用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf Kennedy 畢業後 可轉點沙田esf 中學嗎? ...
go

[小學] esf Kennedy 畢業後 可轉點沙田esf 中學嗎?

你好
本人住大埔 宜家我女year 5 岩岩收到esf Kennedy offer 佢話要係到讀兩後 再可申請internal 轉校
我女year 5 兩年後都畢業 year 7請想問一下 是否易轉到沙田中學呀?機會大嗎?

Thanks(emoji)(emoji)

你唔直接問admission team?  你等咗幾耐,點會住大埔interview kennedy甘遠?

smilingtracyho 發表於 22-8-30 23:27
你好
本人住大埔 宜家我女year 5 岩岩收到esf Kennedy offer 佢話要係到讀兩後 再可申請internal 轉校
我女 ...

以前跟住址catchment zone 時派中學可以轉到,但而家話跟小學派真係唔知點安排,因為Shatin junior本身都一大班人會直升。

keroleen78 發表於 22-8-31 00:23
你唔直接問admission team?  你等咗幾耐,點會住大埔interview kennedy甘遠?

我好女k3就畢業時申請 shatin junior 排到宜家 丫女宜家係nis 讀year 5 佢email 黎問會吾會out of zone另外丫女間冇中學直上 所以唸住移民潮入左先 之後internal 轉 因聽人講咁易好多入返到沙田

但我女想year 7先轉校 話想讀aishk 話佢宜家讀得好開心 又有好多朋友 另外 我老公話真好遠 另外個女想留係到讀之後先轉 咪等丫女自己揀 um

所以上黎問下 媽媽你地 情況係吾係真係易轉返沙田

當時interview 我問佢 佢話要我stay 係到兩年後先可申請轉

964000 發表於 22-8-31 06:25
以前跟住址catchment zone 時派中學可以轉到,但而家話跟小學派真係唔知點安排,因為Shatin junior本身都 ...

哦 原來係咁 咁機會好微?!

都好誇張,咁多年都沒有位.. KS可能大校又遠啲,容易啲有位… 唔通KS無近啲waitlisted…

keroleen78 發表於 22-8-31 00:23

冇priority 排Shatin junior差唔多畢業都冇機會插, 港島Kennedy係比較易入的一間,所以好多人入住先,有位又轉。不過新界去真係好遠,冇校車,早上出九龍同過海都塞,行西隧又貴。

smilingtracyho 發表於 22-8-31 07:01

我好女k3就畢業時申請 shatin junior 排到宜家 丫女 ...

有冇報AISHK? 今年易入咗
而家嘅情況能夠轉去Shatin college機會很微,如果係我,我不會考慮KS。

keroleen78 發表於 22-8-31 08:48
都好誇張,咁多年都沒有位.. KS可能大校又遠啲,容易啲有位… 唔通KS無近啲waitlisted…
...

Kennedy 又真係冇乜waiting , 其他冇位的都會叫佢地入呢間或者glenealy。

mandy_ng207 發表於 22-8-31 09:16
而家嘅情況能夠轉去Shatin college機會很微,如果係我,我不會考慮KS。
...

未報aishk呀 因year 7先去 所以未報

丫女in到 ks俾offer  又好似好難得in到 但老公同丫女吾想咁遠 但我開頭打算易轉返shatin college 先去in 原來真係好難轉返去

謝謝你話我知情況唷(emoji)(emoji)

mandy_ng207 發表於 22-8-31 09:16
...

如果想AISHK Y7先轉都未遲,讀開IS不會太難。
女仔唔同男仔,除非性格好外向,這個年紀要融入一個girl’s group 唔係咁簡單,到時熟咗好快又要轉校,佢唔會有兒時的朋友,尤其而家本身學校咁多朋友咁開心。
如果真係好鐘意SC, 可以考慮買NR, 其實除返開咁多年慳了的學費條數差唔多。

smilingtracyho 發表於 22-8-31 07:02
哦 原來係咁 咁機會好微?!

唔知微唔微,佢一定會比ESF中學你,但唔敢包係Shatin college

smilingtracyho 發表於 22-8-30 23:27
你好
我女 ...

建議問清楚學校Y7係跟屋企住址還是直屬中學分派,我小朋友舊年係BHS讀Y6,分配Y7既時候,還是容許家長自己選擇是跟屋企住址還是直屬中學的。

964000 發表於 22-8-31 09:29
如果想AISHK Y7先轉都未遲,讀開IS不會太難。
女仔唔同男仔,除非性格好外向,這個年紀要融入一個girl’s  ...

你講得好有道理 丫女比較慢熱 佢地girl’s group 真係吾簡單 我見佢地有新同學插班 見班女仔吾係好同新既玩 個個女仔成日同男仔玩

964000 發表於 22-8-31 09:37
唔知微唔微,佢一定會比ESF中學你,但唔敢包係Shatin college

聽其他家長講,而家ESF小學係會升返直屬中學, KS直屬中學咪West Island School,最大機會派呢間。
我仔的同學都有人收到out of zone school interview邀請,我直程叫佢哋拒絕⋯⋯

964000 發表於 22-8-31 09:37

明白 (emoji)(emoji)(emoji)

mandy_ng207 發表於 22-8-31 09:47
聽其他家長講,而家ESF小學係會升返直屬中學, KS直屬中學咪West Island School,最大機會派呢間。
我仔的 ...

原來係咁樣 咁即吾係好大機會轉返sc囉

cherry1126 發表於 22-8-31 09:46

建議問清楚學校Y7係跟屋企住址還是直屬中學分派,我小朋 ...

Thanks (emoji)(emoji)(emoji)我試email去問下了解一下

打電話去問啦.. email通常都好standard answer

keroleen78 發表於 22-8-31 10:19
打電話去問啦.. email通常都好standard answer

哦 好 我打問下 thank(emoji)(emoji)(emoji)