用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人update Heathrow 入境情況?
go

[英國] 有冇人update Heathrow 入境情況?  

想問而家要花幾多時間過關同等行李?因要預時間買車票回南部

Jennie 發表於 22-9-5 00:01
想問而家要花幾多時間過關同等行李?因要預時間買車票回南部(emoji)(emoji)

我女坐cx 昨晚7點landed terminal 3。
過關排1.5小時,
之後去等行李2.5小時,
最後晚上11點才離開機場。
真係返去開學咁多次未試過咁耐

大媽爸爸    發表於 22-9-5 22:57
Poyau    發表於 22-9-5 01:18

我哋早機到(5:20 landed), 過關和攞完行李,大約用咗40分鐘。比預期快好多。
但朋友昨晚機到,夜晚10點幾係Facebook 話已經等咗超過3個鐘,仲未攞到行李,最終係零晨一點半返到家

9/3 CX 等行李等左1.5hrs

回覆 lumfamily 的帖子

same here
同一班機

我仔尋日下午5點到倫敦,因為漢莎罷工,班機起香港遲左6個鐘起飛,原本既接駁機趕唔到,book左去LondonCityAirport,機場好細,由Landed計,過海關等行李只不過用左30分鐘,佢話成個機場得2條行李輸送帶,有D似日本個崗山機場,但佢2個同學一樣5點到LHR,用左3個鐘。

CX257? 小女同機。玩死!

zzidane 發表於 22-9-5 13:15

CX257? 小女同機。玩死!

我女就cx239 ,未試過等行李要咁耐我女話當有行李出現於輸送帶時,好多人歡呼,大家等得太耐。book 咗車接送,司機都陪等,佢又慘。司機話最近講唔定行李等幾耐,快則30分鐘,昨晚由landed 計4小時才有行李出好離譜。不過heathrow airport 近月的人手問題我都理解,可以如期出發又同日攞到行李已經萬幸

LHR機場未完全恢復,話傳輸帶旁等著一個多小時行李,接車預留點時間比較好

whoo99 發表於 22-9-5 14:49
LHR機場未完全恢復,話傳輸帶旁等著一個多小時行李,接車預留點時間比較好 ...
希望遲D好番

回覆樓主:

上星期一落地,行李等30分鐘左右

sleung2020 發表於 22-9-5 17:14
上星期一落地,行李等30分鐘左右
係唔係下午六七點到heathrow?

yuyueng 發表於 22-9-5 13:03
我仔尋日下午5點到倫敦,因為漢莎罷工,班機起香港遲左6個鐘起飛,原本既接駁機趕唔到,book左去LondonCity ...

請問去到機場先知要Delay 6個鐘? 還是一早收通知?
我女明晚都坐漢莎 !

canterlau 發表於 22-9-5 22:54
係唔係下午六七點到heathrow?

差唔多6pm

katrinafu 發表於 22-9-5 23:20
請問去到機場先知要Delay 6個鐘? 還是一早收通知?
我女明晚都坐漢莎 !
...

因為系罷工,所以一日前知道,原本同3個同學一齊回校,去到Frankfurt一個同學就轉去2點幾機,另外一個就4點,我仔445但唔系Heathrow 機場,打第一個電話去漢莎,佢居然話最快要第二日下午6點至有機,即系要起Frankfurt停留成30個鐘,過左一陣我又打過,另一個人接,佢話有一班49不過系去LondonCityAirport我拿拿聲話要,甘當然唔使補錢,下次轉機既坐芬蘭或瑞典航空好過。

2日正常返,不用擔心。

yuyueng 發表於 22-9-6 08:14
因為系罷工,所以一日前知道,原本同3個同學一齊回校,去到Frankfurt一個同學就轉去2點幾機,另外一個就4點 ...

芬蘭航空轉機時間好短,delayed 又係麻煩。BA / VS 又未開返

Jennie 發表於 22-9-6 10:08
芬蘭航空轉機時間好短,delayed 又係麻煩。BA / BS 又未開返

系呀,開番BAVS之後會好D,不過佢地呢D成日搞罷工,都怕左佢地,好似好少聽到北歐果D罷工。

4/9 23:00 HKG > 5/9 05:40 LHR CX251
準時05:39 landed, 06:32 已經過左關但行李未出, 07:09先取到行李

大媽爸爸    發表於 22-9-7 23:00

yuyueng 發表於 22-9-6 08:14
因為系罷工,所以一日前知道,原本同3個同學一齊回校,去到Frankfurt一個同學就轉去2點幾機,另外一個就4點 ...

多謝資源

請問有無人搭芬蘭航行, 可否update 下轉機情況呢?  謝謝