用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

famila 發表於 22-11-24 13:29
Congratulations!
請問係邊科?co vs min requirements 有幾辣?

BA Geog

University of Durham : A*AA https://www.durham.ac.uk/study/courses/l702/
https://www.durham.ac.uk/study/international/entry-requirements/international-qualifications/
OSSD: An average of 88% across 6 Grade 12 4U or 4M courses

孩子 Conditional Offer: average 86% across 6 Grade 12 4U or 4M course; 65% in English

University of Durham 嗰 Conditional Offer 完全唔辣, 孩子 English 90%, average 依家 5 科~ over 90%. 如果孩子"成功畢到業" (因為有少少風險可能有機會畢唔到業) 的話, 呢個 conditional offer 係可以達到的.

twhkleung 發表於 23-1-5 10:46
多謝大家意見,因為是这样的,呀囝係用加拿大OSSD报大学,所以报名時只提供了G11成績,校外獎,refer lette ...

想問問,G12 的1st semester 讀幾多科? 成績喺 final 最終最後分數嗎? 抑或是期中 mid term分數

twhkleung 發表於 23-1-7 13:01
依家只出例1st semester 成绩,重要係學校1st 分得两科比呀囝,2nd semester要讀四科,學校話熱门科1st se ...

以小女依家讀緊 OSSD Grade 12 為例,她最少要讀6科,再加 Ontario 今年省政府新加OLC4O 必修科代替 OSSLT 才能成功畢業 ---"關於更改 OSSLT - 安大略省高中讀寫測試的 *重要* 提醒。 加拿大教育部剛剛宣布修改OSSLT的制度(通過這個測試是OSSD的畢業要求)。 對於在加拿大境外學習的學生,OSSLT 將被自修課程 *OLC4O* 取代。"

小女2022年10月中時OSSD Grade 12 已讀及完成4科 ,UCAS 我親自輸入咗Grade 12 嘅4科 final grade 最终分數係 predicted grade 嗰版。Durham, KCL, Manchester 及 Leeds 只以呢4科出CO 俾小女,而LSE 就直接出reject offer. 作個比喻,這情况好比你仔仔 1st semester 12月尾有2科 final grade 分數, 我個人估UCAS 大學會以你仔仔呢2科出 CO 或 Reject offer。

依家2023年1月,我女仍有2科未讀完未有成绩故未能upload 俾UCAS 內嘅大學,呢2科我去年10月UCAS 只係選pending 無輸入分數的。情况正如你仔仔未讀及未有2nd semester 4科嘅成績。

twhkleung 發表於 22-10-13 11:17
你講得arm, 聽你講完后,決定只报ust同polyu 算 了,慳番啲嚟幫補下機票錢都好
慳番啲嚟幫補下機票錢
...

前幾日,login PolyU non Jupus account 睇,Choice 1 原來已出结果係 On Waiting List (我唔知原來香港嘅大學有Waiting list); Choice 2:Application being considered

中大及 UST 仍未有任何CO 或 reject offer 通知

潼潼囡 發表於 23-2-24 11:57
小時了了你好, 我女兒準備報2024大學, 她在溫哥華讀中學, 請問你小朋友用OSSD成績報大學, 有考ILETS? 是在 ...

有考IELTS, 係香港考
你要留意,英國大學有寫某些英語國家(eg 加拿大、新加坡 etc)嘅學生不用考 IELTS,你要逐間英國大學click 入去睇

大食媽咪 發表於 23-2-25 14:05
我阿女都係打算讀心理學,如果我地揀,應該會揀後啫。始終讀心理學起碼都要讀埋master先有用,咁Warwick出 ...

Placement = Master?

Warwick全球排名較高,3年後普通degree。Cardiff 心理學全英排名top 10, 讀4年 including 1year placement)

大食媽咪 發表於 23-4-27 08:35
回覆 輝輝的媽媽 的帖子

好早已經收晒,4CO 1rejected
x 2同上

twhkleung 發表於 23-5-12 10:53
非常非常失望, UCAS 5間大學都unsuccessful. 為有安慰自己, 唔係呀囝屎, 只係OSSD 認受性低同學校唔肯比PG, ...
抱歉知道你英國结果。
我調返轉,香港科大、中大及PolyU 暫時全軍覆沒,科大出reject letter, 中大及PolyU pending. 我哋决定去英國讀

咁你仔仔返香港讀科大抑或是留返係加拿大讀?

twhkleung 發表於 23-5-12 14:26
我对英國教育制度滿意度高, 真係好為你同你囡囡高興
响格離貼AAChan59 話UST 唔好, 所以决定不去 ...

Waterloo Co-op 前日终於臨尾出咗3個offer及scholarships 俾我女,我及阿女都有啲心動,仲係我地OUAC 第一至三的志願。阿女聽我呻Waterloo 每年有3至4個月自己揾工做實習,佢擔心一方面應付學習,另一方面同時要兼顧揾工,每年如是(4年),佢擔心太chur 畢唔到業

佢寧願去英國,year 2 升 year 3 placement 1年,佢估佢會容易啲應付

twhkleung 發表於 23-5-12 14:26
我对英國教育制度滿意度高, 真係好為你同你囡囡高興
响格離貼AAChan59 話UST 唔好, 所以决定不去 ...
你會唔會英國 Clearing 階段再報?

回覆 twhkleung 的帖子

你不如試吓 Clearing 再報Man/Bristol/Soton 的CS。

Clearing 時你仔仔好多科已出成績了,英國大學可能有餘位呢! Agent 報名又唔洗錢,不妨再作最後一試

依家好似係 Clearing 階段可以依家再揾agent 報最後一次,盡最後努力嘛

想請教大家:

1)大學9月25日開學,孩子一個人去英國,孩子應該買8月尾定9月頭抑或9月中機票
2)大家依家買咗機票嗎?其實應該幾時買機票?
3)大學宿舍普遍大约開學前幾時可以俾學生入住?

PS:大學仍未回覆confirm offer 、宿舍及無需繳交按金留位,故我成日“營”住大學學位仍未確定所以唔買得機票

大食媽咪 發表於 23-5-28 17:00

你邊間大學呀,可以上網搵吓有無資料。我女UCL CO都係9月2 ...
我女Durham University 啊

大食媽咪    發表於 23-5-29 06:36

Bigmowmow 發表於 23-5-29 13:57
回覆 小時了了 的帖子

same as my son.  which college and course?  Did you apply Hall?  We are waitin ...

St Chad’s College,Geography

你仔仔邊間College 及讀那科?

我孩子firm choice 間大學又係無叫交deposit, 成績 upload 大學 portal 2月時已meet 到Conditional Offer 條件,但大學無叫交deposit 亦無消息及回音大學轉為unconditional offer, 個心仍未好實在大學已取錄,心情仲是忐忑擔心大學唔取錄

大食媽咪 發表於 23-6-7 10:48
其實係咪可以同學校聯絡查詢吓?

Agent 跟緊大學出 Offer Acceptance status.

我估唔係間間大學及科目要 deposit, 幾個月前問過agent, 佢講大學唔一定要俾deposit, 佢講好多係8月時直接俾學費不用預先俾deposit

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊