用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統校嘅英文一定係有返咁上下,仔仔初中頭兩年專心學習好英文,打好個英中底,升學選科有好處。

唔係荃官唔好。純參考個人強弱功能去睇。

入到大學,傳統學校嘅師兄支援要考慮埋。

其他,樓主有興趣討論可以提出。

DD仔 發表於 22-8-8 21:32
我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?
...
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

見到分別嗎?

決定權在家長和學生。

DD仔 發表於 22-8-8 23:54
其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界 ...
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中學大學,而在人嘅自身能力同待人接物。人脈係建立返嚟,小學升中考慮這東西係浪費時間。

反而當上到大學時,師兄弟嘅交流,傳統學校會存在分別,其他學校絕對無?唔知,我亦無法一一求證。

樓主這個情況,我會咁去建議。

DD仔 發表於 22-8-9 00:18
唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓
...
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。

我不是就某一題目參與辯論,要分勝負。

我只憑直覺感覺到樓主的誠意,提一個觀點角度去「參與討論」,不代表我全部,我無說的也不是我不懂或者否定。

有朋友對我有不好印象,那是他們真實的感受,我不必去改變,也不覺得重要/但尊重的。

明白的,我祝福大家,不接受的,那有緣再下回分解。

#兒子的初步成功,除了少少聰明及努力,運氣及恩典係都好重要。

之前說了,分享的內容不重要,態度及語氣最關鍵,影響其他家長願不願意聽或者接受另一個角度的資訊。#

我個人看法,平常心去提供觀點建議,是回應樓主個人,不可能主觀覺得要別人願意聽甚或接受另一個角度的資訊呢?

那是人家家長的個人選擇,我不是在做訓導主任啦,拜託。

議事論事的情況下,是交換意見容讓大家有進步空間,不看內容先做對人不對事的態度值得回應嗎?担當裁判角色的自然就地位超然又有成就,這個我看得懂的,但不是我的茶。

在EK,這是可以好好深思的教育議題。

ANChan59 發表於 22-8-10 10:41
我將內容及態度語氣分別出來,第一部份的意思是如果后部份處理不好,前面內容几好,但后者處理不好,對方 ...
謝謝。小人我當慣。

chitchit0520 發表於 22-8-10 17:27
贊成!
不過現在既一代人,越來越多看態度看主觀感,多於看內容了!
可能因為心胸窄,容不下其他聲音其他 ...

回看我回樓主的帖,我也沒太使人反感吧?其他的已經番編(篇)了,不提也罷。
也謝謝你的發言。

其實說話技巧,大家都看對象,別人態度好,相對就會以禮相待。

chitchit的發言也很思路分明,條理結構都簡潔清晰,有重心。

天外之人 發表於 22-8-11 10:24
回覆 ABC-DAD 的帖子

始終都係有一定既歷驗,回應及談吐都沒什麼反感,最多都係深奧些.
天兄你看得清,我不是說深奧的話,本意就避重就輕,留個空間吧了,少少同理心我是有的。

大家平常心就可以了,各自有不同價值觀也正常。

有社交就少不了碰撞,花dd時間溝通就可以慢慢交朋友。

天外之人 發表於 22-8-11 10:59
回覆 ABC-DAD 的帖子

.........我是孩子的媽........
Sorry,會記住的
天外之MaMa
‹ 上一主題|下一主題