用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 意外入咗唔鐘意嘅科, 想轉科..
go

意外入咗唔鐘意嘅科, 想轉科.. [複製鏈接]

你好吖姏多位, 我係一位band3A學校學生而家中三升中四
是姏的 我哋學校有分3x同2x兩組學生
頭60名就3x, 其餘嘅就2x
而小弟我就係2x嗰組
我原本打算選修chem同bio
但因為我哋學校個套餐設定,淨係得3x嗰批可以同時chem+bio
所以我就冇揀到,打算放棄我興趣低dd嘅chem,轉移去揀geog/phy+bio
不過喺交選科表嘅前一刻 我就比我班天才frd慫恿咗去揀phy+chem
當時我其實都對呢個組合都冇乜所謂
但之後2x chem入到,1x嘅phy入唔到
1x就入咗我寫錯志願排序嘅ict😭😭(我以為填咗geog😥)
姏就入咗ict同chem...

而家諗返起都覺得超後梅..竟然冇check清楚..
我真係唔太鐘意ict啲嘢...我又聽聞ict今年會改內容
多咗好多好多coding part...
我想轉科..但我改選phy又fail咗。。我而家真係唔知點算...

我真係唔想轉校🥺..
但我又真係唔鐘意ict呢嘅科..
加上我而家連學期都未開始..我覺得仲有機會
想問下大佬們曾經有冇試過求學校幫轉科又成功咗🥲?如果有
求求分享一下..感謝..🙏

0    0    0    0

回覆樓主:

誠意同學校傾,睇吓仲有冇位比你轉

2jkidsfather    發表於 22-8-12 08:42
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

想轉,就即刻起動,可能都有其它同學會咁做,唸來唸去,不如坐言起行,得吾得都叫做佐。我知有些學校比最後轉科如果有位。間間學校吾同,如果你想揀嗰科成績吾錯,機會係有,過吾等人。

2jkidsfather    發表於 22-8-12 08:42
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題