用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一升中二 想拔高數學成績 有什麽方法? ...
go

中一升中二 想拔高數學成績 有什麽方法? [複製鏈接]

中一,其他科都成績優異,但數學成績麻麻。我有分析觀察過,基礎知識是有的,但缺乏數感,未能做到靈活運用,並找出解體關鍵。舉例來説,加輔助綫,稍微有些難度,就未必能找到可以在哪裏加。
之前從來不肯刷題,現在自己也有些動心了。有否家長或同學可以介紹一些比較挑戰性的題目?能拉闊他數學思維的題目?
   5    0    0    0

有冇睇過中學數學嘅練習,有少部分算深,幾有挑戰性,你呢個問題都要數學高手先答到。不過ch咁多,好難就咁抽d題目比佢研究就能拉濶到思維,因為有step有解釋佢先明一個課題可以深挖
你會不會考慮先預習嚟緊九月十月嘅課題,去到(a b)*呢啲開始就好玩,又expansion又factorize, 唔操下真係唔使點玩花臣嘢,基本功打好,她就會覺得數學容易,一容易就會有滿足感

我小朋友中英數各有喜惡,又愛又恨係數學,暑假沒外補數學,只安排揭下ch1ch2講重點,佢大概都知ch2開始d數有constant和拆括孤/用括孤等等….
我之前有請教過一位奧數好叻嘅家長,佢話做得熟就會靈活,你說她不靈活就是因為生疏,當然你操到某個位,佢就會靈活,當然要量力而為,中意就會肯研究題目,有d練習就有挑戰題,你可以參考下
希望幫到你

2009kid 發表於 22-8-20 07:21
有冇睇過中學數學嘅練習,有少部分算深,幾有挑戰性,你呢個問題都要數學高手先答到。不過ch咁多,好難就咁 ...

實在感謝您詳盡的回覆,的確,是應該找些有難度的題目給她們操練一下才可以。
謝謝您。

回覆樓主:

比較深嘅數學練習,可試下original maths for able students 系列。

回覆 200904 的帖子

spcc入面,應該數勁既人都唔少,佢地一早已經小學就學奧數,而家中學先去追應該比較難,如果你是要5*成績既話。如果你女偏文科,不如就中四之後選文科為主? 普通數學,必修果科,唔是m2, 應該可以應付到。

Dylanli2017 發表於 22-8-21 13:41
回覆 200904 的帖子

spcc入面,應該數勁既人都唔少,佢地一早已經小學就學奧數,而家中學先去追應該比較難 ...

謝謝建議。此時此刻,暫時不想讓她自己都默認自己文科強。我希望她仍能對數學產生興趣。而且,科學成績仍屬優異。
何況,無論文理科,數學都必修,且需要拿到好成績。
中二看來要安排一下開始做課外習題了。
‹ 上一主題|下一主題