用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

呢樣係重點,尤其係而家大部份科目都冇interview。

其實英國大學主要收生都係睇對學科嘅熱衷程度,所以如果報多過一科(除非兩科嘅本質非常相似),否則好難一篇personal statement可以表現到對兩科都同樣熱衷,而又有好嘅extension活動去support。

我同啲admissions directors傾偈,佢哋都極唔主張5個choice會報多過一科。

小時了了 發表於 22-8-18 15:30
如果经 agent 報, agent 唔鼓勵(反對)咁樣報(我依家間 agent 唔同意我咁報)

UCAS 系统容許你咁報
你Agent對,因為不同香港,報英國很少分散科目大包圍 (成績要求不同)

報到,暫時阿仔全部自己攪,今日出咗成績,可以準備下一stage   。

昨天開了 準備報LNAT

一般喺英國讀中學嘅,好少會再搵agent,因為學校都會support學生,學生會自己處理。
英國大學都睇重 personal statement, 除非想報嘅科好接近,否則好難有一篇寫得好嘅personal statement 可以fit 到。

SIYip 發表於 22-8-19 00:46
一般喺英國讀中學嘅,好少會再搵agent,因為學校都會support學生,學生會自己處理。
英國大學都睇重 person ...

唔知當地的中學生報大學都係睇排名,定係會睇埋地區呢?例如住Bristol的都傾向番
University of Bristol?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

英國報大學經UCAS有5個選擇,我諗點都會分佈唔同地區(除咗倫敦外都好難搵到一個地方有5間大學)。通常都係選定學科,再報該學科排名高/中/低學校。

當然有學生會放附近嘅大學做其中一個選擇。

奥脫福 發表於 22-8-19 09:30
唔知當地的中學生報大學都係睇排名,定係會睇埋地區呢?例如住Bristol的都傾向番
University of Bristol ...

其實主要係根據有自己心儀科目嘅大學質素/排名去揀,地點係好次要, 因為英國學生讀大學自己搬出去住student accommodations係好平常

奥脫福 發表於 22-8-19 09:30
University of Bristol ...

我估當地中學生如果考慮地區,應該係考慮生活指數,而唔係屋企居住地區,因為一般都預住宿舍。

小時了了 發表於 22-8-18 11:20
大家開咗 account 未? 你哋會自己報 UCAS 定係搵 agent 報又或者係經自己中學報?
我女的學校本身係UCAS在香港的其中一間代理Centre. 我地舊年係經學校報. 可能係代理Centre的原因, 我地比外面的人快有CO同UO.

大家會唔會俾錢俾人修改 Personal Statement?

longlokma 發表於 22-8-18 16:16

想請問你,.如果係香港報UCAS仲會唔會收到conditional off ...
抱歉,我唔知啊

醒目開學勳章

小時了了 發表於 22-8-19 18:42
大家會唔會俾錢俾人修改 Personal Statement?
上年我女的PS交比學校老師修改,agent 都話可以幫阿女睇下有咩要再修改。

回覆 peggy 的帖子

請教如果ielts成績未達入學要求,可否先報ucas,重考後再補交新成績

醒目開學勳章

chameleon 發表於 22-8-19 21:00
回覆 peggy 的帖子

請教如果ielts成績未達入學要求,可否先報ucas,重考後再補交新成績 ...
問過Agent ,話可以。

謝謝你

小時了了 發表於 22-8-19 18:43
抱歉,我唔知啊

謝謝

小時了了 發表於 22-8-18 11:20
大家開咗 account 未? 你哋會自己報 UCAS 定係搵 agent 報又或者係經自己中學報?

章太郎 發表於 22-8-21 21:14
來報到! 自升中一後, 响呢度又見到熟識的ek nickname

小時了了, 我以為你一早安排呀女去外國? 平 ...

計劃S4 走, 走到依家申請大學都未走, 今次應該真係走啦掛?! 唔好到時阿女最後決定要留係香港讀.

回覆樓主:

Hi, 各位,我女都計劃2023年到英國讀書,暫時同幾間嘅agent了解過,應該會經agent報,暫未開UCAS戶口,想9月開學向學校取predicted grade n reference letter之後先報
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊