用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區慈幼中學
go

東區慈幼中學

派位去咗東區慈幼英文學校,我睇過坊間嘅資料,大致上都話間學校係Band 2程度。我見唔多人講呢間學校。有冇家長朋友對呢間學校有多少少了解?其實校風同程度係點?

呢間真係少人講, 少人講可能因為是band 2B, 又少人揀, 男校,
網上都無DSE成績和入U率, 應該都那個那個呢, 純個人估, 希望有人有資料, 可以更正.
我見學生們都乖既, 校風應該好.

yxxgxhxx 發表於 22-8-22 18:42
派位去咗東區慈幼英文學校,我睇過坊間嘅資料,大致上都話間學校係Band 2程度。我見唔多人講呢間學校。有冇 ...

慈幼 據畢業生出路 B2B/C

畢業生出路
2021年 | 2020年
學位 29 (34.12%) | 28 (22.05%)
副學位 39 (45.88%) | 46 (36.22%)
文憑 12 (14.12%) | 43 (33.86%)
其他 5 (5.88%) | 10 (7.87%)
------------------------------------------------------
總數: 85人 (100%) | 127人 (100%)

http://www.ssshk.edu.hk/CP/pG/24/33/4

http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/24/report20-21.pdf

http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/24/Report19-20.pdf

我見慈幼都有兩班英文班吖,學校都好有心教,同學又好似幾乖。但東區band2大部分都講劉永生、衛理、金交泰、顯理。點解會咁㗎?

yxxgxhxx 發表於 22-8-23 19:02
我見慈幼都有兩班英文班吖,學校都好有心教,同學又好似幾乖。但東區band2大部分都講劉永生、衛理、金交泰 ...

同區衞劉金顯成績較佳
以上為男女校 慈幼男校
可能因為咁 少啲人講

我唔太識搵成績出來,可唔可以貼埋劉永生、衛理、金交泰、顯理成績出嚟比較下?

yxxgxhxx 發表於 22-8-23 22:33
我唔太識搵成績出來,可唔可以貼埋劉永生、衛理、金交泰、顯理成績出嚟比較下?
...

衞劉金顯2021年成績參考以下分享

衞理 #18
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865064&pid=49061607

劉永生 #25 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3862650&pid=49040141

金文泰 #47
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865064&pid=49061680

顯理 #50
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3865064&pid=49061687

我見幾間嘅數據唔係好一致,部分係4 、部分係3322、部分係22222、部分係畢業生出路。點睇到衛劉金顯比慈幼成績好?另外其實點介定band 2A, 2B, 2C?

yxxgxhxx 發表於 22-8-24 20:53
我見幾間嘅數據唔係好一致,部分係4 、部分係3322、部分係22222、部分係畢業生出路。點睇到衛劉金顯比慈幼 ...

學校唔再公布 DSE 成績
其中一個原因可能係成績向下
各校比較如下

整體4+ | 2+
2021年
衞理 38.1% | 98.9%
金文泰 [30.8%^] | [···]
顯理 [···] | 96.5%

2019年 (之後無再公布)
慈幼 28.7% | 91.9%

^ 人均4+ 2.00 假設人均考6.5科

2021年
劉永生 57% 獲派本地及港外學位
慈幼 34.1% 升讀本地及海外學位

1. 我是舊生,知道慈幼會很有心辦學,感恩母校栽培。
2. 慈幼校舍寬敞:有一個很大的足球場、亦有室內運動場和多個籃球埸,亦可借用修院的足球場。
3. 禮堂亦頗大。
故此學生活動空間多,是香港少有大校舍的學校!

chantm1812 發表於 22-9-17 23:17
1. 我是舊生,知道慈幼會很有心辦學,感恩母校栽培。
2. 慈幼校舍寬敞:有一個很大的足球場、亦有室內運動 ...

~十分認同「用心」兩個字
~信街坊口碑,更加要信任自己的子女,要同行
~柴灣慈幼仔、西營盤聖類斯仔及荃灣聖芳濟仔,這3間也曾經有更光輝的一頁,欣賞她們默默耕耘的精神!

我以前認識一些來自慈幼的畢業生,他們對學校都很有歸屬感。即使畢業多年,仍很關心學校。

阿仔返了兩個星期慈幼,他返學很開心,很有自信。對學校的事也十分關心。感覺慈幼是一所能為學生帶來正能量,辦得不錯的學校。

yxxgxhxx 發表於 22-9-19 23:39
阿仔返了兩個星期慈幼,他返學很開心,很有自信。對學校的事也十分關心。感覺慈幼是一所能為學生帶來正能量 ...
請問今年中一開了幾多班?

慈幼是不是將會轉為男女校?
我是護書簿

babycute2009 發表於 22-9-20 09:49
請問今年中一開了幾多班?

5班

losoco 發表於 22-9-20 11:37
慈幼是不是將會轉為男女校?

好似小學部正研究轉男女校
中學未有消息

yxxgxhxx 發表於 22-9-20 14:05
5班
請問收夠學生嗎?多唔多功課既?
好似唔使讀西史?

yxxgxhxx 發表於 22-9-20 14:06

好似小學部正研究轉男女校

我諗應該夠嘅,全級好似有140幾個人。

慈幼真係無西史讀,不過阿仔唔太鍾意文科,我又唔覺係太大問題,佢反而多咗時間上主科。

請教什麼情況下會留班? 中文班既英文卷會淺過英文班嗎?
如總平均分, 主科幾多科唔合格,總共幾多科唔合格?