用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴vs中華基金vs高主教
go

顏寶鈴vs中華基金vs高主教

顏寶鈴vs中華基金vs高主教點揀? 交通位置不是考慮重點

vnap 發表於 22-8-8 09:32

3間都是B1B (或部份B1B-1C)級,因沒有一間屬傳統名校,個人會選擇較新派的顏寶鈴。但選擇也要看你想要乜和孩子的性格。

顏寶鈴: 多不同國藉的同學,英文較好、有機會高中考IB。

中華基金: STREAM (STEM)出色。

高主教: 傳統,歷史悠久,校風好,近年成績上升快。

顏寶鈴

醒目開學勳章 王國長老

識人今年升中,自行 抽獎高主教唔入,中基唔入(連邀請叩門email都無),最後顏收咗

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 16:33
識人今年升中,自行 抽獎高主教唔入,中基唔入(連邀請叩門email都無),最後顏收咗
...
中基叩門邀請唔係全部人都會收到嗎?我地相反,顏冇下文,中基有offer!所以覺得顏係咪難入啲😅

回覆 vnap 的帖子

如果對考DSE/IB 沒有太大preference, 我會揀高主教。高主教有不少學生係由高小升上去,一般都比較乖巧。高中DSE 成績亦見有持續進步,我覺得係個不俗的選擇。

vnap 發表於 22-8-8 09:32

顏寶鈴2022年成績繼續從高位回落

年份 整體4+
2022 [47.1%] (日校36.2% × 1.3)
2021 [58.6%] (日校36.6% × 1.6)
2020 [49.8%] (日校35.6% × 1.4)
2019 73.4%

年份 主科4+ | CEM4+
2022 52.2% | 51.2%
2021 56.3% | 56.0%
2020 58.5% | 58.0%
2019 70.3% | 70.2%

年份 中文 | 英文 | 數學 | 通識4+
2022 ~33% | 70.1% | ~50.5% | ~55%
2021 ~36% | 74% | ~58% | ~57%
2020 ~38% | 74.1% | ~62% | ~60%
2019 ~51% | 83.8% | ~76% | ~70%

~棒形圖數字

DSE 2022
http://www.npl.edu.hk/en/achievement/view?id=43

http://www.npl.edu.hk/uploads/images/69cdf8eaeea70bf90832b9b4cecc69a9_1658881085.png

IBDP May 2022
https://npl.schoolteam.hk/en/site/view?name=International123

HKDSE and IELTS Results
http://www.npl.edu.hk/en/site/view?name=DSE+and+IELTS+Result

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 16:33
...

或許咁講,d中學不是你想入就收。基本上只可在收到offers 裏面作選擇決定。

醒目開學勳章 王國長老

Little_lions 發表於 22-8-8 16:45
中基叩門邀請唔係全部人都會收到嗎?我地相反,顏冇下文,中基有offer!所以覺得顏係咪難入啲😅 ...

件事係咁
我妹嘅朋友(就係上面講果個)派位麻麻
我妹知大家都未有中基offer ,就提佢朋友記得12:00前email補文件叩門
佢朋友無出聲,我妹心諗今次大鑊講錯嘢
然後過咗半日,朋友答,問咗中基,無收email即係唔駛叩…(by then 我妹至知原來唔係人人收到)

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 22:01
件事係咁
我妹嘅朋友(就係上面講果個)派位麻麻
我妹知大家都未有中基offer ,就提佢朋友記得12:00前emai ...
我同你妹妺做佐同一樣嘅事,所以我先向你求證下!😅事因我朋友都冇收到後補叩門email 同埋信,見往年好似人人都收到!
所以….我之前已叫我朋友打去中基問下係咪send 漏佐!佢最後冇打去問
所以,我同你妹一樣🫢

醒目開學勳章 王國長老

Little_lions 發表於 22-8-8 22:09
我同你妹妺做佐同一樣嘅事,所以我先向你求證下!😅事因我朋友都冇收到後補叩門email 同埋信,見往 ...

無心㗎真係….
咁你朋友最後有無叩到更好offer ?我妹朋友入到顏寶鈴,都鄧佢開心 (因抽獎派到band two校)

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 23:16
無心㗎真係….
咁你朋友最後有無叩到更好offer ?我妹朋友入到顏寶鈴,都鄧佢開心 (因抽獎派 ...
朋友暫時未有著落,中基舊年好似全部人都收到後補email 架,係咪俾人話完太多,今年將範圍縮細?我地補交完成績表幾日後先收到offer, 但最後放棄佐!

Charlotte_mom 發表於 22-8-8 23:16
無心㗎真係….
咁你朋友最後有無叩到更好offer ?我妹朋友入到顏寶鈴,都鄧佢開心 (因抽獎派 ...

有間仲離奇,second in完waiting, 學校網頁指示放榜日之後可到校交叩門表。交表時對成績表合符佢叩門資格就收左表,話會通知筆試面試時間,然後乜都冇,石沉大海。
你反悔唔見都通知聲丫

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問下妳知唔知妳朋友女兒banding?

tpmon 發表於 22-8-8 11:01
3間都是B1B (或部份B1B-1C)級,因沒有一間屬傳統名校,個人會選擇較新派的顏寶鈴。但選擇也要看你想要乜和 ...
因為我比較想小朋友有英文語境,係咪顏會最能提供?

vnap 發表於 22-8-9 00:52

如果這三間比較,是。

vnap 發表於 22-8-9 00:52

顏寶鈴2021年英文4+為三間之中最高

2021年 高主教 | 顏寶鈴 | 中華基金
中文4+ 58.0% | ~36% | 56.4%
英文4+ 62.8% | ~74% | 48.2%
數學4+ 68.1% | ~58% | 57.3%
-------------------------------------------------------
CEM5+ 63.0% | ~56% | 53.9%
通識4+ 58.0% | ~57% | 53.6%
-------------------------------------------------------
主科4+ 61.8% | ~56% | 53.9%

~棒形圖數字

醒目開學勳章 王國長老

vnap 發表於 22-8-9 00:30
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問下妳知唔知妳朋友女兒banding?

俾盡1c, 有機會2

醒目開學勳章 王國長老

Little_lions 發表於 22-8-9 00:01
朋友暫時未有著落,中基舊年好似全部人都收到後補email 架,係咪俾人話完太多,今年將範圍縮細?我地補交完 ...

希望佢都好快收到好消息

回覆 Little_lions 的帖子

如果要IB和英文好, 可試試去將軍澳真道叩門