用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島南區幼兒園選擇?
樓主: awb07
go

港島南區幼兒園選擇?

N班有朋友讀蘇淅,要坐保姆車但英普語境,學費較相宜,蘇小也不用放棄大抽獎

我小朋友讀深灣軒啟思k2, k3,我同我小朋友都好鐘意間學校呀!
不過相比起其他,始終啟思係行Happy School, 應該無其他幼稚園咁chur ? (這點我不肯定的原因是,  我同我小朋友基於入小學的考慮都上過好多間幼稚園, 但全部係唔係CHUR嗰啲, 所以無從比較)

始終如果係想入學術、 神校的家長, 應該不會選Happy School 吧? (我相信, 這亦是為何有人說好多人離開啟思的原因?) (我小朋友讀K2/K3時, 又唔太覺多人走)。
但如果家長都是相信happy school 的話, 我覺得深灣軒啟思是一所很好的學校啊!

我(的小朋友)讀了這麼多間學校後, 我為他保留了繼續讀啟思啊!
樓主可以講清楚對將來小學/小朋友人生的期望 來讓大家有更適切的建議呢~!   

唔好意思 新手爸媽 想問下南區四寶即係咩?另外想問下華富救世軍幼稚園好唔好? 聽講救世軍要一出生就報 諗緊報唔報定

sipdowy 發表於 22-9-18 23:04
我小朋友讀深灣軒啟思k2, k3,我同我小朋友都好鐘意間學校呀!
不過相比起其他,始終啟思係行Happy School, ...

其實開Post真係想做功課南區有邊間不錯的幼稚園,源於想小朋友讀PN班,同埋想搵一些家長以過來人身份發表該校感想。我上Google搜尋最近關於幼稚園都是2017年相關Post。

卷校或Happy School我真的無所謂,因為暫時未知小朋友既能力去到邊,做家長當然希望小朋友入好叻既學校,係龍係草依家都未知。

想小朋友讀PN係學習群體生活,如不報讀也可。因為疫情關係,我都暫時打消PN念頭。但話雖如此,到K1既時候,都希望了解多啲不同學校既資訊同現況,以作考慮。

新手媽媽會擔心小朋友既將來,如有冒犯,請見諒。同時希望大家樂於分享意見,區內幼稚園既資訊真的比較少。

samuel314 發表於 22-9-22 10:00
唔好意思 新手爸媽 想問下南區四寶即係咩?另外想問下華富救世軍幼稚園好唔好? 聽講救世軍要一出生就報 諗 ...

四寶係兩間始南、海怡寶血同南區官立
救世軍唔太清楚

samuel314 發表於 22-9-22 10:00
唔好意思 新手爸媽 想問下南區四寶即係咩?另外想問下華富救世軍幼稚園好唔好? 聽講救世軍要一出生就報 諗 ...

救世軍我係媽媽群組好多都話一出世就要報,該校係用蒙特方法教小朋友。而且報佢地既PN班都爭崩頭,變相一出世就報名等位入學校!

樓主, 你沒有什麼冒犯啦,
不過見有人好快答"深灣軒啟思好差, PN去K1 啲人走晒"
作為用家, 見到深灣軒啟思咁好咁用心,
我覺得有點責任替深灣軒啟思說我自己的用家意見。

我估, 估, 啲人多數都係嫌啟思係happy school 先走?
除此以外, 我覺得深灣軒啟思很好,
老師很用心, 對小朋友很上心, 有愛心, 亦有紀律, 對小朋友有愛心之餘亦有一定要求,
每天大概2(-3)份功課 (量和程度我不知比起其他 係咪"too happy for 直資etc 小學")
行政上他們也好有條理, 好有交帶。
我小朋友一上深灣幹啟思, 就不斷X老師前, X老師後 (X是班主任的姓氏)
回家和睡前, 他會主動拿出啟思的教科書(中/英)看,
也因讀了啟思, 對中文字有頗大興趣。
也會放學後, 先做功課才玩 (當然, 有家教成份在此)
他喜歡深灣軒啟思, 也上學得很開心。

同區的, 我試過另外2-3間私幼/名幼, 而我很喜歡啟思, 亦最後選擇了繼續留在啟思。
不過, 利申, 我係happy school ok 的家長,
一定同其他aim 神校/直資的家長的意思會有明顯出入。

sipdowy 發表於 22-9-22 12:12
作為用家, 見到深灣軒啟思 ...

我都想講
其實我女都讀過一年深灣軒K1
我個人覺得卷校來講ok
老師都算用心
環境亦唔錯
小朋友可以學習自理
只係卷校始終淺小小
所以我先轉左另一私幼repeat K1

卷校N轉K1會有一批人走並不出奇
因爲會有一批人target直私
讀卷校始終課程資源有限
呢個並唔係學校問題
係學制既問題

公平啲講
我覺得卷校同卷校比較會較合適

awb07 發表於 22-9-22 11:58
救世軍我係媽媽群組好多都話一出世就要報,該校係用蒙特方法教小朋友。而且報佢地既PN班都爭崩頭,變相一 ...
蒙特法即係點嘅教學? 係咪好多都只係讀佢PN之後轉其他幼稚園K1?

samuel314 發表於 22-9-22 14:07
蒙特法即係點嘅教學? 係咪好多都只係讀佢PN之後轉其他幼稚園K1?

蒙特梭利教育是一種全人教育,不但訓練智力和傳授知識,同時也培養兒童的EQ。 精心設計的教室內,有系統地劃分成日常生活、感官、數學、語文、自然文化及美術音樂等不同教學區域。 此教學法還特別注重幼兒大小肌肉的發展,以小動作訓練大能力為基礎,間接地為他們日後學習讀寫、數理邏輯,以至天文、地理、文化和科學等各個學科作好準備。Copy於SchoolLand

你問第二個問題-救世軍係好多想入去讀Pn去到K3,好多媽媽想小朋友入,但幼稚園既位有限,變左爭崩頭。所以咪有一出世就要報名,因為有位排到你可能已經到K2先有位,你係外面讀住K1再轉入去讀。

sipdowy 發表於 22-9-22 12:12
作為用家, 見到深灣軒啟思 ...

我好開心有過來人可以分享,區內既幼稚園師資上網係資訊好多,但讀完有咩問題都要有過來人先知。間間好既野都放上枱面,無人知下面個浸既真實情況。

awb07 發表於 22-9-22 23:08
蒙特梭利教育是一種全人教育,不但訓練智力和傳授知識,同時也培養兒童的EQ。 精心設計的教室內,有系統地 ...
好似幾好喎 但係我問過學校 佢話畢業生多數升返南區小學 我我地就想bb第時跨區讀小學 易d升返其他區中學,因為南區好中學少選擇

samuel314 發表於 22-9-23 16:35
好似幾好喎 但係我問過學校 佢話畢業生多數升返南區小學 我我地就想bb第時跨區讀小學 易d升返其他區中學, ...

跨區我預左叩門,南區個校網真係唔多,比你選盡4寶。如果入唔到都係要搏,做定心理準備。

我都想講深灣軒啟思真係好好,老師好有愛心。由於我細女係12月細b,剛返學時日日喊,但老師們真係好包容。我女女而家好中意返學,日日放學返來都好開心。

老師仲每個星期派發對小朋友的進展評估,比我地更了解小朋友在校狀況。

雖然來緊因為有各樣升學部署會想轉校重讀K.1,但我都必須說啟思d老師真係好好,也好適合細b。

我小朋友在海怡宣道會由N班讀至K3, 呢間學校好好, 校長、老師、嬸嬸都好有愛心 + 懂照顧小朋友, 令小朋友在4年幼稚園生涯愉快成長

海宣是全日制幼兒學校, 每級一班, 因為師生比例小, 令小朋友得到更多關顧, 學習上亦是, 學校是行專題研習, 我自己好喜歡呢種教學模式, 令小朋友多機會表達意見和探索知識。另外, 疫情前是全部學生都是返全日, 自理能力好, 小朋友在校亦有早餐、午餐、下午茶、睡午覺, 學校仲有一個好大的遊戲室, 見到小朋友每日返學都好開心

hil_hy_c211 發表於 22-9-27 15:01
我都想講深灣軒啟思真係好好,老師好有愛心。由於我細女係12月細b,剛返學時日日喊,但老師們真係好包容。 ...
想問下啟思升小派到咩小學多? 佢網頁都搵唔到

回覆 samuel314 的帖子

mostly go to the subsidized school in southern district. (e.g. 香港南區官立小學 / 聖伯多祿天主教小學 / 海怡寶血小學)

醒目開學勳章 王國長老

南區中小學校網係比較弱,要「避走」,可考慮搵外區直升/近乎直升嘅幼稚園(先決條件係私小至有呢枝歌仔唱)如銅鑼灣聖保祿、真光、中西聖嘉勒。不過呢類幼稚園競爭會較大