用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆樓主:

小時了了為大家開左2023,如有討論,歡迎。

請問在 UCAS 中的 education history 的 name of school 點填呢?因為是香港的學校,選項中是揀不到的…

小鹿揀學校 發表於 22-9-16 18:57
請問在 UCAS 中的 education history 的 name of school 點填呢?因為是香港的學校,選項中是揀不到的…

你打完學校名後,可以在藍色部分的地方click 一下,便會問你輸入  Exam centre number。你可留空這個編號,然後開始輸入入學年月、畢業年月等資料。最後按save就可以了。

cavey 發表於 22-9-16 19:34
你打完學校名後,可以在藍色部分的地方click 一下,便會問你輸入  Exam centre number。你可留空這個編號 ...
好清楚,明白了
謝謝你

上星期二網上申請 passport, 今日開信箱收到領取 passport 信,預约咗10月8日領取,UCAS 報名進度又邁進-步

小時了了 發表於 22-9-19 23:50
上星期二網上申請 passport, 今日開信箱收到領取 passport 信,預约咗10月8日領取,UCAS 報名進度又邁進- ...

章太郎 發表於 22-9-20 14:31
咦?係咪特區護照?我14號申請,15號收到email話23號可領,領取需要預約嗎?
...
係呀,特區護照呀。
要網上預约日期及時間領取,呢條 link
https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/referbooking.htm
提一提,孩子16或17歲,當日同意申請續領孩子passport 嘅監護人必須親身一齊同孩子2個人當面领取

小時了了 發表於 22-9-20 14:52
係呀,特區護照呀。
要網上預约日期及時間領取,呢條 link
https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/ ...

想請問一下, 如用 predicted grade apply UCAS 后,想 也apply HKU 1)可用 predicted grade? 2) personal statement 可修改一下(小小)嗎?  不一定要跟UCAS的100%      謝謝

回覆樓主:

1.可以
2.如果同科當然可以。
非DSE要逐間大學個別申請。

回覆 SIYip 的帖子

thank you......not DSE not Jupas....but HKU also good for same course so want to give it a try using AL predicted grades

回覆樓主:

大家好,想問下大家有冇補A-level 既人或補習社介紹?我仔今年係英國考A-level, 想zoom補physics or further maths, 問定如有需要就補習,大家如果有資料pm我,謝謝!

小時了了 發表於 22-8-18 11:20
大家開咗 account 未? 你哋會自己報 UCAS 定係搵 agent 報又或者係經自己中學報?

請問predicted grade 是怎样填,左ucas那里填的呢?

还有,predicted grade 是否要自己問high school攞?还是high school 会直接寄给ucas?
thx

回覆樓主:

2023年入大學的,相信已經揀完課程和大學,即將提交UCAS。

我8掛上網睇下幾間大學的teaching mode, 突然見到Manchester 從2021年開始行「blended learning」,去年Covid在全球都未攪掂,課程部分行online ,無可厚非,但info有提到Manchester 似乎會在來緊幾年都係甘的安排。英國有news出過,話部分學生對blended learning不滿。

香港都好似有Dual Mode Teaching, 但唔知%點分佈。

唔知仲有無其他英國大學都係這樣。有無前輩分享下?

TTEE1819 發表於 22-10-3 13:14
2023年入大學的,相信已經揀完課程和大學,即將提交UCAS。

我8掛上網睇下幾間大學的teaching mode, 突然見 ...

上網搵到以下網頁, 好多大學2022都回覆會用blended learning
https://www.studentcrowd.com/article/university-responses-to-covid-19

twhkleung 發表於 22-10-3 00:45
請問predicted grade 是怎样填,左ucas那里填的呢?

还有,predicted grade 是否要自己問high school攞? ...

可以參考以下link和小時了了#88的說法

https://www.ucas.com/advisers/managing-applications/our-adviser-portal/references-and-predicted-grades#predicted-grades-

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 22-8-18 16:16

想請問你,.如果係香港報UCAS仲會唔會收到conditional off ...

如果交上去已經係AL 成績,就會直接出unconditional offer
如果交上去係predicted grade, 就會出conditional offer

(from 前輩)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

say 個hi~

我仔都係今年報UCAS
全部佢自己搞,教育顧問只係幫佢安排睇PS,學校擺位、入學試準備、面試準備

阿仔應該填好哂UCAS,PS confirmed,referee confirmed,係其中一間學校選科有d小問題

大家加油呀!
恐龍家

章太郎 發表於 22-10-4 00:34
我所知係邀請寫reference的老師upload的. 或者係agent (這不太清楚).High school係英國學校吧? 可以要叫小 ...

oh, 原來係學校老師做reference...咁就麻烦了,因為我囝是在加拿大讀中學,所以本來打算揾個HK friend做呀囝reference. 咁依家要再想下reference同predicted grade 点填先得

醒目開學勳章 貢獻勳章

有個小故事分享

學生有自修IAL,同時學校係考DSE嘅
因為決定經唔經jupas 報大學時,手上IAL 成績未齊,所以跟大隊報咗jupas
呢位學生係想讀醫科嘅,IAL 成績同英國入學試成績都非常好
UCAS嗰邊全部報哂最top 嘅大學,都有面試,可惜無花太多精神响面試預備上,全部無offer
而DSE呢?成績入唔到醫科

其實係有d可惜...
所以大家排位時,記得要有呢3個組合
(1) 高期望
(2) 合理期望
(3) 安全網

上面例子,只要佢揀一兩間排名後d嘅醫學院,都應該會收,而讀醫... 最終都係個牌啫~

我無過往報UCAS 嘅經驗,但成日去聽前輩嘅分享,所以... 希望都幫到大家

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊