用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Checklist - 帶d乜嘢去英國(讀大學)
go

[英國] Checklist - 帶d乜嘢去英國(讀大學)  

成日見話有d 嘢去到英國先響Uk Amazon 網上買,咁其實係咪唔可以帶好多嘢去,好多係去咗英國先買。其實有乜嘢係小朋友自己帶去?

LAUGHT 發表於 22-8-9 22:17
成日見話有d 嘢去到英國先響Uk Amazon 網上買,咁其實係咪唔可以帶好多嘢去,好多係去咗英國先買。其實有乜 ...

帶電腦產品,最好帶多部後備手機,如果帶眼鏡準備多幾副後備眼鏡,藥物,個人重要物品,其它例如日用品去到當地超級市場買,其它嘢上網買便可。

你可上Amazon 看看有什麼是沒有但小朋友須要,買衫可去ASOS 看看

LAUGHT 發表於 22-8-9 22:17
成日見話有d 嘢去到英國先響Uk Amazon 網上買,咁其實係咪唔可以帶好多嘢去,好多係去咗英國先買。其實有乜 ...

除了電子產品,會帶電飯煲,有位就帶個電熱水壺…
http://hk.myblog.yahoo.com/

小型電器(如電熱水煲、座檯風扇甚至電動牙刷等)可以去到先買。網購、普通超市就能買到,非常方便。

如果未夠19,NHS 可免費驗眼 配眼鏡(部分名牌鏡框、加防藍光之類可能需要額外加多少少錢)

我覺得傷風感冒藥可以帶多少少。另外,英國隨處都能買到止痛藥,止咳藥水,過敏藥,價錢平過香港。

羽絨褸甚至日常衫褲鞋襪可以幫襯TKMaxx。

其實英國真係乜都有,亦好容易買得到,唔洗特登抬餐飽。迷你飯煲值得帶,依邊啲飯煲容量較大,而且比較香港貴好多。

回覆樓主:

你程機票可帶幾多行李就決定你可帶幾多嘢去,有些雖然必需但就唔会帶過去(如枕頭,被,煲,餐具,風筒等)

回覆 cherubic 的帖子

請問ASOS是網店定實體店?我有諗過佢d冬天衫我寄過出,橫掂放響屋企冇人著。

回覆 Glossimar 的帖子

請問TKMaxx是網店or實體店?

LAUGHT 發表於 22-8-10 08:12

有實體店。
如果你知讀邊間大學,上google map睇地圖,會知周邊有咩鋪頭,好方便。

Glossimar 發表於 22-8-10 03:50
小型電器(如電熱水煲、座檯風扇甚至電動牙刷等)可以去到先買。網購、普通超市就能買到,非常方便。

如果 ...
未夠19,NHS可免費佩眼鏡咁好,呢樣真係唔知,請問流程如何?

醒目開學勳章

幸福花海 發表於 22-8-10 08:55
未夠19,NHS可免費佩眼鏡咁好,呢樣真係唔知,請問流程如何?

https://www.nhs.uk/nhs-services/opticians/free-nhs-eye-tests-and-optical-vouchers/

有NHS number後,上網預約。

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-8-9 23:43
除了電子產品,會帶電飯煲,有位就帶個電熱水壺…
熱水壺係UK買。

Thank you

LAUGHT 發表於 22-8-10 08:11
回覆 cherubic 的帖子

請問ASOS是網店定實體店?我有諗過佢d冬天衫我寄過出,橫掂放響屋企冇人著。 ...
Online shops, student can get some discount.  If you send stuff, please check carefully whether you will need to pay tax.   

電飯煲,500元到個種,唔好買個種好似玩具的電飯煲。買個最細 的 (0.75-1L),就夠用..可以煮飯同麵

peggy 發表於 22-8-10 09:06
熱水壺係UK買。

明白,咁到時如有位先考慮帶,thanks

Glossimar 發表於 22-8-10 03:50

如果 ...

話時話…大學宿舍可自行買座檯風扇嗎?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

幸福花海 發表於 22-8-10 08:55

我仔剛上星期配完。行街經過眼鏡舖,順便入去問下有冇即日位可以卜,咁岩有期,就入去驗眼兼配埋眼鏡囉。

去普通眼鏡店預約就得,好方便。

LAUGHT 發表於 22-8-10 08:12

TkMaxx英國周圍都有。網店加錢可以送貨。實體店好多野買架!專賣名牌嘅月下貨,價錢超平,你可以上網望望。

回覆 bkfans123 的帖子

可以,我女買左個 mini cooler...