用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [英國]一年IGCSE vs AL
樓主: 蓮蓉包
go

[英國] [英國]一年IGCSE vs AL [複製鏈接]

想用BNO去英國,兩個孩子現在中一及中三(都係9月前出世),大仔B1b學校成績中至中上,本身打算大仔讀完中四過去係咪可以直接讀AL? 但細仔應今年過去才可夠年期用local fee 讀U, 所以有朋友建議今年暑假好走讓大仔讀一年igcse課程。應該怎樣安排會好些呢?

12    0    0    0

beastiebistro 發表於 22-9-18 13:24
回覆 蓮蓉包 的帖子

如果你嘅意思係細仔用local fee讀「state school」中學(英國公立中學叫state school ...

謝謝你詳細解答,係我打錯,應該係細仔local fee 入u, 但以我所知bno 5+1, 所以應該係讀大學前住夠5年,所以最遲要Uk 中三 (Y9)入學?
另外朋友說冇考igcse 好難入到sixth form ?

回覆樓主:

謝謝大家,我都唔知原來一年igcse 會考少d科,其實大仔而家間學校今年會考igcse bio & math, math 有信心考得ok但bio係佢弱科,上年也考了igcse esl 但失了手,這有些幫助嗎?不過這樣看來細佬真係最遲要今年暑假才可用local fee讀u, 但真係唔知點安排哥哥好(emoji)

SIYip 發表於 22-9-18 23:53
大仔點解唔去讀year10?多d 時間適應?我仔都係hk 讀完中三去讀year 10。

大仔23年9月前已滿15歲,係咪要讀year 11唔可以year 10? 如果有year 10我都想咁讀

beastiebistro 發表於 22-9-19 08:45
回覆 蓮蓉包 的帖子

拆開考不但冇幫助(反而仲衰),而且開一年制iGCSE嘅學校唔係科科都開。就算你已經已 ...

即係public school唔吾以,私校可以?其實身邊有兩個朋友bno過去,都係九月前出世大仔,但香港成績差,就申請到讀低一級,我仔成績唔係特別好但也ok,所以我都唔知點樣可以幫佢出年去申請到讀y10

多謝大家既資訊, 我估我地方向都係一年IGCSE或者讀私校YEAR 10. 坦白說我地資金上唔算太充裕,又担心讀太多科阿仔難適應。初步我地係想係SUTTON / MANCHESTER 落腳, 如果想搵多D學校資料, 唔知應該咩途徑會有持平D既資料呢?

Cecilia66 發表於 22-9-20 17:53
其實重點係唔係想問幾時入學,住夠幾多年後,2個仔用英國公民身份入讀英國大學呢?
...

主要for 細仔入u已經plan 出年23年開學前要過黎,但係大仔學年比較尷尬想睇下點安排學校會好點

回覆 Poyau 的帖子

感謝!

beastiebistro 發表於 22-9-21 11:08
回覆 蓮蓉包 的帖子

你嘅問題其實係:

好多謝你詳細既回覆。我想問下如果真係搵到私校y10, 考完igcse之後,難唔難轉番公校sixth form? 會唔會又因為年齡問題要夾硬升year 13? 又或者要焗住讀多又兩年私校呢?(emoji)(emoji)

beastiebistro 發表於 22-9-21 20:41
回覆 蓮蓉包 的帖子

唔好客氣。

明白,做功課唔緊要,我係諗如果我地讀多年讀year 10, 到考完gcse已經17歲,公立學校會唔會唔收?或者要佢跟年齡讀year 13 instead of 12?之前聽過Leo sir 既video 好似有類似既講法呢

Icic , 謝謝兩位解答啊(emoji)(emoji)

小曳人 發表於 22-9-23 15:25
但點解你要用公民身份入大學?都無話一定要公民....
都話要求係 (1) 永居/公民 (2) 入大學前常住3年

呀,即係唔係大學第一日開學前住滿5年就有永居(有d係咁講),仲要等申請批埋,如果真係要成三四個月,我地既時間就更緊湊了(emoji)
‹ 上一主題|下一主題