用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf Kennedy 畢業後 可轉點沙田esf 中學嗎? ...
樓主: smilingtracyho
go

[小學] esf Kennedy 畢業後 可轉點沙田esf 中學嗎? [複製鏈接]

之前家長話已經開始....
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3861743

v369234 發表於 22-8-31 23:50
之前家長話已經開始....
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3861743

Thanks a lot(emoji)(emoji)(emoji) 咁樣冇得internal 轉返黎咁真係吾好哪

父母想子女入間心儀(父母心儀定子女心儀?)嘅學校, 我明。
再微觀去比較分校間之比較(我估大部份人睇academic, 即係IB成績), 想入間所謂最好嘅, 先唔講機會大唔大,接送方唔方便,入左去成績是否立即進步; 有冇考慮過子女頻繁轉校是否剛有壓力?
Year 5插班, 無可奈何, 要適應, 讀兩年混熟左又轉另一個catchment area, 隨時一個朋友/原校同學都冇, 又要重新適應過, 加上同學大部份來自SJS升上去, 更唔容易混熟。
心理唔夠健康, 點會讀得開心?

oooray 發表於 22-9-1 11:16
父母想子女入間心儀(父母心儀定子女心儀?)嘅學校, 我明。
再微觀去比較分校間之比較(我估大部份人睇academi ...

明白 認同 我唸返自己既初衷重要係丫女健健康康 開開心心 就可以 丫女讀is 都係想佢可開心 冇咁大壓力讀書

謝謝你 謝謝你地 幫我分析同提供資料俾我去考慮 經過你地分析 我會依丫女意願

hilary_tang 發表於 22-9-1 08:59
睇吓你有幾想入 SC, internal transfer 有 priority 去排返點都容易過冇 priority。不過如果唔介意其他 IS  ...

哦 明白 thanks

係揀其他is 會比較好 對小朋友黎講會好辛苦

琴日丫女講 如果我迫佢讀個間 佢會好吾開心 佢話宜家 佢係學校好開心

反而最需要關心點返學先,當年校車最遠去到中環,課外活動又多,我由東去南都覺得好遠

josechan 發表於 22-9-1 14:28
反而最需要關心點返學先,當年校車最遠去到中環,課外活動又多,我由東去南都覺得好遠
...

係 本打算一係老公車返學 一係搭火車大埔去金鐘 再轉的士或van

想請問樓主女兒點解想Year 7轉去AISHK? 佢有朋友仔喺嗰度讀?

smilingtracyho 發表於 22-9-1 14:05

哦 明白 thanks

IS 啲小朋友好有主見,真係逼唔到佢
其實佢喜歡學校就自然讀得好,佢唔like就學校幾好都冇用

annie40    發表於 22-11-19 22:11

anxinai 發表於 22-9-10 14:23
想請問樓主女兒點解想Year 7轉去AISHK? 佢有朋友仔喺嗰度讀?

因我地打算 如果吾去英國既話 打算將來俾丫女去澳洲讀書 如去澳洲讀書咁先唸aishk 其實我同老公講過下 丫女咪咁唸 我覺得丫女係吾想同朋友仔分開 佢宜家好開心
我剩知兩個同學仔揀ichk 其他吾知

964000 發表於 22-9-10 15:59
IS 啲小朋友好有主見,真係逼唔到佢
其實佢喜歡學校就自然讀得好,佢唔like就學校幾好都冇用
...

係 認同 佢鐘意宜間學校 佢讀書認真好多 我見到丫女既進步

回覆樓主:

想問ESF校車安排好嗎?多唔多路線提供?

疊埋心水搬屋會唔會易過等轉校?

肯接受out of zone 會快啲有位,但ESF依家上中學係跟小學,不是跟住址。-係讀兩年上到中學再申請轉

回覆 964000 的帖子

想請問意思係glenealy容易過bradbury嗎?

paster 發表於 22-11-15 14:13

想請問意思係glenealy容易過bradbury嗎?

冇人知
但聽過報ESF QBS(冇位)的,都有問佢地轉唔轉glenealy, Kennedy 呢啲,Bradbury少聽D。
你可以照報加second choice, 有位自然問你轉唔轉。

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題