用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 HKSMF:::::第75屆香港學校音樂節(2023)
go

[音樂] HKSMF:::::第75屆香港學校音樂節(2023)

第75屆香港學校音樂節(2023)

比賽目錄

個別項目的新安排
部份項目將以「現場比賽模式」進行.....

網上報名系統
用戶指南 (參賽者)
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 22-8-25 12:09

比賽目錄

Thank you!

比賽目錄

咁快又一年,交片都只係幾個月前既事,仲要老師仲未比番分紙比我哋,要9月開學先派

hkparent88 發表於 22-8-25 14:59

咁快又一年,交片都只係幾個月前既事,仲要老師仲未比番 ...

有家長考完試轉老師,舊老師唔肯將分紙同證書俾番家長。

大家通常邊度買校際比賽啲譜?

比賽目錄
Thanks for sharing 🤗

比賽目錄

終於可以現場比賽

唉....今年又無Sym Orch
聽聞今年唔會請外地評判來香港,全用本地,唔知真假。

bb630 發表於 22-8-26 08:32

bb630 發表於 22-8-26 08:32

唔奇,請都冇人想來,咁煩

964000 發表於 22-8-26 10:25
唔奇,請都冇人想來,咁煩

係嘅,不過校際變相個認受性又再降低,本地做得評判相信都有不少自己的學生會參加校際。所以,今時今日的校際已經同坊間五花八門嘅音樂比赛沒大分別了!希望校際認真評估一下評判同參賽學生有冇利益衝突,其實為免瓜田李下,最好請番外地評判來港啦,唔好將呢個比賽變成小圈子玩意!

bb630 發表於 22-8-26 10:41
係嘅,不過校際變相個認受性又再降低,本地做得評判相信都有不少自己的學生會參加校際。所以,今時今日的 ...

一向都有造鹿

難得今年各樂器都有高級組別進行現場比賽、參賽同學能夠同場競爭是好事、祝願大家能夠好好發揮、盡力而為!
作為觀衆、以前多場公開賽事都會出席欣賞、今次能否出席仍是未知之數....
一個幾萬人參加的賽事、實屬難得、尤其是疫情之下!
為參賽同學打氣!.....好好選擇參加的項目。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

所以參加比賽最好搵啲請外國評判,認受性較高嘅參賽,如果唔係真係影響咗小朋友

請問你們揀了歌嗎? 我女學了一年, 已差不多彈完 John Thompson bk 1, 不知報 1級還是2級。  你們會揀邊首?

2kidsma 發表於 22-9-12 09:24
請問你們揀了歌嗎? 我女學了一年, 已差不多彈完 John Thompson bk 1, 不知報 1級還是2級。  你們會揀邊首 ...

老師幫你揀

2kidsma 發表於 22-9-12 09:24
請問你們揀了歌嗎? 我女學了一年, 已差不多彈完 John Thompson bk 1, 不知報 1級還是2級。  你們會揀邊首 ...

個人建議你報一級

我覺得校際既歌比實際級數難dd,而且好多人原來會降級比賽為易d攞獎。
如果你報二級,挑戰會比較大,要再多d時間練習。
還要顧及學業,諗諗有無咁多時間。
但如果你今年報一級,下年可以報二級,自然唔洗年年都練得咁吃力了。

我女,第一年,小一。學業較輕鬆,而且因為唔知玩法,學到二級,就報二級,都算有幸拿了季軍。
第二年,報三級,學業緊張左,歌難左,難彈得好,又少練琴,拿唔到獎亦係意料之內。
今年,我決定唔玩。

honeybibibibi 發表於 22-9-12 15:37
個人建議你報一級

我覺得校際既歌比實際級數難dd,而且好多人原來會降級比賽為易d攞獎。
謝謝你。  校際是 金, 銀, 銅再分各分冠亞季嗎?

2kidsma 發表於 22-9-13 15:17
謝謝你。  校際是 金, 銀, 銅再分各分冠亞季嗎?

金銀銅,只要分數達到就係。
90分以上(金)
80-89(銀)
70-79(銅)

另設全場冠x1名
亞/季好似有時會各有2個

準備音樂節
2022-09-28 最新!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回